Protiv Penave: Zbog ćirilice u Vukovaru HNS otvara novu krizu?

Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Hoće li rekonstruirana Plenkovićeva Vlada dogurati do kraja mandata, odnosno do jeseni 2020., ponajprije će ovisiti o situaciji u HDZ-u, premda Vladu iz HDZ-a neće rušiti, ali bi eventualna nestabilnost u redovima HDZ-a mogla biti okidač da HDZ-ovi partneri, ponajprije HNS (koji bi povukao i SDSS) napuste Vladu prije isteka mandata, piše Iva Puljić Šego za Večernji list.

Dva su razloga, prvo, nezadovoljni HDZ-ovi zastupnici neposlušnost mogu demonstrirati neredovitim dolaženjem na sjednice Sabora, a u uvjetima tijesne većine Plenkoviću je svaka ruka važna. Iz mandata Tomislava Karamarka pamti se kako je HDZ čak pet petaka zaredom imao problem s kvorumom zbog nedolaska HDZ-ovih zastupnika, nije nemoguće takvu situaciju zamisliti i sada.

HNS proziva Penavu

Ako HNS, koji je u misiji spašavanja stranke koja se raskolila kako bi ušla u Vladu s HDZ-om, zbog čega joj je rejting još niži, nanjuši takve opstrukcije, nije nezamislivo da na jesen, nakon što u potpunu primjenu u škole uđe kurikularna reforma, napusti Vladu i pokuša se pripremiti za buduće parlamentarne izbore. Uostalom, iz HNS-a najavljuju novi udar na HDZ nakon što su tražili odlazak Lovre Kuščevića i sugerirali širu rekonstrukciju Vlade. Riječ je o tome da će prozvati Ivana Penavu, HDZ-ova gradonačelnika Vukovara, zbog, kako su rekli, nepoštovanja odluke Ustavnog suda o pravima manjina u Vukovaru.

Pričekat ćemo da vidimo hoće li Plenković reagirati, ali više nećemo čekati četiri tjedna kao u slučaju Kuščević, ako ne bude, onda će se HNS oglasiti i reći da Penava mora poštovati odluku Ustavnog suda – rekao je Večernjem listu izvor iz vrha HNS-a. Penava je i Plenkoviću vrlo delikatan slučaj zbog Vukovara pa svako diranje HNS-a u vukovarskog gradonačelnika za Plenkovića može imati ozbiljne posljedice.

Podsjetimo, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava reagirao je ovog vikenda na zaključak Ustavnog suda o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru, sazvavši konferenciju za novinare. Na konferenciji je poručio kako je odredba Ustavnog suda na čekanju sve dok se ne budu ispoštovala prava stradalnika Domovinskog rata.

U svojem zaključku, podsjetimo, predsjednik Ustavnog suda Šeparović kazao je da Ustavni sud zabrinjava što gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Iako to nije izrijekom navedeno, na novinarsko pitanje je potvrdio da je među tim odlukama i ona o ćiriličnim natpisima u Vukovaru.

“Temeljne vrijednosti Ustava RH, koji je donesen prije Domovinskog rata, su pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu. Do narušavanja tih prava došlo je uslijed velikosrpske agresije na Hrvatsku kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, zatvarani, ponižavani, silovani… Kada će njihova temeljna prava doći na red? Ako je itko obespravljen i čeka toliko na svoja prava onda je to ogromna tiha većina koja i danas živi u Vukovaru i u tišini čeka pravdu noseći svoj ogromni križ”, rekao je Penava na konferenciji za novinare.

Gostujući u Dnevniku Nove TV u nedjelju, na pitanje zašto misli da još uvijek nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru, Penava je kazao:

„Zato što postoji niz odredbi Ustava koji se tiču temeljnih ljudskih prava koje nažalost u 28 godina većina građana Vukovara nije imao prilike konzumirati. Država nije našla snage provesti odredbe Ustava i naprosto u smislu reda i pravde nepojmljivo mi je da inzistiramo na provedbi nečega što je puno, puno manje znači od ljudskog život, pravo na dostojanstven život, protiv zlostavljanja, što sve skupa u Vukovaru imamo, što je većina građana ovoga grada na svojoj koži osjetila.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr