SDP se sada solidarizira s novinarima, a prešućuje da je dolaskom na vlast Kukuriku koalicije smijenio 40 urednika HRT-a u 5 dana

Foto: Fah, HRT, Facebook; fotomontaža: Narod.hr

U Zagrebu je u subotu održan novinarski prosvjed “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo” u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) uz tzv. nevladine udruge. Prema procjenama policije okupilo se 1200 ljudi, a u povorci su uz dio novinara iz Hrvatske hodali i neki novinari iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije. Prosvjed je iskoristio dio, uglavnom lijevih političara, za samopromidžbu, poput Dalije Orešković i SDP-ovaca.

SDP, bivši SDP-ovci i osobe povezane s SDP-om, koji se sada navodno solidariziraju s novinarima i glasno zalažu za slobodu izražavanja i neovisnost, podržao je bojkot HRT-a i istaknuo da se “snažno i glasno bori za slobodu govora, slobodu medija te slobodan rad novinara i zaštitu njihove profesije”, a pri tome svi oni prešućuju da je upravo SDP 2012. izvršio najžešći obračun politike s HRT-om.

> (FOTO, VIDEO) Evo tko je došao na prosvjed HND-a: ‘Traže ostavku vodstva HRT-a’

> (VIDEO) Dalija Orešković iskoristila prosvjed za samopromidžbu i s Bernardićem optužila HDZ za stanje na HRT-u

> (VIDEO) Raspudić u Petom danu: “Dalija Orešković se bori protiv korumpiranog sustava, a sama dolazi iz njega”

“U znak solidarnosti s novinarima koji su češće u sudnici nego u svojim redakcijama. Ali, ovo je zapravo ključna poruka vladajućima koja je sažeta kroz poruku današnjeg prosvjeda: ‘Oteli ste medije, novinarstvo ne damo‘”, ustvrdio je SDP-ov čelnik Davor Bernardić:

Podsjetimo, prilikom dolaska SDP-a, odnosno ‘Kukuriku koalicije’ na vlast sa Zoranom Milanovićem na čelu, u samo pet dana smijenili su čak 40 urednika na javnoj televiziji.

SDP-ova ‘čistka’ 2012. – smjena 40 urednika u pet dana

Najveću ‘čistku’ vodećih novinarskih kadrova Večernji list prozvao je “Bartolomejskom noći” na HRT-u.

Da bi SDP to mogao napraviti tadašnja saborska većina pravim parlamentarnim nasiljem promijenila je i Zakon o HRT-u, navodi Tportal.

> Tko su hrvatski kreatori lažnih vijesti?

“Uvod u sve to bio je odlazak dijela novinara kod potpredsjednice Vlade Milanke Opačić. Zanimljivo je da su svi oni ubrzo postavljeni na urednička mjesta umjesto onih koji su u pravoj staljinističkoj čistki maknuti sa svojih radnih mjesta za samo pet dana”, naveo je tada u priopćenju oporbeni HDZ.

Ubrzo nakon toga na čelno mjesto HRT-a Kukuriku većina u Saboru bira Gorana Radmana, zadnjeg direktora zagrebačke televizije u komunizmu. S Radmanovim izborom složio se i Pupovčev SDSS.

> Slaven Letica: Kad gnjevni novinari marširaju baš na 100. obljetnicu osnivanja ‘Kominterne’

Dr. Slaven Letica, krivca za posljedice katastrofalnog stanja na HRT-u vidi prvenstveno u SDP-u.

“Međutim, ono što je nepodnošljivo, licemjerno i podlo jest priključenje “bojkotu HRT-a” političkih stranaka koje su 2012. izglasale zakon po kojem HRT nije više bila javna, nego televizija stranke i stranaka koje u Saboru imaju običnu većinu.

Arhitekt tog zakona bio je SDP sa svojim tadašnjim koalicijskim ortacima, a njegov politički mecena i kadrovik tadašnji predsjednik Republike dr. Ivo Josipović.

Na temelju tog novog zakona za apsolutističkog vladara HRT-a postavljen je Goran Radman koji je u ona pradavna vremena samoupravnog socijalizma bio glavni direktor te iste televizijske kuće koja je nosila naziv Radio-televizije Zagreb. Generalnim direktorom RTZ postao je u dobi od 30 godina”, naglasio je dr. Slaven Letica.

> (VIDEO) Neprofesionalno novinarstvo Maje Sever: Kako je bodrila SDP i HNS prije pregovora s Mostom

> (VIDEO) HRT-ova Elizabeta Gojan reportažu započela pjevanjem: ‘Ovu pjesmu pjevali su partizanski borci na Neretvi

> Čak 69 novinara HRT-a potpisalo peticiju zbog neprofesionalnog vođenja Elizabete Gojan

U srpnju 2012., nakon što je imenovan za v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, Domagoj Novokmet u samo nekoliko dana s dotadašnjih ravnateljskih, uredničkih i voditeljskih mjesta pomeo je 40-ak ljudi, a na prijedlog v. d. glavnog urednika HTV-a Deana Šoše imenovao je Sanju Mikleušević Pavić na mjesto v. d. urednice Informativnog programa HTV-a.

Nakon Novokmetova tromjesečnog šefovanja HRT-om, za “pravog” glavnog prisavskog ravnatelja, u listopadu 2012., imenovan je Goran Radman, a Novokmet tada postaje v. d. urednika Informativnog programa HTV-a. Obojica nastavljaju sa smjenama. Istina, ne baš tako masovnim. Iz Dnevnika “lete” Goran Brozović i Branko Nađvinski, zbog izjava Ruže Tomašić Dnevnik 3 moraju napustiti Katja Kušec, Denis Latin i Ružica Renić, Velimir Đuretić prestaje biti urednikom zabavnog programa… No u svibnju 2013. smjena sustiže i samog Novokmeta, navodi Večernji list.

Analitičar i novinar Ante Gugo, imena smijenjenih objavio je kasnije na svojem Facebooku:

1. Josip Popovac – predsjednik uprave
2. Marko Ugarković – član uprave
3. Zoran Mihajlović – član uprave
4. Damir Novinić – član uprave
5. Ivan Jabuka – urednik Dnevnika
6. Đelo Hadžiselimović – urednik stranog programa
7. Tončica Čeljuska – urednica Dnevnika 3
8. Mislav Brumec – urednik Dramskog programa
9. Dražen Majić – pomoćnik urednika Dnevnika
10. Eda Dubravec – urednica Znanstvenog programa
11. Dijana Čović – urednica Zagrebačke redakcije
12. Ninoslav Lovčević (pok) – urednik Dokumentarnog programa
13. Elizabeth Homsi – urednica Zabavnog programa
14. Stjepan Balog – urednik Sportske redakcije
15. Marija Topić Crnoja – urednica Redakcije novi mediji
16. Darko Šokota – urednik Deska
17. Duško Radić (pok) – glavni urednik Hrvatskog radija
18. Franka Murin – urednica Zabavnog programa Hrvatskog radija
19. Vladimir Kumbrija – urednik Informativnog programa HR
20. Marin Margetić – urednik na Hrvatskom radiju
21. Željko Barba – urednik Dramskog programa HR
22. Ognjen Naglić – urednik Sportskog programa HR
23. Đurđa Otržan – urednica na HR
24. Ivanka Lučev – ravnateljica Hrvatskog radija
25. Hloverka Novak Srzić – urednica Otvorenog
26. Sandra Križanec – urednica unutarnje politilke i Dnevnika
27. Mislav Togonal – urednik Otvorenog i urednik na HR
28. Nevena Rendeli – urednica emisije In medias res
29. Bruno Kovačević – glavni urednik HTV-a
30. Petar Vlahov – urednik emisije In medias res
31. Mira Marenić Toljan – urednica redakcije kulture
32. Anja Konosić – urednica gospodarstvene redakcije
33. Jozo Barišić – urednik Dnevnog programa
34. Siniša Kovačić – urednik Dnevnika 3
35. Dražen Miočić – urednik Informativnog programa
36. Ružica Renić – pomoćnica urednika Dnevnika
37. Renato Kunić – pomoćnik urednika Dnevnika
38. Kristina Validžić – urednica Vijesti

Na HRT-u se nakon sječe urednika i novinara događa niz gafova, netočne informacije o uhićenju Ivana Kralja, ili dnevnik u kojemu je ‘Jovanović tužio Milanovića’:

“Informativni program HRT-a naš je najveći problem i teret. On zahtijeva ozbiljne promjene, za što je potrebno vremena” rekao je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, nakon što je 2013. ondašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović javno napao informativni program HTV-a. Uslijedila je smjena troje urednika.
“Nedopustivo je da govor mržnje dolazi s ekrana HRT-a. Smijenili smo i pomoćne urednike, Denisa Latina i Ružicu Renić”, navodio je tada Radman.

> Tko je Mirjana Rakić – od priznanja suradnje s KOS-om do Vijeća za elektroničke medije

> Željko Sakić: Mirjana Rakić – medijski projekt SKH

“Naša odluka bila je pravovaljana, a donijeli smo je tek u utorak jer takve stvari ne treba rješavati preko koljena, nabrzaka”, uz Radmana je opravdavala smjene Mirjana Rakić, tadašnja vršiteljica dužnosti ravnatelja programa HRT-a te v.d. glavne urednice Prvog programa HTV-a.

“Ovo je bio samo povod te smjene, jer ta je ekipa imala cijeli niz profesionalnih uređivačkih propusta” pojasnio je Radman, koji je s druge strane podržao reakciju HRT-a “kazavši da su s pravom reagirali na riječi premijera Zorana Milanovića”.

No zato o gostovanju Daše Drndić u emisiji ‘Damin gambit’, od čijih se izjava poput one da “Karamarko želi da se vrati fašistoidno domoljublje ‘90-ih” urednica Elizabeta Gojan također nije ogradila, Mirjana Rakić i Radman tada nisu znali, navodi jutarnji.hr.

Zašto HND šuti o komunističkim, Radmanovim i Račanovim čistkama?

“Dok sam bio član HND-a, nikada jednu riječ nisu izustili o nepravdama koje sam kao novinar doživio kroz brojne otkaze, a u ilustracijama današnje cenzure na HTV-u, niti kao uzgrednu crticu nisu spomenuli da mi je vrlo gledana emisija na istom tom HTV-u bila zabranjena još prošle godine! Zašto? Pa zato jer oni ne prosvjeduju zbog takvih zabrana! S njima se slažu! Oni ne prosvjeduju zbog 50 novinara i urednika koji su maknuti na početku Radmanove ere! Dapače, oni koji su bili na novinarskom prosvjedu u prvim redovima, upravo su oni preuzeli uzde te televizije nakon Radmanovih čistki! Gotovo isti kadrovi iz prvog reda aktualnog prosvjeda bili su na usluzi i kod Račanovih čistki koje su obavljene prije dvadeset godina na istoj crti ideološke nesnošljivosti!”, upozorava ugledni novinar i publicist Tihomir Dujmović, te podsjeća na 500 zabranjenih novinara u prvih 25 godina komunizma i Jugoslavije.

> Tihomir Dujmović: HND šuti o pet stotina zabranjenih novinara u prvih 25 godina komunizma i Jugoslavije

“HND šuti o tom zvjerstvu jer bi morali progovoriti o ulozi tobožnjih bardova hrvatskog novinarstva koje drže kao moralne stupove i današnjeg novinarskog ceha! Osim toga ljudi iz prvih redova novinarskog prosvjeda šute i dan danas o nizu tema koje vape za pisanjem. Oni ne šute mojom šutnjom novinara koji je u medijskom kućnom pritvoru, oni šute jer se ideološki slažu da se o brojnim temama šuti. Tu se krije samo srce licemjerstva prosvjeda pod nazivom “Ukrali ste medije, novinarstvo vam ne damo”!, zaključio je Dujmović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.