Selak Raspudić (Most): ‘Ova se kriza može iskoristiti dvojako – za muljaže ili za uključivanje struke u kvalitetnu obnovu Zagreba’

foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Sutra će se održati Okrugli stol na temu “Potres: prilika za preobrazbu grada?”, a u raspravi će sudjelovati brojni stručnjaci te arhitekti. Za komentar o obnovi nakon potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb, zamolili smo zastupnicu Mosta nezavisnih lista Mariju Selak Raspudić koja će ujedno moderirati sutrašnju raspravu.

“Ova kriza može biti iskorištena dvojako. Kao prilika za potenciranje mutnih poslova ili kao prilika da se kristaliziraju dugoročna rješenja. Na taj način treba pristupiti Zakonu o obnovi Zagreba. Treba raspraviti može li se obnova (samo)financirati, iskoristiti zamrznuti kapital i resursi Donjeg grada i također konačno poslušati struku. Budući da će se intervenirati urbanistički Donji grad trebamo odlučiti kakvu viziju grada trebamo. Ne možemo odgovore na tako važna pitanja preskočiti ovakvim hitrim donošenjem zakona. To treba učiniti puno kvalitetnije, stoga je važno održati Okrugli stol. Ovo ne smije biti prilika da se ponovno preskoči struka u ime epidemiološke krize i hitnosti, što će dugoročno imati puno štetnije posljedice nego da smo na miru donijeli taj zakon.”, istaknula je za Narod.hr Selak Raspudić.

Kao što smo najavili, u utorak, 1.rujna održat će se Okrugli stol “Potres: prilika za preobrazbu grada?” u 12 sati prostorijama Novinarskog doma, Perkovčeva 2, u Zagrebu.

Okrugli stol je osmišljen kao platforma na kojoj će pozvani stručnjaci; arhitekti, urbanisti, statičari, pravnici i ekonomisti iznijeti svoje viđenje obnove Zagreba i okolice u svrhu informiranja javnosti i omogućavanja kvalitetnije rasprave u Hrvatskom saboru uoči donošenja Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Otvorit će se prijeporna pitanja vezana uz novi Zakon, ali i ponuditi moguća rješenja koja uključuju proaktivni pristup – dugoročno promišljanje kvalitetne i održive obnove Zagreba i okolice. Oštećene građane potrebno je upoznati sa značenjem i dosegom konstrukcijske obnove, njihovim pravima, ali i obvezama u obnovi koja se financira i javnim novcem, kako bi šira zainteresirana javnost dobila jasno objašnjenje za što će se, odnosno koliko smisleno, trošiti proračunski novac, te otkloniti moguće malverzacije prilikom obnove, koje bi novi zakon propustio spriječiti, a kojima smo i ranije svjedočili u dosad poduzimanim obnovama. Jednako tako, ostalo je neodgovoreno vječno pitanje nedostatka strategije – „Kakav grad želimo i hoćemo li konačno dozvoliti stručnjacima da cjelovito artikuliraju i usmjere njegovu obnovu i razvoj?“, kao i ključno pitanje – „Postoji li mogućnost da se obnova barem djelomično (samo)financira i izvan uobičajenih, kratkoročno korisnih, a dugoročno štetnih rješenja kao što su uvriježeno posezanje u proračun i nova zaduživanja“?

Na okruglom stolu govorit će:
izv. prof. dr. sc. Josip Galić, Katedra za arhitektonske konstrukcije i zgradarstvo
Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
prof. dr. sc. Tihomir Jukić, Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
dipl. ing. arh. Tihomil Matković, predsjednik Društva Arhitekata Zagreb
mag.oec. Vedrana Pribičević, predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i Managementa
doc. dr. sc. Sunčana Roksandić, Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u
Zagrebu

Moderira: doc. dr. sc. Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica i članica Odbora za
prostorno uređenje i graditeljstvo

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.