Pročitajte detalje tužbe: U ime obitelji i Vigilare protiv Zagreba zbog diskriminacije Hoda za život

tužbe vigilare hod
Foto: Hod za život, fah, narod.hr, montaža narod.hr

Udruge U ime obitelji i Vigilare podnijele su udružnu tužbu protiv Grada Zagreba 2022. godine zbog zabrane postavljanja zastava Hoda za Život. Tužbu su podnijeli kao koordinatori Hoda, a radi zaštite od diskriminacije. Tužitelje zastupa Odvjetničko društvo Jagar & Grebenar. U ponedjeljak je održano ročište u ovoj tužbi. Detalje donosimo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori Vigilare i UiO ispoštovali proceduru

“Procedura oko postavljanja prigodnih zastava se sastoji u tome da bi povodom zahtjeva ovdje tužitelja nadležni Gradski ured Grada Zagreba izdao mišljenje kojim bi dao odobrenje za postavljanje prigodnih zastava na točno određene lokacije i u točno određenom vremenskom periodu. Nakon izdavanja mišljenja koje se dostavlja podnositelju zahtjeva, tužitelji bi s navedenim kontaktirali trgovačko društvo Pismorad d.o.o., koje je nadležno za postavljanje zastava, te društvu pravovremeno dostavili zastave koje bi navedeno društvo pravovremeno, sukladno izdanom mišljenju i postavilo.

Stoga su Tužitelji, kao i svih ranijih godina imali namjeru da se na javnim površinama Grada Zagreba postave i vijore prigodne zastave povodom javne manifestacije Hod za život, s čime do sada nije bilo nikakvih problema”, opisuje se u tužbi.

Foto: Hod za život

Vigilare ishodio odobrenje

“Kao i svih ranijih godina, Grad Zagreb, Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne usluge i promet, Odjel za korištenje i zakup javnih površina, reklame i uređenje javnih gradskih prostora, Odsjek za uređenje javnih gradskih prostora je dana 14.04.2022. godine, pod Klasa: 363-02/22-018/314, Urbroj: 254-10-33-
2/001-22-2 donijelo Mišljenje kojim je odobrilo da se na određenim lokacijama istaknu prigodne zastave i to u periodu od 12.05.2022. godine pa do 16.05.2022., odnosno do 21.05.2022.“, opisuje se u tužbi procedura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, unatoč gore navedenome i unatoč činjenici da su ishođene propisana potrebna odobrenja, prigodne zastave, po prvi puta od kada se održava ova javna manifestacija, 2022. nisu postavljene.

Silom uvedeno osobna suglasnost gradonačelnika

“Član Udruge Vigilare je kao i ranijih godina kontaktirao dana 11.05.2022. društvo Pismorad d.o.o. kako bi dogovorio donošenje zastava koje je trebalo idući dan postaviti, na što su mu iz navedenog društva telefonski rekli kako postavljanje nije moguće jer su dobili dopis od Grada Zagreba iz kojeg je razvidno da Gradonačelnik Grada Zagreba mora dati svoju suglasnost na postavljanje istih, što je dana 12. 05. 2022.
potvrdio i nadležni Gradski ured pritom naglasivši da je Gradonačelnik uskratio suglasnost jer je stava da se zastave Hoda za život ne bi trebale isticati.

Naime, dana 09.05.2022. godine, Klasa: 350-01/22-002/100, Urbroj: 251-02-01-22-1, Gradonačelnik Grada Zagreba je u svezi isticanja prigodnih zastava dao internu uputu kojom je utvrdio da je počevši od 09.05.2022. za izdavanje pozitivnog mišljenja potrebno prethodno ishoditi njegovu osobnu suglasnost, a da se u odnosu na već izdana pozitivna mišljenja koja nisu konzumirana treba ishoditi naknadna suglasnost“, pojašnjavaju se sporni događaji u tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Vigilare i U ime obitelji podnijeli udruženu tužbu protiv Zagreba zbog diskriminacije Hoda za život

Organizatori su ishodili odobrenje još 14.04.2022. godine, a gradonačelnik Grada Zagreba  je ovu uputu izdao mjesec dana kasnije i to svega tri dana prije nego su prigodne zastave povodom Hoda za život trebale biti postavljene. 11.05.2022. godine, Gradonačelnik Grada Zagreba (svega jedan dan prije nego što su zastave trebale biti postavljene) je potpisao ispravu na kojoj je zaokružio da „nije suglasan“ na davanje naknadne suglasnosti.

Pojednostavljeno rečeno, iz Grada su informirali Hod za život da je gradonačelnik retroaktivno promijenio proceduru za izdavanje dozvola za postavljanje zastava i naložio da je ubuduće za stavljanje zastava potrebno njegovo osobno odobrenje.

“Ne samo da je Gradonačelnik sustav davanja gradonačelničke suglasnosti uveo neosnovano/nezakonito i da isti nije utemeljen u Odluci o komunalnom redu koja uređuje ovu materiju, nego je isti i nedopuštenom retroaktivnošću svojom odlukom derogirao već ranije izdano odobrenje od 14. travnja 2022. godine. Posebno se ističe kako o navedenome Tužitelja 1(Vigilare, op.a.) nitko nije niti obavijestio, nego je sve saznao slučajno kada se kontaktiralo društvo Pismorad d.o.o., a što je također nedopustivo“, ističe se u tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: narod.hr

Poruka gradonačelnika koji ‘slavi sve razlike i nitko neće biti diskriminiran’

Nastavno na gore navedeno, Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević je sa svoga Facebook profila dana 12.05.2022. godine objavio:

Ne slažem se sa ciljevima Hoda za život i kao gradonačelnik ne mogu biti pokrovitelj takvim događajima, što sam jasno govorio i za vrijeme kampanje.
Kao gradonačelnik, odlučujem kojim ću događajima biti pokrovitelj i pokroviteljstvo odobravam za one događaje koji su u skladu sa politikom gradske vlasti. Također, kao gradonačelnik dajem finalnu suglasnost na mišljenja gradskih zaposlenika vezano uz projekcije na fontanama te za postavljanje zastava na gradske jarbole.“

Zanimljivo je kako je u srpnju 2021. godine gradonačelnik Tomašević u homoseksualnoj povorci(tzv. Povorci ponosa) poručio da je on nova vlast i „da je Zagreb otvoren grad koji slavi sve razlike i nitko ne smije i neće biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi.“

“Posljednje citirana izjava jasno ukazuje kako gradonačelnikova djela ne prate njegove izgovorene riječi, odnosno da je Gradonačelnik jako dobro upoznat s općedruštvenim i zakonskim pojmom jednakosti, ravnopravnosti i zabrane diskriminacije, ali da je voljan to primjenjivati partikularno i prema osobnim preferencama na štetu mnogobrojnih građana, drugim riječima da je voljan diskriminirati“, istaknuto je u tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Tomašević o zabrani zastava Hoda za život: Na jarbole samo zastave skupova koje mi podržavamo

LGBT zastava može – Hoda za život ne može

4.06.2022. godine u Gradu Zagrebu se održava homoseksualna povorka, događaj koji promiče i ističe LGBT ideologiju, dok je dana 17.05.2022. bio Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, koji se isto odnosi na LGBT ideologiju.

“Za razliku od Hoda za život, Grad Zagreb i Gradonačelnik Grada Zagreba, dopustili su postavljanje prigodnih zastava na najvažnijim točkama u Gradu povodom gore navedenih dviju manifestacija, odnosno povodom tzv. Mjeseca ponosa koji počinje 17.05., a završava 04.06.2022. godine”, ističe se u tužbi.

> Zagrebački gradonačelnik Tomašević zabranio zastave Hoda za život, pa objesio LGBT zastave

Školski primjer diskriminacije

“Tužitelji smatraju kako je ovdje riječ o školskom primjeru diskriminacije, jer neslaganje s uvjerenjem ne može i ne smije biti razlog uskrate suglasnosti odnosno, naknadne uskrate već danog odobrenja, osobito kada je u pitanju javnopravno tijelo koje je posebno zbog karaktera tijela javne vlasti dužno postupati ravnopravno i jednako prema svima i prema  različitim skupinama ljudi, bez obzira na njihova uvjerenja.

Osim toga, navodi gradonačelnika Tomaševića da ne želi biti pokrovitelj predmetne manifestacije su potpuno promašeni obzirom na to da pokroviteljstvo Tuženika nitko nije niti tražio. Pravo tuženika da sukladno Odluci o komunalnom redu zatraži i ishodi suglasnost za postavljanje prigodnih zastava nije pokroviteljstvo ni u kojem smislu riječi, a koje pravo Tuženik ne smije uskratiti samo iz razloga neslaganja sa uvjerenjima tužitelja”, poručuje se u tužbi.

Što kažu Zakon i Ustav?

U tužbi se navodi i što kaže Zakon, kao i Ustav:

Čl. 1 Zakona o suzbijanju diskriminacije (dalje: ZSD) propisuje kako se ovim Zakonom osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, stvaraju se pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti i uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije.

Članak 2. propisuje kako je izravna diskriminacija postupanje uvjetovano nekim od osnova iz članka 1. stavka 1. Zakona kojim se osoba/osobe stavljaju ili su bile stavljene ili bi mogle biti stavljene u nepovoljniji položaj od druge osobe/osoba u usporedivoj situaciji dok neizravna diskriminacija postoji kada naizgled neutralna odredba, kriterij ili praksa, stavlja ili bi mogla staviti osobe u nepovoljniji položaj po osnovi iz članka 1. stavka 1. ovoga Zakona, u odnosu na druge osobe u usporedivoj situaciji.

Članak 9. propisuje kako je diskriminacija u svim pojavnim oblicima zabranjena.

Isto tako, Ustav Republike Hrvatske propisuje u čl. 90 st. 4. kako zakoni i drugi propisi državnih tijela i tijela koja imaju javne ovlasti ne mogu imati povratno djelovanje.

Što je zatraženo u tužbi udruga Vigilare i UiO?

Predlaže se da se donese presuda da je “onemogućavanjem, odnosno uskratom suglasnosti, da se na javnim površinama Grada Zagreba istaknu prigodne zastave povodom javne manifestacije „Hod za život“ koja se održala dana 14.05.2022. godine diskriminirao” Vigilare, U ime obitelji i “sve građane koje podržavaju manifestaciju „Hod za život“ i dijele uvjerenja koja se navedenom manifestacijom promiču”.

Zatraženo je da se Gradu Zagrebu zabrane gore navedene radnje kojima se vrši diskriminacija. Također i da se presuda objavu u dnevnim novinama Jutarnji list i Večernji list u roku od 8 dana, sve na trošak Grada. Vrijednost spora je 10 tisuća kuna (oko 1300 eura), a tužitelji su zatražili i da Grad plati parnične troškove zajedno sa zateznim kamatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.