Prof. Podolnjak za Narod.hr: ‘Nakon 3 sata na Odboru za Ustav s vladajućima se nismo mogli usuglasiti o pitanju Vladine odluke o GI ’67 je previše”

Foto: fah

“Bitno je, kad se taj Zakon donese u Hrvatskom saboru, time bi, načelno, bio ispunjen cilj inicijative, ali je bitan drugi dio priče – da ta odluka mora biti jednako obvezatna za sva državna tijela kao da je to izglasano na referendumu. Jer, kada se izglasa na referendumu, po tumačenju koje ja smatram da je primjereno toj situaciji, takva odluka obvezuje sva državna tijela i ne bi se smjela mijenjati u Hrvatskim saboru – jer su je donijeli građani, nego da se može promijeniti jedino na isti način kao što je i donesena – referendumom.”, ističe za Narod.hr ustavnopravni stručnjak dr. sc. Robert Podolnjak o najnovijoj Vladinoj odluci kojom prihvaća prijedloge inicijative ’67 je previše’.

Danas je premijer Andrej Plenković objavio kako je Vlada donijela odluku da će prihvatiti sve prijedloge GI „67 je previše“, tj. da će predložiti izmjene Zakona o radu u skladu sa zahtjevima inicijative i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Time bi se po prvi puta dogodilo da je neka inicijativa prikupila dovoljan broj potpisa, a da Vlada prihvati njihove zahtjeve i bez referendumskog procesa.

> (VIDEO) Sever o referendumu: ‘Potpise ne možemo ni u kojim uvjetima povući. Ako je Vlada ovim kupovala vrijeme, idemo na ulice’

Treba li u tom slučaju referendum biti održan, razgovarali smo s ustavnopravnim stručnjakom i Mostovim saborskim zastupnikom, dr. sc. Robertom Podolnjakom.

Prof. Podolnjak ističe da se pri tom pojavljuje problem koliko je taj zakon obvezujuć, tj. može li ga Sabor ponovno izmijeniti nakon određenog vremena.

Poručuje da, kada bi Zakon bio donesen na referendumu, on bi postao obvezujuć, tj. više ga se ne bi moglo mijenjati u Hrvatskom saboru, nego jedino ponovno referendumom. Podolnjak također smatra da i u ovom slučaju, iako referendum nije održan, Zakon treba biti obvezujuć, jednako kao da je izglasan na referendumu.

Trosatna rasprava na Odboru za Ustav

Evo što je poručio:

“Upravo je to pitanje bila tema na današnjem saborskom Odboru za Ustav i o njoj smo raspravljali 3 sata. Naime, ukratko, prije tri mjeseca, kada smo to imali na Odboru za Ustav i kada su nam došli potpisi ja sam rekao, s obzirom da sam bio siguran da će ih biti dovoljno, da bi bila najbolja solucija kada bi Vlada predložila, a Hrvatski sabor usvojio zakon s istovjetnim tekstom kakvog je predložila građanska inicijativa i na taj način se ne bi morao provoditi referendum. Naravno, ako se u cijelosti poštuje zahtjev i zakonski prijedlog kojeg su građani potpisali. Danas to Vlada predlaže, kao njihov pragmatičan potez kako bi se izbjegla sva politička šteta koju su uzrokovali donošenjem zakona koji nije bio usuglašen sa socijalnim partnerima. I sada kada imamo preko 700.000 valjanih potpisa jasno je da bi referendum trebao biti održan.

Na Odboru za Ustav sam rekao da se načelno slažem s ovim potezom Vlade jer sam to i sam predlagao. Međutim, treba pri tom imati u vidu još nekoliko momenata koji su jako važni, a nisu regulirani nijednim propisom. To nije regulirano ni Ustavom ni zakonom o referendumu.

Svojevremeno je Ustavni sud kada je razmatrao pitanje referendumske inicijative o izmjenama zakona o radu rekao, kada je Vlada povukla prijedlog, da su time prihvaćeni zahtjevi sindikalne inicijative i da vlada u određenom razdoblju od minimalno godinu dana ne smije ponovno pokrenutu izmjenu tog zakona.

U ovom slučaju, dvije stvari su važne:

1. da Vlada time prihvaća da je to pitanje u skladu s Ustavom. Nažalost, zastupnici iz vladajuće koalicije smatraju da je to upitno, ali smatraju da Vlada ima pravo predložiti, a Hrvatski sabor prihvatiti zakon u tekstu kakvog je predložila referendumska inicijativa. To je prva stvar s kojom nismo suglasni.

2. točka je jako važna – ukoliko bi se takav zakon – istovjetan zahtjevu inicijative – prihvatio u Hrvatskom saboru, pitanje je za koje vrijeme Vlada ne bi smjela predložiti promjene koje bi zadirale u ovaj zakon.

Bez suglasja s vladajućom većinom 

Dakle, kada bi takav prijedlog Zakona bio upućen na referendum, ta bi odluka bila obvezatna, na način na koji ja tumačim čl. 8 Zakona o referendumu. Takva se odluka, koji su donijeli građani, ne bi se smjela mijenjati u Hrvatskom saboru niti nakon godinu dana. To je ono što se, prema preporukama venecijanske komisije i Vijeća Europe, naziva „paralelizam procedura“. Ako je nešto doneseno na referendumu, ne bi je trebalo mijenjati na drugi način, odlukom predstavničkog tijela. U tom smislu, imate jednu odredbu u čl. 8 Zakona o referendumu koja također upućuje na to. Međutim, to su danas osporavali članovi Odbora za ustav iz redova vladajuće većine. Dakle, ostalo je potpuno nejasno dokad oni smatraju da bi bili vezani tim zahtjevom inicijative, kada bi Hrvatski sabor donio zakon koji zahtjeva građanska inicijativa.

To bi trebalo riješiti ne samo donošenjem zakona, nego i određenom odlukom ili deklariranjem Hrvatskog sabora da se taj zakon koji je donesen (istovjetan zakonskom prijedlogu koji je definiran kroz referendumsko pitanje) neće mijenjati zakonom Hrvatskog sabora. Nužno je imati jamstvo da se taj Zakon neće mijenjati u Hrvatskom saboru niti nakon godinu dana, niti nakon dvije godine. To pitanje smo raspravljali, ali se zastupnici iz vladajuće koalicije nisu usuglasili s mojim stajalištem.

Bitno je, kad se taj Zakon donese u Hrvatskom saboru, time bi, načelno, bio ispunjen cilj inicijative, ali je bitan drugi dio priče – da ta odluka mora biti jednako obvezatna za sva državna tijela kao da je to izglasano na referendumu.

Jer, kada se izglasa na referendumu, po tumačenju koje ja smatram da je primjereno toj situaciji, takva odluka obvezuje sva državna tijela i ne bi se smjela mijenjati u Hrvatskim saboru – jer su je donijeli građani, nego da se može promjeniti jedino na isti način kao što je i donesena – referendumom.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.