Radnice KTC-a oduševljene odlukom trgovačkog centra: ‘Nijedan dan nam ne može nadomjestiti nedjelju s djecom’

Foto: Snimka zaslona

“Kad smo čuli za tu odluku, od sreće smo gotovo svi zaplakali“, iskreno je priznala Večernjem listu prodavačica Jasmina Rušak iz križevačkog trgovačkog diva KTC-a, majka dvoje male djece.

“Djeca su nedjeljom doma, ne idu u školu i iskreno se radujemo što će cijela obitelj taj dan provesti zajedno”, reći će Jasmina Rušak. Ne boji se da će izgubiti kupce jer ima mnogo onih koji redovitu kupuju u KTC-u i vjeruje da će potrebnu nabavu, umjesto nedjeljom, odraditi u subotu.

Nijedan dan nam ne može nadomjestiti nedjelju s djecom

Njezino oduševljenje dijeli i kolegica Sanja Ledinski, također majka koja jedva čeka da baš taj dan provede s obitelji.

“Znamo biti slobodni u tjednu, ali nijedan dan ne može nam zamijeniti nedjelju. To je dan koji treba biti posvećen obitelji”, zaključuje Sanja Ledinski.

Ljiljana Lugomer ovaj posao radi 26 godina, a vijest da će nedjeljom biti slobodna, iznenadila je i nju i radne kolege.

“Pretežno smo svi majke ili supruge, imamo doma svojih problema, posla i sad sve što nam se nakupi preko tjedna ćemo ostaviti za nedjelju”, kaže za Dnevnik.hr..

Katavić: Nedjelja je obiteljski dan

Inače, križevački trgovački div KTC već treću godinu ne radi za vjerske blagdane, a od 1. siječnja iduće godine svoja će vrata zatvoriti i nedjeljom.

O tome da trgovci ne bi trebali raditi nedjeljom predsjednik upravnog odbora KTC-a Ivica Katavić, koji je čelnik udruženja trgovine pri HGK-u, govori već duže.

“Htjeli smo postići konsenzus među trgovcima. No, u tome nismo uspjeli, pa smo se sami odlučili na taj potez. Uvjereni smo kako će to mnogo značiti našim radnicima jer je nedjelja doista obiteljski dan“, ističe Katavić. Hrabar potez, u svakom slučaju, ako se zna da je promet nedjeljom i blagdanima prilično velik.

“Da, nedjelja i blagdani nam donose više od 100 milijuna kuna prihoda godišnje. Nadam se da će naši kupci znati cijeniti tu odluku. Mnogo je upravo takvih pozitivnih reakcija nakon što smo objavili odluku da nećemo raditi nedjeljom”, naglašava čelni čovjek KTC-a.

Domaći trgovački lanci, otkriva Katavić, bili su spremni za istu odluku, ali problem je bio u stranim lancima koji se ne žele odreći prometa nedjeljom.

> UiO: Na blagdan Svih svetih većina je radnika u trgovinama prisiljena raditi

> U ime obitelji pozvala Vladu i Sabor da novi blagdani budu neradni za više od 180.000 radnika u trgovinama

> Demograf Strmota: ‘Ako radite za 3000 kuna i to još ‘petkom i svetkom’, nemate volje za vlastiti život, a kamoli na svijet donijeti novi’

> (VIDEO) Pogledajte dokumentarni film Sedmi dan: Čemu su sve izloženi radnici koji rade 7 dana u tjednu?

> Blanka Munjin iz UIO: ‘Radnicima treba omogućiti izbor žele li raditi nedjeljom i ako žele, taj im se rad mora adekvatno platiti’

UiO još prije dvije i pol godine uputila Hrvatskom saboru prijedlog Zakona – zašto Sabor nije reagirao u propisanom roku?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji još je u ožujku 2017. uputila u Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o radu po kojemu bi radnici mogli sami birati žele li raditi nedjeljom te, ako žele, dobili 50 % veće dnevnice.

Sukladno saborskom Poslovniku predsjednik Odbora za rad trebao je u roku od tri mjeseca odlučiti hoće li ili neće uputiti taj prijedlog zakona o radu u saborsku proceduru. No, tadašnji predsjednik, Mirando Mrsić to nije učinio, a isto tako ni njegov nasljednik, SDP-ov Gordan Maras. Usprkos odredbama Poslovnika sve do danas saborski se Odbor nije se izjasnio o ovom prijedlogu.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30% međutim Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

No, postojeći zakon omogućuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Spomenutim nedjelovanjem i ignoriranjem prijedloga poput onog udruge U ime obitelji najviše su oštećene radnice i radnici koji su prisiljavani raditi nedjeljom i blagdanom, de facto bez da su za to plaćeni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list