Presuda šestorci: Još uvijek nema odgovora na naš upit o radnoj skupini Ministarstva pravosuđa!

Foto: snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

1. Tko su članovi radne skupine koja provodi analizu presude?

2. Djeluje li radna skupina na analizi presude i zna li se u kojem vremenskom roku će analiza biti provedena?

3. Hoće li, i u kojem obliku, javnost biti informirana o rezultatima analize ove radne skupine?

4. Jesu li u rad skupine uključeni odvjetnici šestorice osuđenih?”

Bila su to pitanja koja smo s Narod.hr-a uputili Ministarstvu pravosuđa prije više od mjesec dana, zanimajući se za djelovanje radne skupine koja ima zadatak analizirati hašku presudu hrvatskoj šestorici, koju je, kako je izvijestio početkom prosinca, formirao ministar Dražen Bošnjaković.

Pretučen u Sarajevu: Pripadnik armije BiH koji je branio hrvatsku šestorku

Na pitanja sve do danas nije stigao nikakav odgovor.

Prošlo je gotovo pet mjeseci od šokantne presude Haškog suda hrvatskoj šestorci i tragične smrti generala Praljka, a eventualna revizija pravomoćne presude, ukoliko se pojavi neki novi dokaz, moguća je unutar godinu dana.

Četiri mjeseca nakon presude Šestorki: Što radi povjerenstvo koje je formirao ministar Bošnjaković?

“Postoji jedan pravni lijek koji se zove zahtjev za obnovu postupka, a podnosi se ako neki dokazi nisu mogli biti upotrijebljeni u vrijeme sudovanja iz određenih objektivnih razloga, a ukazuju na činjenice koje bi mogle dovesti do drugačije odluke. Ako toga bude, odluka je na samim braniteljima i branjenicima hoće li u nešto takvo ići. Hrvatska i u tom postupku može tražiti ono što smo tražili tri puta – da dobijemo status prijatelja suda kako bi pomogli u rasvjetljavanju činjenica vezanih za ulogu Hrvatske u cijeloj situaciji”, kazao je Bošnjaković nakon presude, gostujući u emisiji “A sada Vlada”, u kojoj je objavio da je formirana radna skupina koja će analizirati presudu te donijeti zaključke o tome što je dalje moguće učiniti.

Hrvatska mjesec dana nakon haške presude šestorici – gdje smo sada?

Hoće li Vlada učiniti što je najavila?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr