Prof. Miliša u otvorenom pismu ministru Aladroviću: Evo zašto morate dati neopozivu ostavku

Foto: Fah/ Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Tragična smrt dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, koja je umrla zbog zvjerskog premlaćivanja od vlastite majke digla je na noge sve medije i cjelokupnu javnost u Hrvatskoj. Povrh toga, u minulim danima smo suočeni s destruiranjem struke od dijela civilnog sektora i Vas ministre Aladrović.

Jelena Veljača, neafirmirana glumica i spisateljica te jedna od osnivačica građanske inicijative “Spasi me” povodom tragične smrti ove djevojčice prije koji dan je najavila da će od Vas ministre zatražiti da se zabrani da djeca žive s osuđenim nasilnicima te “otkaz i oduzimanje licenci i/ili dozvole za rad cijelom stručnom timu iz Nove Gradiške”. Veljača je tako dobila novu ulogu na medijskoj pozornici – istražiteljke i sutkinje.

Istu podržavate, a znate da su Jelena Veljača i Nataša Janjić u međusobnim komunikacijama na najprimitivniji način iskazali mržnju, nesnošljivost i prezir prema djelatnicima socijalne skrbi. Nakon njihovih istupa ispred ulaza Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški je osvanuo natpis „Ubojice“. Sada Vam iste koje su potaknule grafitera na taj natpis postaju partneri u reformiranju socijalne skrbi na nivou čitave države i to mimo svih procedura, pravnih uporišta i dobih uzusa struke!

Nisu Vam važni stručnjaci koji imaju građanske hrabrosti preuzeti profesionalnu odgovornost zaštite djece i mladih, prijavljivanja roditelja zlostavljača i koji i sami budu zlostavljani od tih istih roditelja zlostavljača ne samo kroz direktne prijetnje, nego i putem medija, društvenih mreža, pozivima na javni linč tih stručnjaka, članova njihovih obitelji. Što na to kažete Vi kao njihov resorni ministar? NIŠTA!

S Veljačom dogovarate reformu sustava socijalne politike, akcijski plan i posebni očevidnik za slučajeve zlostavljanja u obitelji!?

Pitam Vas ministre bi li vodili dijete na operaciju kod Veljače ili liječnika? Jer jednako se razumije u socijalu kao i u zdravstvo. Ako Vam dijete doživi vršnjačko nasilje hoćete li ga voditi Veljači na pregled ili stručnjaku? Vi doprinosite kaotičnom stanju u Vašem resoru! Je li Vama, ministre i Vašoj bliskoj suradnici, nekompetentnoj Veljači cilj promjena neučinkovitog sustava i dobrobit djece ili imati dobar, medijski poželjan PR i prikazivati se humanitarcima? Pametnima dosta! Po pitanju ministra koji treba otići podsjećam na narodnu izreku kako se zna što čeka onoga tko s vragom tikve sadi!

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

** Dr. sc. Zlatko Miliša, red. prof. u trajnom zvanju – istaknuti hrvatski pedagog, sociolog i društveni kroničar

Rođen je u Trogiru 1958. godine. Osnovnu školu završava u rodnom gradu, srednje obrazovanje u Splitu. Od prosinca 2012. redoviti je profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a od 2018. izabran je u trajnom zvanju redovitog profesora. Sudionik je brojnih domaćih i inozemnih znanstvenih skupova. (Su)autor je šesnaest znanstvenih monografija u Hrvatskoj, od kojih su tri objavljene u inozemstvu. Autor je i triju publicističkih knjiga. Kao angažiran intelektualac, široj je javnosti poznat po populariziranju struke. Pisao je kolumne za razne tiskovine i internetske portale. Često gostuje na okruglim stolovima, tribinama, stručnim seminarima, u medijima, školama i civilnom sektoru. U brojnim je medijima imao više stotina razgovora i/ili izjava, ponajviše o aktualnim pitanjima iz školstva i znanosti, te o problemima i potrebama mladih. Davao je komentare i bio stalan komentator (na HRT-u), bio sudionik raznih TV-emisija. Dobitnik je godišnje državne nagrade “Ivan Filipović” s područja visokog školstva za 2009. godinu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr