Pritisak na ministra Barišića i u znanstvenom časopisu Nature – unatoč podršci premijera i velikog broja znanstvenika

Foto: fah

Znanstveni časopis Nature pisao je o ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, te je ovaj ‘slučaj’ nazvao ‘plagijatorskim skandalom’, a za ministra Barišića piše da odbija odstupiti, iako je Odbor smatra da je kopirao rad drugoga znanstvenika.

Navode kako ” je Barišić ustrajao u tome da nije učinio ništa krivo, čak i nakon što su ga na ostavku pozvali ugledni znanstvenici iz zemlje i svijeta”.

“Znanstvenici u Hrvatskoj ističu da taj predmet postavlja pitanja akademske čestitosti na vrhu istraživačkog sustava”, piše Nature i dodaje da je ministar rekao kako za ostavku nema potrebe jer je greška bila samo – “tipografska greška”.

“Definitivno bi trebao dati ostavku”, kaže za časopis Saša Zelenika, inženjer na Sveučilištu u Rijeci, koji je od 2012. do 2014. bio pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Zelenika ističe da je plagiranje rašireno na hrvatskim sveučilištima te navodi primjer plagijata aktualnog potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića na Policijskoj akademiji te da je protiv Odbora pokrenuta ustavna tužba kojoj je cilj oslabiti instituciju koja treba poduprijeti znanstveni integritet u Hrvatskoj.

Spominju i kako je znanstvenik Ivan Đikić apelirao u otvorenom pismu premijeru da smijeni ministra, govoreći da se nije ponio odgovorno, a kao takav ne može voditi niti Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Pišu i o otvorenom pismu oko 100 znanstvenika, uključujući i neke od Barišićevih kolege sa Sveučilišta u Splitu, koji podržavaju ministra, te dodaje izjavu premijera Plenkovića da ostaje uz svoga ministra, ali to ne vide očito kao ništa previše važno.

Podrška Barišiću

Na pitanje o ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću i mogućem raspuštanju Odbora za etiku uzvratio je kako neće ulaziti u ingerencije Sabora, koji odlučuje o takvim tijelima. Znam kolegu Barišića, znam kako ispunjava svoje zadaće kao ministar, u potpunosti sam svjestan koliko je važno ono čime se bavi za hrvatsku budućnost, našu djecu, rekao je.

“Proučio sam članak o kojem je riječ, pažljivo pročitao sve fusnote i niti iz jednog elementa nisam mogao niti naslutiti da je njegova intencija bila da uzme nečije ideje kao svoje. Kad to čitate jasno vam je da nešto nedostaje, pogotovo što u svim drugim fusnotama u članku postoje izvori. Činjenica da je ministar praktično isti članak objavio nakon toga i u španjolskom časopisu s referencom na autora o kojem je riječ dovoljno govori da nije imao namjeru uzeti tuđe misli”, pojašnjavao je Plenković i ponovio da stoji i stajat će iza ministra Barišića.

Đikić ne prestaje s optužbama: “Barišić kopirao i s Wikipedije”

Podsjetimo, znanstvenik Ivan Đikić ne odustaje od zahtjeva da ministar obrazovanja, znanosti i sporta Pavo Barišić podnese ostavku zbog plagiranja svog znanstvenog rada. Zbog toga je sada poslao detaljno priopćenje zašto ministar treba odstupiti.

Naveo je kako je plagirao tekst Stephena Schlesingera, kopirao s Wikipedije, koristio ideje iz knjige Carla Boggsa i još mnogo toga.

Nakon Đikićeva pisma, Radman i Vukičević ponovno poduprli ministra Barišića

Akademici Miroslav Radman i Slobodan Vukičević u izjavi za javnost ponovno podupiru ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića u vezi s aferom plagijat.

U izjavi danoj nakon pisma akademika Ivana Đikića premijeru Andreju Plenkoviću, član Francuske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Parizu i MEDILS-a u Splitu Miroslav Radman ističe kako “ne vidi ništa pozitivno u metodama recentnoga medijskog predatorstva ciljanog na osobu profesora Pave Barišića” te ocjenjuje da je riječ o “degradaciji kulture civilnog društva akademskih građana od kojih se očekuje njezino obogaćenje i oplemenjivanje”.

“Stručne rasprave, akademske, pravne i ostale, tiču se kompetentnih stručnjaka i institucija i – sve do njihovih zaključaka – nemaju razloga ni mjesta na nivou javnosti”, ističe Radman.

“U protivnom, gdje bi vodio takav izopačeni proces ako se proširi u medijsko metastaziranje prijevremenih rasprava svih stručnih djelatnosti?” pita Radman i odgovara da bi “vodio u kaos koji bi bio smrt tih djelatnosti”.

Radman zaključuje da “samoinicijativno inkvizicijsko moraliziranje potiče sumnju u prirodu motivacije i moral moralizatora”.

Član HAZU i Sveučilišta u Zagrebu Slobodan Vukičević ističe da je pismo dr. Đikića sadržajno gotovo identično prvotnoj prijavi za plagijat koju je protiv dr. Barišića nekolicina nastavnika uputila prije gotovo šest godina.

Tu su prijavu pisali znanstvenici koji su – za razliku od dr. Đikića – većim dijelom aktivni na znanstvenome području kojim se inkriminirani članak i bavi, a dva su etička povjerenstva prijavu odbacila još prije nekoliko godina, ističe Vukičević.

Treće je pak povjerenstvo djelovalo u uvjetima u kojima su ga bila napustila tri člana, a njegov je predsjednik, kao prononsirani politički aktivist, suočen s optužbama za sukob interesa upravo u odnosu na dr. Barišića, kaže Vukičević i dodaje kako je “doista neobično da dr. Đikić plagirajući (već odbijene) prijave za plagijat kani, iz daljine Palo Alta, promijeniti razinu profesionalne etike u hrvatskoj znanosti”.

“Ovakve rasprave odvlače fokus s ključnih problema u hrvatskoj znanosti i izlaze iz akademske u političku sferu djelovanja, što nije način rješavanja takvih problema”, kaže akademik Vukičević i zaključuje da Hrvatska ima mnogo izvrsnih znanstvenika i “ne postoji niti jedan razlog” da novinari stalno izvlače kao mjerilo znanstvene etičnosti one koji ne sudjeluju u hrvatskome svakidašnjem znanstvenom životu.

Donosimo popis više od sto pripadnika akademske zajednice koji traže zaštitu Barišića od medijskog linča i mobbinga

Zaštitu moralnog i profesionalnog integriteta i ugleda prof. dr. Pave Barišića otvorenim su pismom od predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade zatražila 104 pripadnika hrvatske akademske zajednice, koji ističu da se temeljem laži i nedokazanih optužbi vodi difamirajuća kampanja protiv ministra znanosti i obrazovanja kako bi ga se spriječilo u provedbi reformi u njegovu resornom području.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.