Sindikalist Cerovac odgovorio Kajtaziju: ‘On ovdje nema svojih građana, ali zato uredno prima plaću za koju mi izdvajamo’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Sindikalisti upozoravaju na nepravdu Vlade prema radnicima Uljanika te smatraju da nova odgoda potiče daljnji gubitak radnika. Radnici su u srijedu trebali dobiti plaću za veljaču, a već puna tri mjeseca rade bez ijedne kune.

Jedan od koalicijskih partnera usudio se reći da on ovdje nema svojih građana, jer su njegovi valjda samo Romi. Kaže da mi njemu ništa ne značimo, ali mu zato plaćamo uredno njegovu plaću koja je veća nego što su plaće ostalih radnika.”, upozorio je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac za HRT osvrnuvši se na izjavu zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija koji je, iako koalicijski partner Andreja Plenkovića, ustvrdio da se ne bavi pitanjima “tamo gdje nema Roma”.

Podsjetimo, na upit o stanju u Uljaniku, Kajtazi je samo slegnuo ramenima i dao pomalo neočekivan odgovor.

(VIDEO) Pogledajte što je Veljko Kajtazi odgovorio na pitanje o Uljaniku!

“Tamo nema Roma”, kazao je Kajtazi koji je na posljednjim izborima dobio 2010 glasova kao zastupnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine.

Slučaj čitave grupacije Uljanik pred samim je krajem. Predsjednik Jadranskog sindikata od Vlade očekuje da će na sljedećoj sjednici, u petak, podržati prijedlog programa restrukturiranja Uljanika jer je, kako je rekao, “to zasigurno bolje rješenje nego ugasiti ovo brodogradilište”.

Sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci prihvatila je prijedlog ministra gospodarstva Darka Horvata da 3. maj ne ide u stečaj te je odluka o tom pitanju odgođena i treći put zaredom.

S druge strane, preostali očajni radnici Uljanika jedva preživljavaju, a mnogi od njih na rubu su egzistencije. Javnosti je poznat slučaj Esada Dizdarevića, koji je zbog financijskih problema morao prodati invalidska kolica svoje kćeri.

”Nakon tri mjeseca neplaćeno imam 20 kuverti neplaćenih računa, ovršnih postupaka, blokade računa. Nakon tri mjeseca sam dobio opomenu pred deložaciju.”, kazao je očajni radnik za dnevnik.hr. Nakon 39 godina staža ne može shvatiti što je njega i suprugu zadesilo. ”Najteže i najgore ako kuhaš ručak. a tražiš što ćeš i od kud. Još uvijek imamo brašna, krumpira, snalazim se svakako”, rekla je Šefika, Esadova supruga.

Privremeni stečajni upravitelj: ‘Postoje razlozi za stečaj Uljanik’

Uljanik je napustilo više od 1800 radnika, a iako rade, radnici ne primaju redovito plaće i još nije izvršena isplata zaostalih plaća.

Na pitanje je li iznenađen nedavnom izjavom ministra gospodarstva Darka Horvata, koji je rekao kako je iznenađen brojkama u Uljaniku, Cerovac je prije dva dana odgovorio kako je ta izjava loša i pokazuje nevjerodostojnost prema radnicima.

‘Njegove izjave se mijenjaju iz dana u dan. Ova izjava izaziva nezadovoljstvo radnika i dokazuje nevjerodostojnost prema njima’, poručio je Cerovac.

SSSH i Sindikat metalaca traži od Plenkovića hitno donošenje odluke o Uljanik grupi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) pozvali su u srijedu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na hitno donošenje odluke o sudbini Uljanik grupe i tako prekine agoniju te tvrtke.

“Nakon najave kako će Vlada još jedanput odgoditi odlučivanje o sudbini Uljanik Grupe i brodogradnje u Hrvatskoj, Vama i Vašim koalicijskim partnerima poručujemo: Prekinite ovu agoniju i hitno donesite odluku jer uskoro nećete imati o čemu odlučivati – nećete imati radnike, ali će vam troškovi ostati”, navode u otvorenim pismu premijeru predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednik SMH Siniša Kovačić.

Navode kako je posljednjih šest mjeseci gotovo 1800 visokokvalificiranih radnika otišlo, a spremaju se i ostali, jer svojoj djeci ne mogu osigurati kruh. No, politička elita, dodaju, to očito ne može razumjeti.

“Vlada sada može birati između skupog stečaja bez odabranog strateškog partnera i nešto skupljeg restrukturiranja sa strateškim partnerom, te uz prethodno međufinanciranje za tri plaće i materijal za dovršetak započetih brodova, dok jaružalo za Jan de Nul Grupu treba dovršiti u posebnom postupku, a u protivnom će to proračun stajati 125 umjesto 14 milijuna eura. No, nemoguće ga je dovršiti bez radnika“.

SMH godinama upozorava na stanje u Uljanik Grupi, propuste prethodne Uprave i izostanak nadzora nad izdanim državnim jamstvima, no bez rezultata.

“Svaka dobro uređena država sindikalna upozorenja shvaća ozbiljno i provodi dodatni nadzor, ali ne i naša. A sada se račun ponovo ispostavlja radnicima”, kažu sindikalisti.

Podsjećaju i kako kontinuirano traže razvijanje instrumenata potpore hrvatskoj brodogradnji u skladu s pravilima EU.

“Imali ste vremena naučiti kako to rade druge članice EU s uspješnom brodogradnjom. Bez takve potpore, poput tzv. jamstvenog fonda, nemoguće je proizvoditi brodove koji na globalnom tržištu mogu konkurirati brodovima iz država koje ne poštuju ova pravila već subvencioniraju svoju proizvodnju, poput Južne Koreje i dr. Gašenjem brodogradnje Hrvatska će izgubiti jedan od svojih rijetkih, svjetski poznatih i cijenjenih proizvoda velike složenosti i s visokom dodanom vrijednošću”, stoji u priopćenju sindikata.

Dodaju i kako koalicijski partneri sada kalkuliraju ne želeći se previše izložili odnosno kako bi profitirali iz svakog mogućeg ishoda. “Poručujemo im kako neki od njih nisu ni bili oporba i snose značajnu odgovornost za odluke prethodnih vlada za stanje u hrvatskoj brodogradnji, te stoga skrivanje iza glavnog partnera i ucjenjivanje smatramo kukavičkim”, poručili su iz SSSH i SMH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt