Pročitajte rezultate prijevremenih lokalnih izbora u dva grada i sedam općina

foto HINA/ Mladen VOLARIÆ/ ua

Održani su prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike te gradska i općinska vijeća u dva grada i sedam općina.

Općina Gvozd za dva će tjedna birati novog načelnika općine, jer na prijevremenim lokalnim izborima u nedjelju, ni jedan od tri kandidata nije dobio natpolovičnu većinu glasova, a u drugi krug izbora su ušli bivši načelnik Branko Jovičić (SDSS), koji je dobio 49,26 posto i Zdravko Stijepović (SDP) za kojeg je glas dalo 28,62 posto birača izašlih na izbore.

Iz izborne je utrke ispao Viktor Valentić (HDZ) koji je osvojio 17,78 posto glasova.

Branko Jovičić je bio dosadašnji načelnik općine Gvozd kojemu Općinsko vijeće nije prihvatilo proračun za ovu godinu.

Drugi krug izvanrednih izbora za načelnika održat će se u nedjelju 3. travnja.
U Općinskom vijeću koje ima 13 članova, u mandatu koji traje nešto više od godinu dana, do redovitih lokalnih izbora, SDSS je osvojio sedam mandata te ima većinu. Nositelj list bio je bio Branko Jovičić.
Liste SDP-a s nositeljem Đurom Rodićem i HDZ-a s Marijom Idžan, dobile su po tri mandata. Ni jedan mandat nije dobila lista HSP-a.

U općinskom izbornom povjerenstvu u Gvozdu napominju da osim skromne izlaznosti (36,84), nije bilo problema. Izbori su prošli u redu i zasad povjerenstvo nije primilo ni jedan prigovor.

Kolan: u drugi krug kandidati za načelnika Josip Zubović i Šime Gligora

U drugi krug prijevremenih izbora za načelnika općine Kolan idu Josip Zubović (HSS) s 41,31 posto glasova i Šime Gligora (HDZ) s 32,95 posto glasova birača, doznaje se u općinskom izbornom povjerenstvu.

Treći kandidat Ivan Čemeljić (grupa birača) osvojio je, po neslužbenim rezultatima, 24,26 posto glasova.

Dosadašnji načelnik Općine Kolan bio je Josip Zubović.

Općinsko vijeće činit će četiri vijećnika HSS-a, čija je lista osvojila 34,56 posto glasova; po dva vijećnika HDZ-a (22,87 posto glasova) i HSP AS (20,03 posto glasova) te jedan vijećnik s liste grupe birača nositelja Branimira Tauzera, koja je dobila 15,03 posto glasova.

Ukupna izlaznost u Kolanu bila je 77 posto od ukupno 793 birača.

Prijevremeni izbori održani su zbog toga što Općinsko vijeće nije usvojilo proračun za 2016. godinu. Drugi krug izbora održat će se u nedjelju 3. travnja.

Cestica- načelnik ponovno Mirko Kortaj (HNS)

Dosadašnji načelnik općine i kandidat koalicije HNS-SDP, Mirko Korotaj, osvojio je novi mandat na čelu općine Cestica u Varaždinskoj županiji budući da je na današnjim prijevremenim izborima osvojio gotovo 57 posto glasova čime je osigurao mandat u prvom krugu, a koalicija HNS-SDP osvojila je i najviše mandata u Općinskom vijeću, devet od 15.

HDZ u vijeću ima tri vijećnika, a Nezavisna lista Stjepana Bistrovića dva te Narodna stranka – reformisti jednog vijećnika. Na izbor u općini Cestica izašlo je 61 posto birača. Prijevremeni izbori u općini Cestica raspisani su nakon što Vijeće nije izglasalo proračun za ovu godinu. Inače, Kortaj (HNS) je dugogodišnji načelnik i na čelu općine je već 15 godina.

Kandidat HDZ-a za načelnika Tomislav Lazar osvojio je 18 posto, nezavisni Stjepan Bistrović 15,6 posto te Nikola Ščuric iz Narodne stranke-reformisti 9 posto glasova birača.

U izjavi za Hinu Korotaj je rekao da su projekti i programi koje je ta koalicija provodila dosad bila jamstvo kod birača za novi mandat. Naši projekti stvorili su kod mještana sigurnost da smo mi jedina opcija koja može kvalitetno voditi ovu općinu. Tome u prilog govore rezultati izbora – rekao je Korotaj.

Koalicija HNS-SDP osvojila je i najviše mandata u Općinskom vijeću, devet od petnaest ili 54,5 posto. HDZ ima tri vijećnika ili 19,4 posto, nezavisna Stjepana Bistrovića dva odnosno 15,4 post te Narodna stranka – reformisti jednog vijećnika ili 7,58 posto. Listu je imala i Hrvatska stranka reda koja je osvojila 3 posto glasova za Vijeće.

Kalnik: Mladen Kešer ponovno izabran za načelnika općine

Dosadašnji načelnik Mladen Kešer, kandidat koalicije HNS-SDP-HSU za načelnika općine Kalnik u Koprivničko-križevačkoj županiji, pobjednik je prijevremenih izbora u toj općini s 57 posto osvojenih glasova.

Njegov protukandidat iz koalicije HDZ-HSS Dario Car osvojio je, po neslužbenim rezultatima općinskog izbornog povjerenstva, 41,1 posto glasova. Na izbore je izašlo 74 posto birača.

Na prijevremenim izborima za Općinsko vijeće najviše, 55 posto glasova, dobila je koalicijska lista HNS-SDP-HSU i imat će šest vijećnika. Lista HSS-a osvojila je 28 posto glasova i imat će tri vijećnika, a lista HDZ-a 17 posto glasova i imat će dva vijećnika u Općinskome vijeću.

U izjavi za Hinu Kešer je istaknuo kako je ovim izborima okončana agonija koja je trajala protekle dvije godine, budući da nije imao podršku većine u Vijeću, što se sada promijenilo jer je lista HNS-SDP-HSU osvojila šest od jedanaest vijećnika. Pobjedu na izborima komentirao je kao jasnu podršku građana projektima koje provodi.

Prijevremeni izbori održani su zato što Općinsko vijeće nije usvojilo proračun za 2016. godinu.

Anja Šimpraga (SDSS) izabrana za zamjenicu šibensko- kninskog župana iz reda srpske nacionalne manjine

Kandidatkinja SDSS-a Anja Šimpraga osvojila je najviše biračkih glasova, 76, 86 postona nedjeljnjim prijevremenim izborima za zamjenika župana Šibensko-kninske županije iz reda srpske nacionalne manjine, doznaje se u Županijskom izbornom povjerenstvu u Šibeniku.

Za Šimpragu, jednu od petero kandidata za nasljednika Mirka Raškovića, koji je dužnost županova zamjenika zamijenio mjestom u Hrvatskom saboru, glasovalo je 2.259 birača od 2.939 koliko ih je izašlo na birališta.

Za SDP-ova Slobodana Rončevića glasovalo je 7,5 posto birača, nezavisne Đuru Rusića 7,2 , Branka Dragovića 3,5 te Draganu Čakić 3,2 posto birača.

Prijevremenim izborima odazvala se četvrtina birača, od oko 12.300 glasovalo ih je nešto manje od tri tisuće. Nevažećih listića bilo je 50 ili 1, 7 posto.

To su konačni neslužbeni rezultati, dobiveni sa svih 54 biračka mjesta, rekao je predsjednik ŽIP-a Sanibor Vuletin, napominjući da prije nego postanu službeni i konačni moraju proteći zakonski rokovi za moguće prigovore, odnosno žalbe.

Izbori su, ističe Vuletin, protekli mirno, bez dojava o prigovorima.

Vjekoslav Hudolin (HDZ) izabran za zamjenika načelnika općine Jagodnjak HDZ-ov Vjekoslav Hudolin izabran je u nedjelju za zamjenika načelnika općine Jagodnjak, u Osječko-baranjskoj županiji, iz reda hrvatskog naroda, kao jedini kandidat za tu dužnost.

Odaziv je bio mali, naime od 284 upisana glasovao je 31 birač, Hudelin je dobio 30 glasova, a jedan je listić bio nevažeći, objavljeno je na stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).
Preračunato u postotke, Hudolin je dobio 96, 7 posto glasova.
Jagodnjak, općina u Osječko-baranjskoj županiji, ima dva zamjenika načelnika, jedan je iz reda hrvatskog naroda. Bivši zamjenik, Anto Dragičević (HDZ) umro je u siječnju, pa su raspisani prijevremeni izbori kako bi se izabrao novi zamjenik iz reda hrvatskog naroda.
Na čelu općine s većinskim srpskim stanovništvom je Anđelko Balaban (SDSS/HNS), zamjenik mu je Stevo Mlinarević (SDSS/HNS).
Prijevremeno se u nedjelju birao i zamjenik šibenskog župana iz reda srpske nacionalne manjine, izabrana je SDSS- ova Anja Šimpraga. Bivši zamjenik i bivši SDSS-ovca Mirko Rašković dao je ostavku na zastupničku dužnost kako bi postao saborski zastupnik.
Zbog nedonošenja proračuna za ovu godinu, prijevremeni su izbori u nedjelju održani u dva grada i sedam opcina diljem Hrvatske.

Novalja izabrala gradonačelnika u prvom krugu, Gradiška će ga birati u drugom krugu
Građani Nove Gradiške u drugom krugu će za dva tjedna birati gradonačelnika na prijevremenim izborima jer u prvom krugu nitko od kandidata nije dobio nadpolovičan broj glasova, dok su birači Novalje u prvom krugu za gradonačelnika izabrali kandidata grupe birača i dosadašnjeg gradonačelnika Antu Dabu, koji je osvojio više od 50 posto glasova.

U najvećoj jedinici, Novoj Gradiški, većinu glasova birača – 37,54 posto osvojio je prema neslužbenim podacima Vinko Grgić kojeg podupriru SDP i Hrvatski laburisti. S 27,42 posto osvojenih glasova slijedi Dražen Orušić, iza kojeg je HDZ s partnerima, dok je dosadašnji gradonačelnik Željko Bigović koji se natjecao kao nezavinsi kandidat osvojio 24,57 posto glasova.

Anto Dabo je na izborima za gradonačelnika Novalje osvojio 51,39 posto glasova i ponovno postao gradonačelnik, dok je kandidat HDZ-a, HSS-a i HSP-a Aleksij Škunca osvojio 44,94 posto glasova.

Osim u gradovima Gradiškoj i Novalji prijevremeni izbori su zbog nedonošenja proračuna za ovu godinu održani i u sedam općina, od kojih su birači četiri općine Ražinac, Kalnik, Ližnjan i Cestica izabrali načelnike u prvom krugu, dok će birači općina Matulji, Kolan i Gvozd načelnike birati za dva tjedna.

U Matuljima će se u drugom krugu za načelnika natjecati kandidat grupe birača Miodrag Šarac i kandidat SDP-a i HSU-a Mario Čiković, a u Kolanu kandidat HSS-a Josip Zubović i kandidat HDZ-a Šime Gligora. U Gvozdu će se za načelnika u drugom krugu natjecati kandidat SDSS-a Branko Jovičić koji je u prvom krugu osvojio 49,26 posto glasova i kandidat SDP-a Zdravko Stijepović.

Od četiri općine koje su prijevremene izbore zaključile u prvom krugu, u tri – Ražancu, Cestici i Kalniku – potvrđeni su dosadašnji načelnici, a u općini Ližnjan je izabran novi – IDS-ovac Marko Ravnić .

Izabrani načelnici i gradonačelnici dužnost će obnašati do svibnja iduće godine, kad se održavaju redoviti lokalni izbori.

Drugi krug prijevremenih lokalnih izbora održat će se 3. travnja.

Marko Ravnić (IDS) novi načelnik općine Ližnjan
Novi načelnik općine Ližnjan u Istarskoj županiji je Marko Ravnić, kandidat koalicije IDS- Istarski laburisti koji je osvojio 59,08 posto glasova birača čime je osigurao mandat u prvom krugu dok je ta koalicija osvojila osam od ukupno 13 mjesta u Općinskom vijeću, doznaje se od izbornog povjerenstva.

Koalicija IDS-IL je naime na izborima za Općinsko vijeće osvojila 48,77 posto glasova, odnosno osam vijećničkih mjesta, tri vijećnika osvojio je SDP , dok su po jedno mjesto osvojili HDZ te Istarska stranka umirovljenika (ISU). Na prijevremenim izborima za ližnjansko općinsko vijeće bilo je istaknuto sedam listi.

Predsjednik IDS-a Ližnjana Saša Škrinjar zahvalio se svim mještankama i mještanima općine Ližnjan koji su se odazvali na ove izbore i svima onima koji su povjerenje dali koaliciji IDS-IL.

“Veliko hvala našim partnerima, predstavnicima nacionalnih manjina te udrugama koji su poduprijeli naš put” – poručio je Škrinjar dok je novoizabrani načelnik Ližnjana Marko Ravnić u izjavi za Hinu rekao kako je iznimno zadovoljan rezultatom, angažmanom svih članova i simpatizera koji su sudjelovali u ovom procesu. “Zahvalan sam i svim mještanima općine koji su odlučili da je došlo vrijeme za temeljite promjene. Zajedno sa svojim zamjenikom Maurovićem i članovima vijeća te sa svim zainteresiranim stanovnicima naše općine to možemo i ostvariti” – zaključio je Ravnić.

Na glasovanje je izašlo 1.537 birača ili 43,68 posto.

Do prijevremenih izbora u Ližnjanu došlo je nakon što nije usvojen općinski proračun te je došlo do raspuštanja izvršne i predstavničke vlasti. Do tada je načelnica općine bila Maja Cvek iz SDP-a.

Matulji: u drugi krug izbora za načelnika idu Miodrag Šarac (HNS) i Mario Ćiković (SDP)

Prema neslužbenim rezultatima prijevremenih izbora u Općini Matulji u drugi krug izbora za općinskog načelnika su ušli Miodrag Šarac (HNS) s 36,89 posto glasova kao kandidat grupe birača, te Mario Ćiković (SDP), kandidat koalicije SDP i HSU s osvojenih 35,76 posto glasova.

Treći kandidat PGS-a, IDS-a i Reformista Mladen Prenc osvojio je 25,15 posto glasova.

U Općinskom vijeću koje ima 17 članova u sljedećem razdoblju bit će šest vijećnika liste SDP-HSU, koja je osvojila 30,56 posto glasova, četiri s liste PGS-IDS-Reformisti (20,71 posto), tri vijećnika s liste HNS-Akcija mladih (18,19 posto) te po dva vijećnika liste koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HDS-HRAST (12,1 posto) i grupe birača s nositeljem Željkom Grpcem (10,56 posto).

Liste Liburnijske stranke i Živog zida nisu osvojile ni jedan mandat.

Na izbore u Matuljima je izašlo 36,9 posto od ukupno 10.114 birača, doznaje se u Općinskom izbornom povjerenstvu.

Gradonačelnik Novalje ponovno Ante Dabo

Gradonačelnik Novalje po neslužbenim rezultatima prijevremenih izbora je kandidat grupe birača Ante Dabo, dosadašnji gradonačelnik, s osvojenih 51,39 posto glasova.

Njegov protukandidat Aleksij Škunca (HDZ-HSLS-HSP) dobio je 44,94 posto glasova, izvijestilo je Gradsko izborno povjerenstvo.

U novi sastav Gradskog vijeća ulazi pet vijećnika s liste grupe birača kojoj je nositelj Ante Dabo (38,14 posto glasova) i pet vijećnika koalicije HDZ-HSLS-HSP (34,84 posto glasova) te po jedan vijećnik koalicije SDP- Hrvatski laburisti-stranka rada (11,86 posto glasova), HSS-a (8,2 posto) i liste grupe birača nositelja Borisa Šuljića (6,96 posto).

Na izbore u Novalji izašlo je 65,6 posto od ukupno 3614 birača.

Nova Gradiška: u drugi krug izbora za gradonačelnika SDP-ov Vinko Grgić i HDZ-ov Dražen Oršulić

Stanovnici Nove Gradiške gradonačelnika će izabrati u drugom krugu prijevremenih izbora, u koji idu Vinko Grgić (SDP), kandidata koalicije SDP – Hrvatski laburisti-stranka rada s 37,54 posto osvojenih glasova i Dražen Oršulić (HDZ), kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP AS, s 27,42 posto glasova.

Vinko Grgić je u današnjem prvom krugu izbora po neslužbenim rezultatima gradskog izbornog povjerenstva osvojio 1777 glasova odnosno 37,54 posto, a Dražen Oršulić 1298 to jest 27,42 posto glasova birača izašlih na birališta. Na trećem mjestu s osvojena 1163 ili 24,57 posto glasova je dosadašnji gradonačelnik Željko Bigović, a Dubravko Gubić, kandidat HDSSB-a, osvojio je 416 to jest 8,79 posto glasova.

Na izborima za 17 mjesta u Gradskom vijeću sudjelovalo je šest lista. Prema neslužbenim rezultatima, lista koalicije SDP – Hrvatski laburisti-stranka rada osvojila je s 34,58 posto glasova sedam mjesta u Gradskom vijeću; pet mjesta osvojila je koalicija HDZ-HSS-HSP AS s 28,80 posto osvojenih glasova; četiri vjećnička mjesta pripala su Kandidacijskoj listi Željka Bigovića koja je dobila 21,89 posto glasova, a jedno vjećničko mjesto pripalo je listi HDSSB-a, koja je dobila 9,11 posto glasova.

Od ukupno 12.562 birača, na prijevremene izbore izašlo je 37,6 posto birača. Izborna povjerenstva na 14 biračkih mjesta utvrdila su da je u glasačkim kutijama bilo 80 nevažećih glasačkih listića. Predsjednica gradskog izbornog povjerenstva Lidija Klašnja Petrović za Hinu je potvrdila kako su izbori protekli u miru.

Današnji prijevremeni izbori u Novoj Gradiški posljedica su neusvajanja proračuna za 2016. godinu. Dosadašnji gradonačelnik Željko Bigović koji je na lokalnim izborima izabran na listi koalicije HDZ-HSS-HSP AS za svoj prijedlog proračuna nije dobio podršku vijećnika HDSSB-a, koja je bila presudna u aktualnom mandatu gradske vlasti u Novoj Gradiški. Željko Bigović nakon toga nije dobio ni podršku stranačkih kolega u HDZ-ovom gradskom odboru, te je HDZ za svog kandidata istaknuo Dražena Oršolića.

Bigović je potom prikupio dovoljno potpisa i na izbore za Vijeće i za gradonačelnika izašao s vlastitim listama. U finišu predizborne kampanje kao iznenađenje podršku su mu došli dati i Mostovci, ministar gospodarstva Tomislav Panenić i Antun Šprlje, ministar pravosuđa.

Nova Gradiška najveća je jedinica lokalne samouprave u kojoj su danas održan prijevremeni izbori.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah