Ruža Tomašić za Narod.hr: ‘U postkomunističkim državama koje nisu provele lustraciju na snazi je glorifikacija komunizma’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

U postkomunističkim državama koje nisu provele lustraciju, poput naše Hrvatske, na snazi je glorifikacija komunizma i njegovo izjednačavanje s antifašizmom. Ova je rezolucija dobrodošla zato što onima koji odbijaju pogledati istini u oči jasno daje do znanja kakav je karakter komunističkog režima i stavlja ga tamo gdje mu je i mjesto – uz bok fašizmu.“, rekla je za Narod.hr eurozastupnica Ruža Tomašić komentirajući novu rezoluciju EP-a kojom se izjednačavaju komunizam i nacizam.

Komentar eurozastupnice Tomašić donosimo u cijelosti:

“U većem dijelu Europe svima je jasno da između fašističkog i komunističkog režima nema suštinske razlike. Oba režima obilježena su masovnim zločinima, kršenjem ljudskih prava i potpunim ograničavanjem individualnih sloboda. Ali u postkomunističkim državama koje nisu provele lustraciju, poput naše Hrvatske, na snazi je glorifikacija komunizma i njegovo izjednačavanje s antifašizmom, i to od onog dijela političkog spektra koji se voli dičiti slobodarstvom i brigom za ljudska prava. Veliki ljudskopravaši slave režim koji je zatirao ljudska prava. Da nije žalosno, bilo bi smiješno! Ova je rezolucija dobrodošla zato što onima koji odbijaju pogledati istini u oči jasno daje do znanja kakav je karakter komunističkog režima i stavlja ga tamo gdje mu je i mjesto – uz bok fašizmu. Hrvatska se kao demokratska država mora jasno negativno odrediti prema komunističkom nasljeđu, a podlogu za to daje nam i ova rezolucija.”, ocijenila je za Narod.hr Ruža Tomašić.

> Europski parlament izglasovao rezoluciju kojom izjednačava i osuđuje nacistički i komunistički režim

>Što stoji u Rezoluciji o osudi komunističkih zločina?

>Lustracija: Otvaranje arhiva preduvjet je za sučeljavanje s komunističkom prošlošću

Podsjetimo, Rezolucijom se poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim.

> Kumrovec: Načelnik najavljuje ‘feštu’ za rođendan komunističkog diktatora Tita

> Marcel Holjevac: Hoće li na ulazu u tematski park ‘Titoville’ u Kumrovcu Kineze dočekivati Šerbedžija u uniformi maršala, ili Manolić osobno?

U njoj se, između ostalog, izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola.

Također se napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr