Roko Antić SDSS-ovom vodstvu općine Kistanje: ‘Jeste li u svojoj knjizi Hrvatsku nazvali genocidnom tvorevinom?’

Foto: Facebook

“Nedavno sam Vam poklonio knjigu čiji sam jedan od urednika s naslovom: “KISTANJE- NOVO JANJEVO 1997 -2017” Spomen na dvadesetu obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje. Ja u njoj ništa ne skrivam. Naša je nakana bila ukoričiti našu 20- godišnju povijest u Kistanjama i ostaviti trag mlađim naraštajima. Stoga Vas molim da mi uzvratite Vašom knjigom, meni nepoznata naslova čiji ste autor, a koja je tiskana u Srbiji krajem 90- ih godina – a za koju sam imao prigode pročitati u novinama još dok ste bili član županijskog poglavarstva sredinom 2000-ih. Ako sam dobro zapamtio Vi u toj knjizi ovu slobodnu i neovisnu Hrvatsku državu nazivate: “GENOCIDNOM TVOREVINOM” ?! – a u njoj vidimo uživate sva prava i sve njezine blagodati. Kada bi se u cijelosti primjenjivao Zakon o lokalnim izborima u članku 13. stavku 2. ima nekoliko elemenata po kojima Vi s takvom prošlošću ne bi mogli obnašati nikakvu javnu dužnost u Republici Hrvatskoj. Jedina Vaša sreća se sastoji u tome da se u Hrvatskoj nije provela nužno potrebna LUSTRACIJA!”, napisao je Roko Antić u  “reakciji vodstvu Općine Kistanje (SDSS) u obrani digniteta predstavnika hrvatskog naroda”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za načelnika Kistanja 2017. godine izabran je Goran Reljić (SDSS), a zamjenik načelnika Općine Kistanje Borislav Šarić predsjednik je Općinske organizacije SDSS-a Šibensko-kninske županije i predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Poštovani načelniče gosp. Reljić i prvi zamjeniče načelnika gosp. Šarić,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovani načelniče gosp. Reljić i prvi zamjeniče načelnika gosp. Šarić, u proteklih mjesec dana održana su dva radna sastanka s najvišim predstavnicima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje iz Zagreba, za koje me niste ni na koji način obavijestili, a što je i razlog ovoga mog obraćanja.

Vama je kao izvršnim čelnicima općine, vrlo dobro poznato da je to područje kojim se predano bavim od stupanja na dužnost zamjenika načelnika iz reda pripadnika hrvatskog naroda. Oni koji su me u dva navrata izravno birali na ovu dužnost, a to su Hrvati s prebivalištem na području Općine Kistanje očekuju od mene pravodobnu informaciju, jer još postoje brojne obitelji koje nisu ostvarile pravo na stambeno zbrinjavanje i podstanari su u Kistanjama, a nalaze se na različitim listama prvenstva.

Kao dužnosnik nemam uvida niti u elektroničku niti redovnu poštu općine, stoga uskrate ovih informacija o važnim sastancima na institucionalnoj razini, a što nije prvi put, držim nekoretnim i neprofesionalnim postupcima i djelovanjem koji su izravno usmjereni protiv stambenog zbrinjavanja hrvatskih obitelji u Kistanjama. Kao izabrani dužnosnik sa svojim pravima i dužnostima ne funkcioniram paralelno niti izvan istitucionalno, te stoga očekujem, prije svega, od svoje matične kuće Općine Kistanje u kojoj profesionalno obnašam dužnost predstavnika hrvatskog naroda, da me se izvijesti o bitnom i na vrijeme. Ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje naših obitelji nikoga ne ugrožava niti su protiv ikoga usmjereni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva životna pitanja moraju biti prioritet svake odgovorne jedinice lokalne samouprave koja brine o svojim stanovnicima. To je moj stav i od toga ne će nikada odstupiti. Svjestan višegodišnjeg zastoja u rješavanju stambene problematike, čija je izravna posljedica iseljavanje više desetaka obitelji Hrvata u Kistanjama, ovom sam problemu pristupio s velikom odgovornošću. U brizi za svoje statuse svakodnevno mi ljudi prilaze s pitanjima: “Ima li što novoga”, “imaš li kakvu informaciju”, “kad mogu očekivati odgovor, ponestaje mi novaca za najamninu”, “zašto toliko čekam darovnicu”, “možeš li mi naći neki stan” i slično… Jedan takav vrlo važni radni sastanak kojem su predsjedali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk održan je Kninu 18. listopada 2019. godine.

Vi ste načelniče na taj sastanak delegirali svoga prvog zamjenika Borislava Šarića što je Vaše pravo. Međutim, nemate pravo uskratiti mi tako važnu informaciju te stoga u obranu digniteta predstavnika hrvatskog naroda u Općini Kistanje želim Vam ovdje jasno poručiti da je takva praksa nedopustiva i i višestruko štetna koja ima za cilj obezvrijediti moju ulogu a posljedično s time i položaj hrvatskog naroda čiji sam izabrani predstavnik. Protiv toga jasno podižem svoj glas i osuđujem takav postupak. Na tom sastanku u Kninu, od nekih kolega, iznenađenih da me tamo nije bilo, te iz medija doznajem da se razgovaralo o provedbi stambenog zbrinjavanja s osnova Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima i o planiranim aktivnostima za ovu i slijedeći godinu što one koje ovdje u općini predstavljam itekako životno zanima.

Bilo je govora i o nekorištenju stanova u državnom vlasništvu, kakvih primjera ima i kod nas a jedan od takvih primjera je iznad ove naše općinske zgrade. Dvije se garsonijere ne koriste već skoro tri godine, a naše obitelji muku muče da pronađu i stan koji bi plaćali. To bi me svakako zanimalo i imao bi što reći na tu temu. Tu je državni tajnik Nikola Mažar istaknuo da će se na području naše županije ove godine uložiti 26 milijuna kuna čime će se zbrinuti 200 obitelji a među kojima su i onih sedmero iz Kistanja kojima su ključevi novosagrađenih kuća uručeni 26. srpnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vama je dobro poznato da je tome je prethodilo cijeli niz aktivnosti i sastanaka od kada je Nikola Mažar imenovan državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u travanju 2016. godine. S tim u vezi sam dva puta bio na prijemu u Središnji državni ured u Zagrebu (svibanj 2016 i veljača 2017) a nakon toga je gospodin Mažar sa svojim suradnicima u čak četiri navrata službeno posjetio Općinu Kistanje i nije se baš mogla primijetiti Vaša želja da se susretnete s njim. To je bilo više nego očito. Prvi je sastanak održan odmah nakon njegova stupanja na dužnost 05. travnja 2016 kada je nakon sastanka u Kninu posjetio i Kistanje. Drugi – 19.svibnja 2017 kada je u prostorijama općine Kistanje održan radni sastanak na kojem se raspravljalo o problematici stambenog zbrinjavanja na kojemu su bili prisutni svi korisnici koju su iznosili problematične situacije s kojima se susreću. Neki su od njih sada u tim novim kućama.

Treći se dogodio dana 02. kolovoza 2018. kada je u priličeno svečano potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na izgradnji 7 (sedam) obiteljskih kuća u Kistanjama. U dopisu ste o tome bili obaviješteni 30. srpnja 2018. godine i bez obzira na to saznanje i poziv nitko se osim mene iz Općine Kistanje na potpisivanju nije pojavio i da budem precizniji nečelnik mi je rekao: “Roko ti to isprati, ja imam drugih obaveza.” Ugovor je u našoj velikoj vijećnici s poduzećem Građevinar Vrbnik iz Knina potpisao državni tajnik Nikola Mažar uz nazočnost šibensko-kninskog župana Gorana Pauka. Vrijednost potpisanog Ugovora bila je 2.785.116 kuna. Četvrti dolazak je uslijedio nakon točno godinu dana. 26. srpnja 2019. godine uručeni su ključevi obiteljima i tek tada po prvi puta tome događaju nazoči kolega Borislav Šarić. Dakle, kad se pogleda kronološki slijed provedenih aktivnosti, može se ovdje vrlo lako doći do zaključka da je od same ideje (travanj 2016) do realizacije plana i uručenja ključeva novih kuća (srpanj 2019) prošlo tri (3) godine i četiri (4) mjeseca.

Stoga ću Vas ovom prigodom morati podsjetiti na sve Vaše aktivnosti koje su imali za cilj upravo onemogućiti darovanje građevinskog zemljišta na kojemu su sagrađene te kuće u Novom naselju i prenošenje vlasničkih prava s Šibensko-kninske županije koja je bila vlasnik zemljišta na Republiku Hrvatsku – odnosno Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Trebali biste se sjetiti da ste nakon saznanja za moje aktivnosti s kraja 2016 i početkom 2017. godine, prema županijskim službama, Domu zdravlja Knin i Središnjem državnom uredu – baš na tom prostoru pokazali naglo naraslu želju za hortikulturalnim uređenjem Novog naselja s izgradnjom dječjeg igrališta i bili spremni uložiti 100.000 kuna ??? Stoga ovom prigodom moram istaknuti i ulogu Željka Softića, sada već bivšeg službenika u državnom uredu i negdašnjeg voditelja RU Knin koji mi je u ovome puno pomogao. Premda ovoga puta nije potrebno spominjati moje sastanke u Zagrebu s istom temom ali bivšom predstojnicom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirelom Stanić- Popović (SDSS 2012 – 2016) koji su se dogodili 25. rujna 2014 i 10. ožujka 2015 jer oni, osim odugovlačenja rješavanja problema nisu ničime na žalost rezultirali – ovdje jasno napominjem moj kontinuitet bavljenja ovom problematikom ali i postignuti učinak na dobro naših obitelji.

Da sam se i prije stupanja na dužnost u općini bavio ovom problematikom svjedoći i to da dobro pamtim da je “koalicijom Hristos se rodi HDZ-a i SDSS-a” kompletni Sektor stambenoga zbrinjavanja u Hrvatskoj bio predan Vašoj stranci čiji je operativni izvršitelj bio Stanko Janić (SDSS) U to vrijeme ne da nisu rješavani problemi stambenoga zbrinjavanja doseljenih Hrvata, već su se događala protu-pravna i medijska uprizorenja deložacija iz stanova naših obitelji a otkupljene kuće putem APN-a u kojima je živjelo pet (5) naših obitelji kupoprodaja je proglašena ništetnom. Upravo te obitelji nakon 10-godišnje pravne agonije i unatoć njihovim nemalim ulaganjima u objekte u kojima su živjeli – uselili u ove nove kuće ili su u fazi useljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine i kolega Šariću sada se Vama izravno obraćam: Obzirom da uz ovu općinsku dužnost obnašate i dužnost predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije ovdje jasno želim napomenuti i da ovo dobro upamtite: moj izbor na dužnost predstavnika hrvatskog naroda u Općini Kistanje nije plod koalicijske suradnje s Vašom strankom SDSS niti je to ikada bio, niti Vaše dobrohotnosti i suosjećajnosti prema Hrvatima u Kistanju i Hrvatskoj državi – već se moj neposredni izbor dogodio voljom Hrvata u Kistanjama a sukladno članku 117. Zakona o lokalnim izborima koji jasno propisuje slijedeće: “Pripadnicima hrvatskog naroda jamči se pravo na zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana u jedinicama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva, a na izbor zamjenika iz reda hrvatskog naroda primjenjuju se odredbe toga Zakona koje uređuju način izbora kao iz reda pripadnika nacionalnih manjina.”

Kako Vi često u svojim istupima znate upozoravati da ste zabrinuti za položaj srpske zajednice u Hrvatskoj, nedovoljna prava i diskriminatorski odnos naših institucija – ja ću Vas samo podsjetiti da ste vlast i u općini a vaša stranka je članica vladajuće većine u Hrvatskoj!

Stoga mene ni na koji način način ne zanima kako se i na koji način prema Vašim stranačkim kolegama dužnosnicima iz SDSS-a na poziciji zamjenika gradonačelnika Željku Džepini u Kninu ili Nikoli Miloviću u Skradinu odnose njihovi gradonačelnici iz reda hrvatskog naroda. Ako oni kao zamjenici uz njihove gradonačelnike mogu nazočiti sastanku u Kninu, kao i zamjenici župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić i Nikola Blažević i zamjenica iz reda srpske nacionalne manjine Anja Rašković– onda to može i zamjenik načelnika Općine Kistanje iz reda hrvatskog naroda Roko Antić – bez obzira sviđalo se to Vama ili ne sviđalo!!! Ja sam u svome djelovanju prema svima u općinskoj upravi i kada sam bio predsjednik Mjesnog odbora (2005 – 2009) ili vijećnik u općinskom vijeću (2009 – 2013) ili sada na dužnosti zamjenika načelnika iz reda hrvatskog naroda (2013 – ….) prema svima – bivšima i sadašnjima, neovisno o važnosti funkcija, nacionalnoj pripadnosti ili različitoj vjeroispovjesti imao korektan ljudski pristup i odnos.

On je uvijek bio i biti će temeljen na kršćanskoj solidarnosti i socijalnom nauku Katoličke crkve. Nikada nisam namjerno nikoga provocirao. Moje su reakcije redovito bile plod Vašeg neprijateljskog stava ili provokativnih reakcija za koje valjda smatrate da su plod Vaše trenutno dominantne političke nadmoći prema Hrvatima u Kistanjama, ali je to dragi kolega Šariću sve ograničenoga trajanja.

Možda se pitate zašto se sada Vama izravno obraćam: I Vi i ja znamo da je poduža lista određenih naših neslaganja i napetih odnosa kroz svo ovo vrijeme. Prije nego Vas podsjetim da ste 2014. godine bili inicijator promjene ulica hrvatskih velikana u Kistanjama, pa tako i ulice Gojka Šuška i ulice Kralja Zvonimira s obrazloženjem:

“Što oni imaju s Kistanjama” a na moje protivljenje rekli ste mi u Vašem uredu “Što ti imaš s Kistanjama” !!! Nekoliko dana nakon toga uslijedila je moja reakcija vezano uz Vašu inicijativu promjena ulica u prigodi Dana općine Kistanje 25. listopada 2014. kada ste se usred mojega govora ustali tražeći da svi napuste vijećnicu. Evo već petu godinu za redom vjerojatno Vašom voljom Općina Kistanje iako je inzistirala na promjeni Dana općine s 09. svibnja na 25. listopada – ne obilježava Dan općine. 2016. godine sam na sjednici vijeća nakon Vaših uvreda koje ste mi uputili nakon što sam radi upozorenja zbog četničkog repertoara pjesama prekinuo nastup grupe “Jandrino jato” – uputio sam Vam zahtjev za isprikom nakon kojega niste reagirali. I toga se vjerujem dobro sjećate? Vaše me je podrugljivo smijanje, prije neki dan, kad sam slučajno na odlasku opazio delegaciju koju ste ispraćali nagnalo da ovim putem reagiram.

Tome je prethodila Vaša opaska “Nisam te primijetio kolega da si tu”, bez ikakve isprike ili nelagode!!! Iz dosadašnjeg iskustva mogu pretpostaviti da Vi na tim sastancima niste zasigurno iznosili probleme koje tište doseljene Hrvate?!? Potvrdu ovoj sumnji temeljim na tome da mi unatoč svakodnevnim susretima u općini niste ništa rekli niti o sastanku u Kninu niti da ima uslijediti sastanak u Kistanjama, a vrlo dobre znate da se, kao što sam već naprijed istaknuo, ozbiljno bavim tom tematikom.

Prije nego Vam citiram određene postalate iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, dobronamjerno Vam poručujem da je krajnje vrijeme da prestanete s svojom bahatošću i neskrivenim potcjenjivanjem. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koje je Vama vrlo dobro poznat i iz kojega crpite sva prava i zajamčenu jednakost u članku 3. stavak 1 i 2 jasno naglašava: “Prava i slobode osoba koje pripadaju nacionalnim manjinama, kao temeljna ljudska prava i slobode, nedjeljiv su dio demokratskog sustava Republike Hrvatske i uživaju potrebnu potporu i zaštitu, uključujući pozitivne mjere u korist nacionalnih manjina.”

I članak završava: Etnička i multikulturna raznolikost i duh razumijevanja i tolerancije doprinose promicanju razvoja Republike Hrvatske:” Stoga vjerujem da se DOBRO RAZUMIJEMO! Pozitivne mjere u korist nacionalnih manjina, u ovom slučaju srpske koja trenutno obnaša političku vlast u općini nikako Vam ne daje za pravo da se tako bahato ponašate. Ako se pitate zašto, podsjetit ću Vas na jednu Vašu izjavu koju ste dali emisiji “Putokazi” autora Ljubinka Spasojevića u kolovozu ove godine emitiranoj na YOU TUBE kanalu, u kojoj nas nazivate “nesretnim Janjevcima”!!!

Kako ste došli do ovog zaključka da smo po Vama “nesretni” ? Povratkom u svoju matičnu domovinu Hrvatsku nakon dugih sedam stoljeća u tuđini mi smo zatvorili svoj povijesni krug selidbi i odavde ne mislimo nikuda ići. Itekako smo sretni što smo se vratili i što ćemo svoju budućnost s našom djecom ovdje graditi. Ako oni koji još uvijek nemaju riješeno svoje stambeno pitanje, ne znači da su oni nesretni. Vjerujem da će se sva otvorena pitanja koje naše obitelji imaju vezano za svoja statusna prava stambenoga zbrinjavanja pozitivno riješiti i na korist naših obitelji ali i Republike Hrvatske.

Ne očekujem da me pozivate na svoje kulturne manifestacije i vjerska slavlja, na nedavni prijem gradonačelnika Novog Sada u Kistanjama i nakon toga prijema predstavnika općina i gardova iz Rebublike Srbije s kojima surađujete iz “Ureda bivše općine Knin” s sjedištom u Zemunu, ali svakako očekujem i inzistiram na tome da me po dužnosti izvijestite kada u Općinu Kistanje službeno dolaze delegacije državnih vlasti Republike Hrvatske, bilo koje razine.

I ovime ću zaključiti: Nedavno sam Vam poklonio knjigu čiji sam jedan od urednika s naslovom: “KISTANJE- NOVO JANJEVO 1997 -2017” Spomen na dvadesetu obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje. Ja u njoj ništa ne skrivam. Naša je nakana bila ukoričiti našu 20- godišnju povijest u Kistanjama i ostaviti trag mlađim naraštajima. Stoga Vas molim da mi uzvratite Vašom knjigom, meni nepoznata naslova čiji ste autor a koja je tiskana u Srbiji krajem 90- ih godina – a za koju sam imao prigode pročitati u novinama još dok ste bili član županijskog poglavarstva sredinom 2000-ih. Ako sam dobro zapamtio Vi u toj knjizi ovu slobodnu i neovisnu Hrvatsku državu nazivate: “GENOCIDNOM TVOREVINOM” ?! – a u njoj vidimo uživate sva prava i sve njezine blagodati.

Kada bi se u cijelosti primjenjivao Zakon o lokalnim izborima u članku 13. stavku 2. ima nekoliko elemenata po kojima Vi s takvom prošlošću ne bi mogli obnašati nikakvu javnu dužnost u Republici Hrvatskoj. Jedina Vaša sreća se sastoji u tome da se u Hrvatskoj nije provela nužno potrebna LUSTRACIJA!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.