Pročitajte što nam je Bauhaus odgovorio o zvijezdi petokraki u njihovoj reklami!

Foto: snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Nedavno smo pisali o nezadovoljnim komentarima čitatelja na pojavu petokrake zvijezde u reklami za Bauhaus. U reklami se, naime, pojavljuje padobran kojemu se u središtu nalazi petokraka zvijezda, a čitav padobran, odnosno zmaj, asocira na nekadašnju jugoslavensku zastavu.

> Zastava s petokrakom u reklami za Bauhaus? ‘Pljuje po svima koji su se borili za ovu državu’

Nije nam bilo jasno što je Bauhaus želio time poručiti.

Uputili smo im stoga upit, upozoravajući ih da je riječ o simbolu koji je omražen među hrvatskim građanima. Upitali smo ih jesu li upoznati s time da je u navedenom slučaju riječ o simbolu koji se nalazio na zastavi bivše države u kojoj je vladao totalitarni komunistički sustav. Također smo ih upitali koja je poruka pojavljivanja takvog simbola u TV reklami za Bauhaus.

Odgovor nam je pristigao vrlo brzo. Iz Bauhausa poručuju sljedeće:

“Video je snimljen u Njemačkoj za sve Bauhaus zemlje.
Padobran, odnosno uzorak padobrana je kreativno vlasništvo njemačke firme Born-Kite i zove se “Nasa Star 3”.
“Nasa Star 3” je specijalan padobran za kite koji se preporučuje sportašima čiji start počinje isključivo na tvrdom terenu (npr. upotreba na asfaltu i snijegu).
Kako se dečki iz spota voze vozilom napravljenim od Bauhaus paleta upravo na asfaltu, tj. parkiralištu, jasno je da je za tu svrhu korištena odgovarajuća vrsta kitea.
Više o samom kiteu slobodno pročitati ovdje: https://www.kiteshop-berlin.de/nasa-star-3.html“.

Podsjetimo, crvena petokraka zvijezda simbol je komunizma. Redovito se koristila na zastavama pojedinih komunističkih država, pa tako i na zastavi komunističke Jugoslavije te Socijalističke Republike Hrvatske.

Padobran koji se rabi u reklami za Bauhaus ima na sebi crnu zvijezdu petokraku, ali marketinški stručnjaci trebali bi ipak znati nešto više o simbolima i što pojedini simboli znače u nekoj kulturi ili državi, te na što bi oni mogli asocirati.

Bi li na isti ležerni način odabrali i svastiku?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr