Prof. Cipek: Nije fraza kada se kaže da je iznad Hrvatskog sabora samo Bog

Na predavanju ciklusa aktivnosti za polaznike Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac 2015./2016. godine, studente Visoke Policijske škole, te Policijske akademije i MUP-a pod nazivom „Polic i ja“: razgovori o društvu, u četvrtak 3. prosinca predavanje pod nazivom „Demokracija i izborni sustav u Hrvatskoj“ održao je profesor Tihomir Cipek sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, piše MUP.

U uvodnom dijelu predavanja, prof. Cipek osvrnuo se i na aktualnu situaciju u Hrvatskoj te činjenicu da po prvi puta u Hrvatskoj nije konstituiran Sabor.

Temeljna učenja kršćanstva pretočena su u zakonodavstva

„I to je dio demokratskog procesa. To nam pokazuje, da demokracija nije savršen, ali je najmanje loš politički sustav. Demokracija opstaje u ravnoteži i ona stalno ima konfliktnu dimenziju. Međutim, kao i u životu, i u demokraciji nema harmonije baš uvijek, jer život sam po sebi nije harmonija. U demokraciji je važna vaša uloga, uloga policije, jer je policija čuvar demokratskog sustava“, kazao je prof. Cipek.

Nadalje, prema prof. Cipeku, Hrvatska nije slučajno europska država i demokratski sustavi jesu baština Europe još od grčke demokracije i rimskog prava koje se uči na svim europskim sveučllištima.

Također, temeljna učenja kršćanstva pretočena su u zakonodavstva, a europske su tradicijske vrijednosti i znanost i tehnologija. Sve to Europljane čini pronositeljima demokratskih vrijednosti.

„Demokracija postoji i zato da bi uspostavili kroz diskusiju ideju o dobru za svakog pojedinca. Nije fraza kada se kaže da je iznad Hrvatskog sabora samo Bog. Tu se prije svega misli na to da je narod izabrao svoje predstavnike u parlamentu na koje je prenio svoj građanski suverenitet i to bacanjem listića u glasačku kutiju, što je čin prenošenja narodnog suvereniteta na izabrane predstavnike“, rekao je prof. Cipek.

MUPpa02

Mediji sve više pristupaju određenim temama na senzacionalistički način

Iznio je i svoje viđenje policije u demokratskom društvu: „Uloga policije je kontrola nasilja, a što je više demokracije to je manja nasilja. Osim te zadaće, policija na neki način kontrolira zlouporabu moći od strane vladajućih“.

Realnost je da ne postoji samo odgovornost prema vlastitim građanima nego i prema europskoj političkoj eliti. To je po njemu osnovni problem današnjih demokratskih sustava. Nadalje, zbog komercijalizacije medija oni sve više pristupaju određenim temama na senzacionalistički način i sa ciljem ostvarivanja profita, rekao je prof. Cipek.

Bit demokracije je spremnost na kompromis

Gost predavač na Policijskoj akademiji ocijenio je kako je policija, kao i demokracija u Hrvatskoj, prošla svoje faze u razvoju i generalno je dobro ustrojena organizacija. Dobrim je ocijenio rješenje da policajci ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Što se tiče razvoja demokracije u Hrvatskoj istaknuo je: „Bit demokracije je spremnost na kompromis, a nama treba više spremnosti na kompromis. Politika naime nije samo skup dobrih namjera, već je politika i mogućnost stvaranja kompromisa“, zaključio je svoje predavanje prof. Tihomir Cipek.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/mup.hr
Photo: snimka zaslona