SDP-ov Miljenić: “Istražno povjerenstvo za Agrokor može se baviti svim pitanjima o kojima DORH nije pokrenuo istragu”

Foto: fah

Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) izjavio je u ponedjeljak da prema Zakonu o istražnim povjerenstvima povjerenstvo prestaje s radom ako se o pitanjima o kojima je osnovano pokrene sudski postupak, dok je sada riječ o istrazi.

Zašto je Plenković rehabilitirao Miljenića?

Iz te odredbe, rekao je Miljenić Hini, ali i iz cijelog teksta Zakona proizlazi da povjerenstvo u slučaju pokretanja istrage može nastaviti s radom po svim pitanjima o kojima nije pokrenuta istraga.

Miljenić: Povjerenstvo  će se baviti HBOR-ovim kreditom i posljedicama lex Agrokor

Primjerice, pojasnio je, povjerenstvo se bavi davanjem kredita HBOR-a Agrokoru i nastankom i posljedicama lex Agrokor. Ako se o tome ne vodi istraga, nema razloga da povjerenstvo to ne istraži.

Ista je stvar, dodaje, i s istragom oko nastanka Agrokora i rada Porezne uprave, što znači da se povjerenstvo može baviti i tim pitanjima.

Grmoja: Istražno povjerenstvo mora nastaviti s radom

Prethodno su se članovi saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Gordan Maras (SDP) i Marija Jelkovac (HDZ) razišli u tumačenju treba li povjerenstvo nastaviti s radom nakon što DORH pokrene istragu o slučaju Agrokor.

Maras smatra da povjerenstvo treba nastaviti s radom u dijelu u kojem se područje njegova rada ne preklapa s budućim radom DORH-a, a to je, kaže, sve osim računovodstvenog izvještavanja, ako je to ono za što se tereti bivše čelnike koncerna.

Ne vidim kakve veze ova istraga ima s lex Agrokor, s kreditom HBOR-a Agrokoru, s nadzorom Hanfe, HNB-a i drugih regulatora, dakle, to su sve pitanja kojima se mi možemo baviti, neovisno o tome što sada DORH radi, smatra Maras.

Maras: HDZ ne želi da se sazna istina o lex Agrokor

Nema nikakvih problema ni zakonskih prepreka da se mi time bavimo, ali smo svjesni da HDZ vjerojatno tu želi “terminirati” stvari, a to im ne smijemo dopustiti, ističe SDP-ov zastupnik.

Agrokor: Plenković svoj sukob interesa rješava dopuštanjem sukoba interesa SDP-u

Očekujem i vjerujem da HDZ ne želi da se sazna istina, pogotovo oko lex Agrokor i kredita HBOR-a Agrokoru, jer su to dvije stvari koje Plenkovića najviše muče i zbog čega blokira rad povjerenstva, tvrdi Maras.

Poručuje da najvažniji politički cilj SDP-a u idućem razdoblju treba biti onemogućavanje HDZ-a u skrivanju istine od hrvatskih građana, što oni, kaže Maras, pokušavaju učiniti.

Smatra kako nema prepreke da Ivica Todorić svjedoči pred povjerenstvom 3. studenoga, kada ga je povjerenstvo pozvalo, čak i ako u međuvremenu završi u pritvoru, jer ga policija može dovesti na svjedočenje.

Jelkovac: Dođe li do preklapanja povjerenstvo prestaje s radom

S druge strane, Jelkovac ostaje pri ranijoj izjavi kako, dođe li do preklapanja istrage DORH-a i istražnog povjerenstva, povjerenstvo prestaje s radom.

Hasanbegović: Povjerenstvo za Agrokor je udžbenički primjer višestrukog sukoba interesa

Zakon je vrlo jasan, kaže Jelkovac pozivajući se na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, u kojem stoji da će, ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono odmah prestati s radom.

Ipak, napominje kako trenutno nema dovoljno informacija da bi mogla reći kako je nastupio taj trenutak. Moramo poštovati zakon, mi nismo iznad njega, poručila je Jelkovac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt