SDP se sada solidarizira s novinarima, a prešućuje da je dolaskom na vlast Kukuriku koalicije smijenio 40 urednika HRT-a u 5 dana

Foto: Fah, HRT, Facebook; fotomontaža: Narod.hr

U Zagrebu je u subotu održan novinarski prosvjed “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo” u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) uz tzv. nevladine udruge. Prema procjenama policije okupilo se 1200 ljudi, a u povorci su uz dio novinara iz Hrvatske hodali i neki novinari iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije. Prosvjed je iskoristio dio, uglavnom lijevih političara, za samopromidžbu, poput Dalije Orešković i SDP-ovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP, bivši SDP-ovci i osobe povezane s SDP-om, koji se sada navodno solidariziraju s novinarima i glasno zalažu za slobodu izražavanja i neovisnost, podržao je bojkot HRT-a i istaknuo da se “snažno i glasno bori za slobodu govora, slobodu medija te slobodan rad novinara i zaštitu njihove profesije”, a pri tome svi oni prešućuju da je upravo SDP 2012. izvršio najžešći obračun politike s HRT-om.

> (FOTO, VIDEO) Evo tko je došao na prosvjed HND-a: ‘Traže ostavku vodstva HRT-a’

> (VIDEO) Dalija Orešković iskoristila prosvjed za samopromidžbu i s Bernardićem optužila HDZ za stanje na HRT-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Raspudić u Petom danu: “Dalija Orešković se bori protiv korumpiranog sustava, a sama dolazi iz njega”

“U znak solidarnosti s novinarima koji su češće u sudnici nego u svojim redakcijama. Ali, ovo je zapravo ključna poruka vladajućima koja je sažeta kroz poruku današnjeg prosvjeda: ‘Oteli ste medije, novinarstvo ne damo‘”, ustvrdio je SDP-ov čelnik Davor Bernardić:

Podsjetimo, prilikom dolaska SDP-a, odnosno ‘Kukuriku koalicije’ na vlast sa Zoranom Milanovićem na čelu, u samo pet dana smijenili su čak 40 urednika na javnoj televiziji.

SDP-ova ‘čistka’ 2012. – smjena 40 urednika u pet dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveću ‘čistku’ vodećih novinarskih kadrova Večernji list prozvao je “Bartolomejskom noći” na HRT-u.

Da bi SDP to mogao napraviti tadašnja saborska većina pravim parlamentarnim nasiljem promijenila je i Zakon o HRT-u, navodi Tportal.

> Tko su hrvatski kreatori lažnih vijesti?

“Uvod u sve to bio je odlazak dijela novinara kod potpredsjednice Vlade Milanke Opačić. Zanimljivo je da su svi oni ubrzo postavljeni na urednička mjesta umjesto onih koji su u pravoj staljinističkoj čistki maknuti sa svojih radnih mjesta za samo pet dana”, naveo je tada u priopćenju oporbeni HDZ.

Ubrzo nakon toga na čelno mjesto HRT-a Kukuriku većina u Saboru bira Gorana Radmana, zadnjeg direktora zagrebačke televizije u komunizmu. S Radmanovim izborom složio se i Pupovčev SDSS.

> Slaven Letica: Kad gnjevni novinari marširaju baš na 100. obljetnicu osnivanja ‘Kominterne’

Dr. Slaven Letica, krivca za posljedice katastrofalnog stanja na HRT-u vidi prvenstveno u SDP-u.

“Međutim, ono što je nepodnošljivo, licemjerno i podlo jest priključenje “bojkotu HRT-a” političkih stranaka koje su 2012. izglasale zakon po kojem HRT nije više bila javna, nego televizija stranke i stranaka koje u Saboru imaju običnu većinu.

Arhitekt tog zakona bio je SDP sa svojim tadašnjim koalicijskim ortacima, a njegov politički mecena i kadrovik tadašnji predsjednik Republike dr. Ivo Josipović.

Na temelju tog novog zakona za apsolutističkog vladara HRT-a postavljen je Goran Radman koji je u ona pradavna vremena samoupravnog socijalizma bio glavni direktor te iste televizijske kuće koja je nosila naziv Radio-televizije Zagreb. Generalnim direktorom RTZ postao je u dobi od 30 godina”, naglasio je dr. Slaven Letica.

> (VIDEO) Neprofesionalno novinarstvo Maje Sever: Kako je bodrila SDP i HNS prije pregovora s Mostom

> (VIDEO) HRT-ova Elizabeta Gojan reportažu započela pjevanjem: ‘Ovu pjesmu pjevali su partizanski borci na Neretvi

> Čak 69 novinara HRT-a potpisalo peticiju zbog neprofesionalnog vođenja Elizabete Gojan

U srpnju 2012., nakon što je imenovan za v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, Domagoj Novokmet u samo nekoliko dana s dotadašnjih ravnateljskih, uredničkih i voditeljskih mjesta pomeo je 40-ak ljudi, a na prijedlog v. d. glavnog urednika HTV-a Deana Šoše imenovao je Sanju Mikleušević Pavić na mjesto v. d. urednice Informativnog programa HTV-a.

Nakon Novokmetova tromjesečnog šefovanja HRT-om, za “pravog” glavnog prisavskog ravnatelja, u listopadu 2012., imenovan je Goran Radman, a Novokmet tada postaje v. d. urednika Informativnog programa HTV-a. Obojica nastavljaju sa smjenama. Istina, ne baš tako masovnim. Iz Dnevnika “lete” Goran Brozović i Branko Nađvinski, zbog izjava Ruže Tomašić Dnevnik 3 moraju napustiti Katja Kušec, Denis Latin i Ružica Renić, Velimir Đuretić prestaje biti urednikom zabavnog programa… No u svibnju 2013. smjena sustiže i samog Novokmeta, navodi Večernji list.

Analitičar i novinar Ante Gugo, imena smijenjenih objavio je kasnije na svojem Facebooku:

1. Josip Popovac – predsjednik uprave
2. Marko Ugarković – član uprave
3. Zoran Mihajlović – član uprave
4. Damir Novinić – član uprave
5. Ivan Jabuka – urednik Dnevnika
6. Đelo Hadžiselimović – urednik stranog programa
7. Tončica Čeljuska – urednica Dnevnika 3
8. Mislav Brumec – urednik Dramskog programa
9. Dražen Majić – pomoćnik urednika Dnevnika
10. Eda Dubravec – urednica Znanstvenog programa
11. Dijana Čović – urednica Zagrebačke redakcije
12. Ninoslav Lovčević (pok) – urednik Dokumentarnog programa
13. Elizabeth Homsi – urednica Zabavnog programa
14. Stjepan Balog – urednik Sportske redakcije
15. Marija Topić Crnoja – urednica Redakcije novi mediji
16. Darko Šokota – urednik Deska
17. Duško Radić (pok) – glavni urednik Hrvatskog radija
18. Franka Murin – urednica Zabavnog programa Hrvatskog radija
19. Vladimir Kumbrija – urednik Informativnog programa HR
20. Marin Margetić – urednik na Hrvatskom radiju
21. Željko Barba – urednik Dramskog programa HR
22. Ognjen Naglić – urednik Sportskog programa HR
23. Đurđa Otržan – urednica na HR
24. Ivanka Lučev – ravnateljica Hrvatskog radija
25. Hloverka Novak Srzić – urednica Otvorenog
26. Sandra Križanec – urednica unutarnje politilke i Dnevnika
27. Mislav Togonal – urednik Otvorenog i urednik na HR
28. Nevena Rendeli – urednica emisije In medias res
29. Bruno Kovačević – glavni urednik HTV-a
30. Petar Vlahov – urednik emisije In medias res
31. Mira Marenić Toljan – urednica redakcije kulture
32. Anja Konosić – urednica gospodarstvene redakcije
33. Jozo Barišić – urednik Dnevnog programa
34. Siniša Kovačić – urednik Dnevnika 3
35. Dražen Miočić – urednik Informativnog programa
36. Ružica Renić – pomoćnica urednika Dnevnika
37. Renato Kunić – pomoćnik urednika Dnevnika
38. Kristina Validžić – urednica Vijesti

Na HRT-u se nakon sječe urednika i novinara događa niz gafova, netočne informacije o uhićenju Ivana Kralja, ili dnevnik u kojemu je ‘Jovanović tužio Milanovića’:

“Informativni program HRT-a naš je najveći problem i teret. On zahtijeva ozbiljne promjene, za što je potrebno vremena” rekao je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, nakon što je 2013. ondašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović javno napao informativni program HTV-a. Uslijedila je smjena troje urednika.
“Nedopustivo je da govor mržnje dolazi s ekrana HRT-a. Smijenili smo i pomoćne urednike, Denisa Latina i Ružicu Renić”, navodio je tada Radman.

> Tko je Mirjana Rakić – od priznanja suradnje s KOS-om do Vijeća za elektroničke medije

> Željko Sakić: Mirjana Rakić – medijski projekt SKH

“Naša odluka bila je pravovaljana, a donijeli smo je tek u utorak jer takve stvari ne treba rješavati preko koljena, nabrzaka”, uz Radmana je opravdavala smjene Mirjana Rakić, tadašnja vršiteljica dužnosti ravnatelja programa HRT-a te v.d. glavne urednice Prvog programa HTV-a.

“Ovo je bio samo povod te smjene, jer ta je ekipa imala cijeli niz profesionalnih uređivačkih propusta” pojasnio je Radman, koji je s druge strane podržao reakciju HRT-a “kazavši da su s pravom reagirali na riječi premijera Zorana Milanovića”.

No zato o gostovanju Daše Drndić u emisiji ‘Damin gambit’, od čijih se izjava poput one da “Karamarko želi da se vrati fašistoidno domoljublje ‘90-ih” urednica Elizabeta Gojan također nije ogradila, Mirjana Rakić i Radman tada nisu znali, navodi jutarnji.hr.

Zašto HND šuti o komunističkim, Radmanovim i Račanovim čistkama?

“Dok sam bio član HND-a, nikada jednu riječ nisu izustili o nepravdama koje sam kao novinar doživio kroz brojne otkaze, a u ilustracijama današnje cenzure na HTV-u, niti kao uzgrednu crticu nisu spomenuli da mi je vrlo gledana emisija na istom tom HTV-u bila zabranjena još prošle godine! Zašto? Pa zato jer oni ne prosvjeduju zbog takvih zabrana! S njima se slažu! Oni ne prosvjeduju zbog 50 novinara i urednika koji su maknuti na početku Radmanove ere! Dapače, oni koji su bili na novinarskom prosvjedu u prvim redovima, upravo su oni preuzeli uzde te televizije nakon Radmanovih čistki! Gotovo isti kadrovi iz prvog reda aktualnog prosvjeda bili su na usluzi i kod Račanovih čistki koje su obavljene prije dvadeset godina na istoj crti ideološke nesnošljivosti!”, upozorava ugledni novinar i publicist Tihomir Dujmović, te podsjeća na 500 zabranjenih novinara u prvih 25 godina komunizma i Jugoslavije.

> Tihomir Dujmović: HND šuti o pet stotina zabranjenih novinara u prvih 25 godina komunizma i Jugoslavije

“HND šuti o tom zvjerstvu jer bi morali progovoriti o ulozi tobožnjih bardova hrvatskog novinarstva koje drže kao moralne stupove i današnjeg novinarskog ceha! Osim toga ljudi iz prvih redova novinarskog prosvjeda šute i dan danas o nizu tema koje vape za pisanjem. Oni ne šute mojom šutnjom novinara koji je u medijskom kućnom pritvoru, oni šute jer se ideološki slažu da se o brojnim temama šuti. Tu se krije samo srce licemjerstva prosvjeda pod nazivom “Ukrali ste medije, novinarstvo vam ne damo”!, zaključio je Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.