Slovenski IFIMES čiji su članovi Budimir Lončar i Stipe Mesić teško optužio i napao Hrvatsku

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Slovenije objavio je 15. listopada dijelove svoje najnovijeg izvješća pod nazivom: Zapadni Balkan 2019: Gura li EU države Zapadnog Balkana u ‘zagrljaj’ Rusije?, a kojeg je prenijela Beogradska Politika ističući kako je po njemu “Hrvatska primjer ne europskog ponašanja”.

Pri tome je zanimljivo kako je predsjednik savjetodavnog vijeća tog Instituta Budimir Lončar, najpoznatiji kao posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije kojemu se pripisuju najveće zasluge za nametanje Hrvatskoj embarga na kupovinu oružja tijekom velikosprske agresije. Uz njega, u IFIMES-ov član je i Stjepan Mesić bivši predsjednik Republike Hrvatske koji obnaša dužnost počasnog predsjednika Instituta. I bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor bila je nekada članica IFIMES-a, sve dok u medijima nije objavljeno kako je Institut vodio bitku protiv predsjednika Haaškog tribunala Theodora Merona koji je oslobodio hrvatske generale i predložio haškog tužitelja Brammertza na Nobelovu nagradu za mir.

‘Hrvatska ne poštuje odluke međunarodnog arbitražnog suda’

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sada u izvješću navodi kako Hrvatske “ne poštuje” odluke međunarodnoga arbitražnog suda u svezi s graničnim sporom sa Slovenijom” te da “ne poštuje” odluku Međunarodnoga rezidualnog mehanizma (MICT).

‘Položaj srpske zajednice se naglo pogoršao’

Ova organizacija nadalje tvrdi se položaj srpske zajednice u Hrvatskoj naglo pogoršao poslije ulaska Hrvatske u članstvo EU, da je u Hrvatskoj na djelu revizija događaja iz Drugoga svjetskog rata te da Židovska zajednica i druge antifašističke udruge samostalno, odnosno odvojeno obilježavaju godišnjicu oslobađanja iz ustaškog logora Jasenovac bez sudjelovanja čelništva hrvatske države.

‘Zapaženi (pro)fašistički nastupi aktualne predsjednice’

IFIMES također ocjenjuje kako su zapaženi (pro)fašistički nastupi i govori aktualne predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ) i njezino otvoreno miješanje u unutarnje stvari u susjednoj BiH te da Hrvatska ne priznaje legalan i legitiman izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda.

‘Hrvatske tajne službe maltretiraju građane BiH’

Ova organizacija, čiji su članovi Lončar i Mesić u izvješću analizira kako Hrvatska navodno zloupotrebljava svoje članstvo u EU i NATO paktu nauštrb BiH i Srbije, te smatra kako hrvatske tajne službe maltretiraju građane BiH kada se nalaze na njezinu teritoriju, a policija nehumano postupa prema migrantima.

Proizvod tuđmanizacije su Grabar-Kitarović i Karamarko

Predsjednik VIjeća IFIMES-a je Craig T. Smith, bivši politički direktor Bijele kuće, dok su direktori Zijad Bećirović i Bakhtyar Aljaf.

>Ljubljanski institut IFIMES prodavao copy-paste studije o Balkanu i Bliskom istoku?

>Jadranka Kosor ponosno objavila fotografiju s Josipovićem, Tadićem, Lagumdžijom: ‘Susjedi zauvijek!’

Posebno je zanimljiv član savjetodavnog vijeća bivši general JNA Blagoje Grahovac koji je otvoreno u jednoj analizi IFIMES-a napisao koje osobe moraju nestati s političke scene radi višeg cilja. U njoj 2015.godine dodaje kako je “Tuđman od početnog antifašiste, u svojoj drugoj dobi provodio opću fašizaciju Hrvatske. Tipičan politički proizvod tuđmanizacije su Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko, dok su političke žrtve tog procesa već osvjedočeni antifašisti Ivo Josipović i Zoran Milanović”.

S kime je IFIMES povezan?

Da nije riječ o jednoj od brojnih bezazlenih lijevih nevladinih organizacija pokazuje popis institucija s kojima IFIMES surađuje.

Među partnerima se između ostalih navode Svjetska sigurnosna mreža, EU-China Economics & Politics Institute, Centar za strateška istraživanja Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske, Centar za međunarodne odnose, a Institut također ima i predstavnika u Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) Ujedinjenih naroda.

Narod,hr poslao je upite predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu s molbom za komentar’analize’ ljubljanskog IFIMES-a u kojem Hrvatska teško napada i optužuje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr