Sabor u srijedu o Agrokoru: oporba traži izmjenu odluke o osnivanju istražnog povjerenstva

Foto: fah

Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja plenarni rad, svoj bi dnevni red trebao proširiti i prijedlogom 36 oporbenih zastupnika da se izmjeni odluka o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor kojom bi se, među ostalim, ograničio opseg njegova istraživanja u dijelu koji se tiče kvalitete financijskih izvješća.

Obzirom da je po osnivanju povjerenstva, Državno odvjetništvo pokrenulo istragu u slučaju Agrokora, u političkim krugovima kao i u stručnoj javnosti pokrenuta je rasprava o mogućem ‘preklapanju’ poslova povjerenstva i eventualnih sudskih postupaka te treba li u tom smislu povjerenstvo prestati s radom.

I dok su iz HDZ-a tumačili da rad toga tijela mora prestati kad Državno odvjetništvo donese pravomoćno rješenje o istrazi jer bi, tvrde, dvije paralelne istrage bile protuzakonite, oporba je stava kako to saborsko tijelo mora odraditi svoju zadaću.

U tom su smislu, među ostalim, predložili da se ograniči opseg rada povjerenstva u segmentu koji se odnosi na financijska izvješća Agrokora, a što je predmet istrage.

Mostovac Nikola Grmoja pojašnjavao je proteklih dana u medijima kako je na prvom sastanku povjerenstva dogovoreno da se odluka o njegovom osnivanju mora izmijeniti, obzirom da greškom u nju nije ušlo tko će biti potpredsjednik. “Zato sam pripremio prijedlog promjene te odluke u koji sam, osim toga da će potpredsjednik biti HDZ-ov Milijan Brkić, dodao i da se iz nje izbacuje dio o tome da će povjerenstvo istraživati kvalitetu financijskih izvještaja Agrokora, što je predmet kriminalističke istrage. Tako više ne bi bile dvije paralelne istrage”, isticao je Grmoja.

U dnevnom redu Hrvatskog sabora trebao bi se naći i izbor pravobranitelja za djecu. Nakon javnog poziva i saslušanja petero kandidata, Odbor za obitelj, mlade i sport Saboru predlaže da ga izabere između dviju pravnica Helence Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac.

Prema objavljenom planu rada, zastupnici će u srijedu raspraviti četiri točke, među njima i Izvješću pučke pravobraniteljice za prošlu godinu koje uz analizu i ocjenu stanja ljudskih prava i pojava diskriminacije, sadrži i 220 preporuka za uklanjanje sustavnih problema u raznim područjima.

Izvješće je nastalo na temelju informacija iz više izvora: rekordnog broja od 5433 predmeta, terenskog rada u više od 50 mjesta diljem zemlje, recentnih istraživanja te podataka više stotina dionika, uključujući nadležna tijela javne vlasti, organizacije civilnog društva, sindikate, sveučilišta, vjerske organizacije i mnoge druge.

Pred zastupnicima će se naći i Izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te Prijedlog nacionalne strategije razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine.

Aktualnu, 5. sjednicu Sabor je započeo 15. rujna, a trebao bi ju završiti u petak, 27. listopada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em