SDP: Istanbulska konvencija je “civilizacijski iskorak”, “klerikalni krugovi” vrše pritisak na premijera

Foto: fah

Nakon nebrojenih razgovora i analiziranja sporne Istanbuske konvencije u javnosti, čini se da mnogima u hrvatskoj politici još uvijek nije jasno kakve će sve posljedice ona donijeti.

O Konvenciji, čija bi ratifikacija omogućila muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene ulazak u ženske zahode, skloništa, svlačionice, kao i natjecanja u ženskim sportovima, a kroz školski sustav uzrokovala zabune kod djece o njihovom spolnom identitetu, građani Hrvatske vrlo su se jasno negativno izjasnili tijekom javne rasprave ovoga ljeta. Više od četiri petine građana koji su sudjelovali u javnoj raspravi tada je poručilo kako su protiv ratifikacije ovog dokumenta.

Unatoč tome, danas smo na tiskovnoj konferenciji SDP-a čuli poruke kako Konvencija “nema nikakve veze s rodnom ideologijom” dok su oni koji se protive njezinoj ratifikaciji optuženi da “štite nasilje”, a to su, po mišljenju SDP-a “klerikalni, desni moćnici”.

Među prozvanima bili su i dr. Željka Markić i udruga U ime obitelji.

UiO na javnoj raspravi: Istanbulska konvencija utemeljena je u rodnoj ideologiji

Bernardić: “Riječ je o skupu snažnih mjera za borbu protiv nasilja u obitelji”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića da se ne skriva i da ne čeka još šest mjeseci za “civilizacijski iskorak ratificiranja Istanbulske konvencije”, a predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića da već sutra na dnevni red sjednice uvrsti tu točku kako bi se raspravila i već u petak izglasovala.

“Riječ je o skupu snažnih mjera za borbu protiv nasilja u obitelji, ponajprije nad ženama”, što je najzastupljeniji oblik nasilja, rekao je.

“Hrvatska je još 2013. potpisala Istanbulsku konvenciju i ne znam što vladajući čekaju s ratifikacijom i čega se opet boje”, dodao je Bernardić.

“Obiteljsko nasilje u Hrvatskoj je u porastu”, ustvrdio je Bernardić, navodeći podatke iz 2016. po kojima je počinjeno 2408 kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama, što je porast od deset posto, koliko je porastao i postotak žena žrtava (1948), a teška ubojstva bilježe rast od čak 78 posto, gdje je od 19 ubijenih 15 žena.

Ministar zdravstva Kujundžić (HDZ): Istanbulska konvencija dijelom promovira rodnu ideologiju

“Hrvatskoj treba nulta tolerancija protiv nasilja nad ženama”, ustvrdio je i upitao Plenkovića zašto je dvoje ‘njegovih’ europarlamentaraca glasovalo protiv “mjera za borbu protiv nasilja nad ženama”. “To je civilizacijski iskorak i ne može čekati”, upozorio je čelnik SDP-a te dodao da se Hrvatska ne smije sramotiti i ne poduzimati ništa.

“Postavlja se pitanje jesu li oni koji štite nasilje bolji od onih koji nasilje provode”, rekao je Bernardić te ustvrdio kako nisu, uz poziv vladajućima da što prije ratificiraju Istanbulsku konvenciju. “Ili si protiv nasilja ili ga štitiš”, poručio je.

Leaković agresivno o dr. Markić, udruzi U ime obitelji i ostalim protivnicima Konvencije: “Konzervativni moćnici”

„Nama u Forumu žena jasno je da su pritisci konzervativnih i klerikalnih moćnika na HDZ i Vladu veliki“, rekla je te dodala da je zadnji primjer bio prijedlog obiteljskog zakona.

Premijer je zakon ekspresno povukao, no, nažalost, sankcija nije bilo ni za ministricu Murganić ni za one koji su ga pisali, a radna grupa i dalje djeluje u istom sastavu pa je pitanje kakav novi prijedlog zakona možemo očekivati, poručila je Leaković.

Forumu žena SDP-a jasno je da je ova Vlada slaba i da se zahtjevima desničarskih udruga, poput “Vigilare” i “U ime obitelji”, te istaknutih konzervativnih pojedinaca ne može i ne želi suprotstaviti, ocijenila je.

Čini nam se da se u pitanjima rodne ravnopravnosti premijer oslanja na spomenute udruge i desničarske krugove, rekla je te dodala kako ne znaju što im je obećao i je li im obećao da neće biti ratifikacije Istanbulske konvencije za koju je prije nekoliko mjeseci obećao ratifikaciju u najkraćemu mogućem roku.

Rodnu ideologiju nazvala je iskrivljenim tumačenjem koje plasiraju klerikalne udruge i spin koji se pokušava nametnuti javnosti jer je pitanje roda u hrvatsko zakonodavstvo uvedeno i prije Istanbulske konvencije.

Prof. Korać-Graovac o problemu tumačenja pojma ‘rod’ u Istanbulskoj konvenciji

Nadamo se da odgovor na pitanje kada ćemo ratificirati Istabulsku konvenciju nije u rukama udruga “Vigilare” i “U ime obitelji”, Vice Batarela, Željke Markić i desničara koji, kako mi se čini, određuju smjer u kojem će ići obiteljska politika i politika rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj, zaključila je Leaković.

Klisović: Istanbulska konvencija nema veze s rodnom ideologijom

Saborki zastupnik SDP-a Joško Klisović ustvrdio je da Istanbulska konvencija nema nikakve veze s rodnom ideologijom, nego je u pitanju izlika da je se ne ratificira ili da se dijelovi Konvencije ograniče u primjeni. SDP neće pristati na Konvenciju koja nije cjelovita, dodao je.

“Šaka u glavu i metak u čelo nije pitanje rodne ideologije, nego primitivizma i kaznenog djela koje se mora učinkovito i brzo sankcionirati”, poručio je Klisović, dodajući da Istanbulska konvencija za to daje čvrsti okvir.

Ivan Munjin: U ime obitelji traži da Vlada odustane od ratifikacije i povuče Milanovićev potpis s Istanbulske konvencije

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina