Plenkovićev koalicijski partner Pupovac najavio da će Srbi u Hrvatskoj ‘imati snagu kakvu srpska zajednica nije imala’

Foto: snimka zaslona, RTS

U gotovo svim općinama, gradovima i županijama u Hrvatskoj, tamo gdje su imali pravo, Srbi će imati svoje vijećnike. Od 2.400 kandidatkinja i kandidata na izborima za savjete nacionalnih manjina u Hrvatskoj, prošlo je više od 2.300, rekao je Milorad Pupovac govoreći za Dnevnik srpskog RTS-a.

“To će predstavljati snagu kakvu srpska zajednica nije imala”, smatra zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

Pupovac i Jović obnavljaju Jugoslaviju: Koga oni misle predstavljati u Europarlamentu?

Srbi imaju pravo formirati vijeća u 19 županija, 77 gradova i 148 općina. Prema Pupovčevim riječima, oni će biti aktivni kada treba izgraditi put, uvede struja, izgrade vrtići i domovi zdravlja.

“Moraju biti prvi koji će inicirati da se poštuje zakon kada je riječ o dvojezičnosti i aktivirati se gdje god postoji neki oblik netolerancije ili nasilja prema pojedincima ili dijelovima srpske zajednice”, kazao je Milorad Pupovac.

Komentirajući izlaznost od samo deset posto, predsjednik SNV-a ustvrdio je da državu Hrvatsku treba natjerati da promjeni pristup manjinskim vijećima.

“Mora biti informativne kampanje. Ako je odlučila gdje će biti biračka mjesta, onda se mora dogovoriti s nama koji predlažemo liste”, dodao je Pupovac.

Kada je riječ o partnerstvu sa vladajućim HDZ-om, Pupovac je kazao da je do preispitivanja suradnje došlo zbog zastoja u ispunjavanju dogovora.

Dodaje da će se u narednom periodu, nakon europarlamentarnih izbora vidjeti kako i na koji način ubrzati sporazume. Među njima je naveo registraciju manjinskih škola, nastavak obnove komunalne infrastrukture, ali i promjenu školskih programa glede odnosa prema poraženim režimima kao što je primjerice ustaški.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTS