Splićani izlaze na prijevremene izbore: Kako su Puljkove afere dovele do njih i tko su kandidati?

Splićani
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, iStock

Nakon što su gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegovi zamjenici Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić početkom travnja podnijeli ostavke, Splićani izlaze na prijevremene izbori za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Splita koji će se održati u nedjelju 26. lipnja.

Kandidati za splitskog gradonačelnika su Zoran Đogaš (HDZ/HSS-a), Ante Franić, nezavisni, odnosno kandidat skupine birača, Željko Kerum (HGS-a), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo/Nova ljevica) i kandidat Domovinskog pokreta (DP) Aris Zlodre.

Za Gradsko vijeće, koje ima 31 vijećnika natječu se liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, kandidacijska lista skupine birača koju nosi Ante Franić, lista HDZ/HSS-a, lista HNS/Laburisti, Mostova lista, lista Možemo i Nove ljevice, lista Nezavisne liste mladih i HSLS-a, lista Pametno za Split i Dalmaciju, lista SDP/HSU-a te lista Hrvatske građanske stranke.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Promocija Puls i IPSOS – što tvrde predizborne ankete?

Uoči izbora objavljene su i ankete s navodnim raspoloženjem splitskih birača. Sličan odnos snaga u splitskom Gradskom vijeću predviđaju i IPSOS-ova i anketa HR rejting.

HRT je naručio anketu od agencije Promocija Puls koja je provedena od 15. do 18. lipnja na uzorku od 600 ispitanika.

Iako je isprovocirao prijevremene izbore i svim skandalima unatoč, pa i posljednjoj seks-aferi o kojoj se počelo pisati 12. lipnja, Ivica Puljak prema toj anketi ostaje prvi izbor trećini (35,3%) svojih sugrađana, ako je vjerovati istraživanju za HRT. Više od 10% za njim zaostaje HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš, za kojega bi glasalo 23,7% birača. Željko Kerum (9,4%) treći je izbor Splićana, ali ne uživa ni 10% potpore. Slijedi ga SDP-ov Davor Matijević sa 6,2%.

Preostalih pet kandidata, kojima će prema anketi prvi izborni krug ujedno biti i posljednji, raspoređeno je ovako: Mostovac Josip Markotić – 3,7%; kandidatkinja Pametnog za Split i Dalmaciju, Kristina Vidan – 3,4%; Tamara Visković koja predstavlja Možemo i Novu ljevicu – 2,7%; predstavnik saveza desnih stranaka predvođenih Domovinskim pokretom, Aris Zlodre – 2,1%; bivši SDP-ovac, sada neovisni Ante Franić – pola posto. U ovakav red, nered svakako još stignu unijeti neodlučni kojih je trenutačno gotovo 13% (12,9%), javlja HRT.

> Protuzakonita smjena ravnateljice IRB-a: Danica Ramljak otkriva uloge Željka Jovanovića, Ivice Puljka, Saše Zelenike…

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila rezultate IPSOS-ove ankete koja je pokazala da – unatoč seks-aferi – Ivica Puljak i dalje vodi u utrci za gradonačelnika, oglasio se bivši predsjednik splitskog Gradskog vijeća i član predsjedništva stranke Pametno za Split i Dalmaciju Jakov Prkić. U pitanje je doveo kredibilnost ankete čiji je naručitelj bila stranka Centar. Prkić naime tvrdi da je ona rađena prije same afere, te da uopće ne odražava stvarno raspoloženje splitskih birača. Prkić smatra da je Puljak mogao dobro stajati prije afere u kojoj su uhvaćeni Luka Baričić i Bojan Ivošević. Ali ne i nakon što se splitska, ali i čitava hrvatska javnost imala prilike upoznati sa svim razmjerima nezrelost, neozbiljnost i neodgovornost njegovih najbližih suradnika, zaključio je.

IPSOS je radio istraživanje na uzorku od 600 ispitanika u razdoblju od 15. do 18. lipnja, od srijede do subote, odgovorili su za Slobodnu Dalmaciju.

Kako je došlo do prijevremenih izbora?

Podsjetimo, na konferenciji za medije održanoj 31. ožujka gradonačelnik Ivica Puljak izvijestio je javnost o svojoj odluci:

”Zamjenik Ivošević i ja ćemo dati ostavke i Split ide na nove izbore, kazao je gradonačelnik dodavši kako će novi izbori u Splitu biti referendum o budućnosti ili prošlosti, o redu ili neredu”.

> Kriza splitske vlasti: Gradonačelnik Puljak tvrdi da je njegov zamjenik Ivošević “zadužio građane Splita”
> Što stoji u optužnici zbog prijetnji koju Puljak i Ivošević ne vide kao teret?
> Puljak: Ivošević i ja podnosimo ostavke, Split ide u nove izbore

Za Puljka Ivošević “nije teret”

Gradonačelnik je potom iskazao svoje stajalište o zamjeniku Ivoševiću:

”Bojan Ivošević nije teret. On je nosio teret bivših vlasti i teret nereda koji je vladao u gradu Splitu. On je uvodio red i ja se zamjenika Ivoševića ne odričem. Jedan verbalni gaf ne može odrediti čovjeka u onome bitnome. Svi smo mi griješili u životu, ali je važno ono što smo radili prije i nakon toga”, ustvrdio je Puljak o svom najbližem suradniku koji je novinarki Slobodne Dalmacije poručio da će joj se “napiti krvi”.

Puljkovo tumačenje: “Sadržaj optužnice je takav da to nije bila prijetnja”

Puljak je u nedjelju, 3. travnja, ponovio da smatra da Ivošević ne bi trebao biti razriješen dužnosti, mada je protiv njega DORH podignuo optužnicu zbog prijetnje novinarki.

”Mi smo proučili tu optužnicu i možemo razgovarati što točno piše u toj optužnici. On je rekao ovako nešto: ‘Prijavit ću vas Hrvatskom novinarskom društvu. Tiskat ću novine Okupirana Dalmacija, u kojima ću navesti sve one koji vas plaćaju, sve općine, gradove i županije koji vam plaćaju da o njima lijepo pišete. Ako mi se itko bude dirao u obitelj, napit ću mu se krvi’. Sadržaj te optužnice je takav da to nije bila prijetnja, čak su i novinarke rekle da to nije bila prijetnja. Ta rečenica, koliko god ona bila nezgodna, koliko god ona bila glupa, nije prijetnja”, Puljak je opet ponovio.

Kako smo pisali, Ivošević je, i prije prijetnje novinarki, imao niz incidenata prije nego što je došao na vlast u Splitu (obezvrjeđivanje katedrale i vrijeđanje katolika, prostačko vrijeđanje Židova na društvenim mrežama), a i nakon toga nije promijenio način komunikacije (vrijeđanje predsjednika radničkog vijeća u Javnoj ustanovi športski objekti) te je nastavio sa svojim neprimjerenim ponašanjem.

Seks skandal

Dodatno, tijekom same predizborne kampanje, osvanuo je novi seks-skandal Puljkovih uzdanica.

> Stipan (DP): Gradonačelnik Puljak svom se snagom obrušio na jednu čistačicu, majku dvoje djece
> Puljkov zamjenik radniku ustanove: ‘Brojim do 5, šutite ili ću vam pobrojati obiteljsko stablo’
> Pravobraniteljica zatražila preispitivanje otkaza čistačici kojoj je Puljak dao otkaz zbog ‘krivog’ prezimena

Naime, Večernji list objavio je sredinom lipnja vijest o seks-aferi u koju su uključeni najbliži suradnici Ivice Puljka – dojučerašnji splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević te Luka Baričić, član Predsjedništva parlamentarne stranke Centar.

I Baričić i Ivošević nalaze se na listi Ivice Puljka za nedjeljne izbore u Splitu s tim da Ivošević opet pretendira na mjesto zamjenika gradonačelnika.

Puljak je pak braneći svog suradnika Luku Baričića spomenuo Baričićev invaliditet ustvrdivši da je netko ”iskoristio emocionalne potrebe jedne osobe s invaliditetom, njegove potrebe za intimom i bliskošću u političke svrhe”. Puljak je to izjavio nakon što je Baričić sam priznao da je s navodnom djevojkom iz Beograda izmjenjivao eksplicitne fotografije te je najavio povlačenje iz politike.

Puljkov napad na Most

Na te Puljkove izjave oštro je reagirala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, a Puljak je dalje pokušavao objasniti ono što je rekao. Otišao je i korak dalje, te ničim izazvan, gostujući sa Željkom Kerumom u Dnevniku Nove TV, obrušio se na Most i njihova čelnika Božu Petrova kojeg je smjestio u zonu licemjernog preljubnika.

Petrov je na taj napad odmah reagirao upozorivši da umjesto da Puljak ljude oko njega čije je ponašanje i zrelost daleko ispod potrebnog za obnašanje javne dužnosti, koja ne služi da bi se nekoga dovuklo u krevet, nego radilo za opće dobro, smjesti gdje im je mjesto, nabacuje blato na političku konkurenciju.

“Pokušavaš relativizirati uz pomoć prokazane laži o mojoj navodnoj ljubavnici iz 2015., srušenoj i službeno na sudu u Zagrebu, što ti je, vjerujem, dobro poznato, ali ti je očito jedino bitno nabaciti što više blata na ozbiljnu političku konkurenciju u javnom prostoru u paničnom i patetičnom pokušaju skretanja pažnje s vaše blamaže i političkog sunovrata”, poručio je Petrov.

Podsjetimo također,  upravo je Most kao koalicijski partner bio razlog za Puljkovu i Ivoševićevu ostavku, prekinuvši suradnju zbog svih prethodnih ispada.

Krajem ožujka tri gradska vijećnika Mosta, koji su bili dio programske suradnje sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom, raskinuli su tu suradnju zbog nerješavanja slučaja zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, a splitski Most zatražio je i nove izbore.

“Mi smo postupcima gradonačelnika Puljka dovedeni pred gotov čin kojim je naša suradnja s njim, odnosno izvršnom vlašću nepopravljivo kompromitirana i bit ćemo prisiljeni tu suradnju prekinuti”, istaknuo je tada Mostov gradski vijećnik Josip Markotić na konferenciji za novinare u Splitu.

“Mi nemamo alata i ne možemo doći pištoljem i zaprijetiti mu reći da dadne ostavku, ali možemo kao gradski vijećnici dati ostavke i dovesti ga u situaciju da nema našu podršku i nema kvoruma”, kazao je proljetos Markotić.

Odgovarajući tada na novinarska pitanja, rekao je da postoji mogućnost obnove suradnje kada bi Ivošević dao stavku na dužnost zamjenika gradonačelnika jer bi se “maknuo taj uteg”. Dodao je da bi u tom slučaju Ivoševića gradonačelnik Puljak mogao angažirati za svojeg savjetnika.

Dvostruki kriteriji medija za skandale na ljevici

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić gostujući nedavno na N1 osudila je Puljkovo i Ivoševićevo ponašanje te upozorila je da u medijima ne vrijede isti standardi za skandale koji se događaju na ljevici i da ono što je sve Ivošević ranije radio, nikome drugome ne bi prošlo… “i to se i dalje naziva progresivnom ljevicom, centrom, liberalima i tako dalje. Ljudi koji pokazuju totalitarne tendencije ne mogu se podvući pod nazivnike koji ne odgovaraju njihovom karakteru. Da bi netko obnašao tako odgovornu funkciju, nije to tako bezazleno, on mora imati jedan oblik društvenog autoriteta, ljudi mu moraju vjerovati i moraju ga poštivati, a kada ovakav eksplicitan sadržaj i ovakav tip komunikacije izađe u javnost, gubite autoritet koji je vaš simbolički kapital kojeg operirate u javnosti i u stanju ste ste provesti svoje političke odluke u djelo. Oni su to izgubili”, naglasila je.

Neki mediji, čije je dvostruke kriterije uočila čak i novinarka N1 televizije, po svemu sudeći uključili su se i u političku kampanju te uoči splitskih izbora donose razgovore s odabranim političkim analitičarima, pišu kolumne… koji idu u smjeru da afera ne će naškoditi Puljku, već naprotiv, tvrdi se da će njegov Centar najviše profitirati.

Kakvi su bili rezultati izbora 2021.?

Prošle godine u svibnju u drugom krugu Splićani su birali između Ivice Puljka (Centar) i Vice Mihanovića (HDZ). Pobijedio je Ivica Puljak.

Trećeplasirani bio je Željko Kerum (HGS) s 14,96 posto glasova, a slijedio ga Ante Franić (SDP – HSU) sa 7,44 posto. Branki Ramljak s nezavisne liste Ramljak-Mamić, povjerenje je dalo 6,99 posto birača, a Jakovu Prkiću – 5,79 posto.

Slijedio je Mostov Ivica Grković (4,74), zatim Nansi Ivanišević (3,68), HSLS-ov Zdeslav Benzon (2,51), Ujedinjena desnica s Marijom Popovićem (1,21), a posljednje mjesto pripalo je HSS-ovom Siniši Vuci (0,55 posto).

Što se tiče situacije u Gradskom vijeću, HDZ je osvojio devet mandata, dok je Puljkov Centar dobio sedam vijećnika. Kerumova stranka osvojila je četiri vijećnička mjesta, u lokalnom parlamentu našla su se i tri SDP-ovca. Iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju zasjela su tri vijećnika, Most je također dobio tri mjesta u Gradskom vijeću, a lista Ramljak-Mamić imala je svoja dva predstavnika.

Ukupno je u Splitu na 163 biračka mjesta 2021. izašlo 43,97 posto punoljetnih građana s pravom glasa. Na lokalnim izborima 2017. godine, to pravo iskoristilo je 57,68 posto birača. Nevažećih listića bilo je 1289, odnosno 1,98 posto.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.