Pročitajte objašnjenje pravobraniteljice zašto u inicijativi ’40 dana za život’ djeca ne smiju sudjelovati, a na prosvjedu ‘Pravda za djevojčice’ smiju

Foto: fah, snimka zaslona, 40 dana za život, montaža narod.hr

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kritizirala je sudjelovanje djece u molitvenoj inicijativi ’40 dana za život’, dok joj sudjelovanje djece na prosvjedu ‘Pravda za sve’, gdje je aktivistica Sanja Sarnavka s još mlađom maloljetnom djevojčicom pročitala pismo podrške silovanima, podržala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslali smo joj ponovno upit u kojem smo zatražili da nam objasni na temelju kojih kriterija dolazi njezina ocjena da se sudjelovanjem djece u kampanji “40 dana za život” “djecu iskorištava” i da se njima “manipulira” i zašto djeca ne smiju sudjelovati u inicijativi, a na temelju kojih kriterija dolazi njezina ocjena da se sudjelovanjem djece na prosvjedu “Pravda za djevojčice” djecu “informira” i da “djeca imaju pravo sudjelovati u toj borbi”? Također, pitali smo još jednom smatra li da je djevojčica iskorištena za govor o silovanju s aktivisticom Sanjom Sarnavkom na prosvjedu “Pravda za djevojčice”?

Odgovor donosimo u cijelosti:

“U nastavku na prethodno dan odgovor na Vaša pitanja, a u vezi s Vašim novim pitanjem o stajalištu pravobraniteljice u odnosu na kampanju „40 dana za život“, odgovaramo sljedeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vašem upitu navodite riječi koje su iz Ureda pravobraniteljice proteklih godina upućivane u vezi s inicijativom „40 dana za život“, uz preporuku organizatorima da se suzdrže od uključivanja djece u svoje akcije usmjerene protiv pobačaja. U tom kontekstu bilo je istaknuto da aktivistička poruka kampanje „40 dana za život“ nema veze s djecom niti je djeca mogu razumjeti. Preporuka se temeljila na stajalištu da nije primjereno uključivati djecu u aktivnosti koje su u osnovi usmjerene na ograničavanje ljudskih prava, odnosno ograničavanje reproduktivnih prava žena i djevojaka, što je poruka koju djeca, osobito ona mlađa, doista teško mogu razumjeti. Također, riječ je o aktivnostima koje izazivaju snažne svjetonazorske sukobe u društvu i koje mogu eskalirati u nasilne incidente, što se već i događalo.

To je ujedno i osnovna razlika u odnosu na prosvjed „Pravda za djevojčice“ koji je nedvojbeno usmjeren na zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja. Stručnjaci u Hrvatskoj i svijetu danas bezrezervno podržavaju stajalište da je u interesu djece da ona već od predškolske dobi ili rane školske dobi budu upoznata s opasnostima od seksualnih napada i osnažena kako bi se mogla zaštititi, odnosno, zatražiti zaštitu od takvih napada.

Na ostala pitanja, koja se odnose na sudjelovanje djece u prosvjedu odgovorili smo vam detaljno u prethodno poslanom odgovoru, iz kojeg ste također citirali dio. Pa bih na kraju i ja citirala najvažniji dio: Pitanje sudjelovanja djece u javnim prosvjedima zajedno s roditeljima u prvom redu je pitanje zaštite najboljeg djetetovog interesa. Pritom je najčešće u prvom planu zaštita sigurnosti djeteta u takvoj situaciji, odnosno procjena rizika, a pritom je najvažnije da odrasli jamče sigurnost i zaštitu djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističem da, u konačnici, odluku o uključivanju djeteta u takvu aktivnost donosi roditelj.

Pravobraniteljica za djecu
Helenca Pirnat Dragičević”

Pravobraniteljica osudila sudjelovanja djece na manifestaciji ’40 dana za život’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moguće je da su roditelji dali suglasnost za korištenje fotografija djece u sklopu ove kampanje, no ta suglasnost nije uvijek u skladu sa zaštitom najboljeg interesa djeteta”, ustvrdila je pravobraniteljica za Varaždinski.hr o inicijativi ’40 dana za život’.

“Smatram da je neprimjereno na takav način koristiti djecu u borbi za ciljeve odraslih, odnosno ciljeve dijela građana koji žele potpunu zabranu pobačaja, čime ograničavaju prava žena u određenom segmentu života. Time se djecu iskorištava kako bi se prenijela određena aktivistička poruka, koja nema veze s njima niti je ona mogu razumjeti, pa u tome prepoznajemo i manipulaciju djecom”, ocijenila je Helenca Pirnat Dragičević.

> (VIDEO) Djevojčica uz Sarnavku čitala poruku o silovanju. Je li to iskorištavanje djeteta? Što kaže pravobraniteljica?

> Velimir Bujanec o slučaju Zadar, Stanković, Veljača i naslovnici Hrvatskog tjednika…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Prisegnula nova pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević – što znamo o njoj?

> Predsjednica o problemu blokiranih s pravobraniteljicama: ‘Stvara se „industrija duga“, u čemu sudjeluje i država’

> Pravobraniteljica za djecu predlaže donošenje “lex Milas Klarić” kako bi zaštitila svoju poziciju?

Tvrdi da djeca imaju pravo sudjelovati u borbi i biti informirana o rizicima od seksualnog nasilja

Pravobraniteljica je prije nekoliko dana dobila upit od portala Narod.hr smatra li da je riječ o iskorištavanju djece, njihovo sudjelovanje na prosvjedu “Pravda za djevojčice” gdje je aktivistica Sanja Sarnavka s još mlađom maloljetnom djevojčicom pročitala pismo podrške silovanima.

“Djeca imaju pravo biti informirana o rizicima od seksualnog uznemiravanja, nasilja i iskorištavanja, te imaju pravo biti osnažena da se tome mogu suprotstaviti i zatražiti zaštitu. Iznimno je važna poruka da u slučaju takvih nasrtaja na njihova tijela djeca nisu i ne mogu biti odgovorna – odgovornost je uvijek na strani odraslog napadača”, ustvrdila je pravobraniteljica za Narod.hr.

“Borba protiv nasilja nad djecom prije svega je borba odraslih, ali i djeca imaju pravo sudjelovati u toj borbi, u iznošenju mišljenja i postavljanju zahtjeva za boljom zaštitom djece od nasilja”, smatra Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.