SDP-ov Jelušić preferira jedan lijevi totalitarizam – komunizam, u odnosu na drugi – fašizam

Foto: Snimka zaslona

Situaciju u SDP-u u Studiju 4 na HRT-u komentirao je član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić. kazao je kako konačni prijedlog o izbacivanju iz stranke donosi Predsjedništvo, a konačnu odluku Glavni odbor.

> Raskol u SDP-u: Opačić i Mrsić već danas će biti isključeni iz stranke?

Po Statutu SDP-a unutarstranački izbori moraju se održati 150 dana nakon lokalnih izbora i svi znaju da će oni doći. Već je krenula kampanja. Bit će puno kandidata”, kazao je. Na pitanje treba li Davor Bernardić odstupiti kazao je kako je Bernardić premoćno pobijedio sve kandidate i dužnost je svih članova SDP-a da mu daju podršku. “Leđa mu okreću uglavnom oni ljudi koji se ne mogu pomiriti da više nisu u Predsjedništvu stranke, pa i po cijenu razaranja stranke”, kazao je Jelušić. Dodao je kako je kritika u SDP-u poželjna, ali to treba riješiti pred stranačkim tijelima. Rekao je kako Milanka Opačić, otkad nije potpredsjednica stranke – nije došla ni na jednu sjednicu Glavnog odbora niti na sjednice gradskih ili mjesnih odbora.

“Nije točno da Bernardić istjeruje neke iz stranke i nije prihvatljivo da kad predsjednik SDP-a u Saboru postavlja pitanje premijeru – iza njega stolci budu prazni. Kad je Bernardić na to upozorio na sastanku Kluba i zastupnicima poručio da moraju dolaziti na sjednice, a ako netko ne može ili ne želi neka se povuče – to se protumačilo kao tjeranje iz stranke”, kazao je Jelušić. Dodao je kako pojedinci u SDP-u čekaju iz prikrajka pogrješku kako bi napadali i rušili – a za vlastitu korist.

Smatra da je Peđa Grbin svoju funkciju dosad obavljao korektno i tražio je ono što je Statutom stranke dozvoljeno. Najavio je izvještajnu konvenciju do kraja godine i poručio da će se, ukoliko netko pokrene pitanje povjerenja vodstvu stranke – o tome i raspravljati”. Glavnim problemom SDP-a smatra nejedinstvo jer samo “jedinstvena vojska može pobjeđivati”. “Svaka država treba jaku oporbu, zaključio je Jelušić. Smeta mu što u medijima, zbog zaokupljenosti unutarnjim problemima SDP-a nije prošla SDP-ova inicijativa o mirovinama, provođenje kurikulne reforme i istražno povjerenstvo za Agrokor.

Na hipotetsko pitanje kako bi SDP reagirao kad bi Povjerenstvo za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima donijelo odluku da se, uz ostale, zabrani i zvijezda petokraka, Jelušić je odgovorio da je Vlada to povjerenstvo osnovala jer nije imala snage donijeti političku odluku. “Ja osobno ne vidim razlog da itko u SDP-u maše petokrakom, ali ona nije simbol čistog totalitarizma nego i antifašizma. Taj je režim naknadno poprimio totalitarne elemente, kao što bi i ovaj kad bismo mu dopustili. Pogledajmo gospodina Plenkovića. Prije godinu dana je bio poprilično pristojan, a sad na aktualnom prijepodnevu kaže ‘Ja mogu raditi što hoću’. Svaka vlast je pokvarljiva, naročito ona koja je apsolutna. Nisu svi totalitarni sustavi jednako totalitarni”, zaključio je Jelušić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hr