Agrokor – pronađeno tri milijarde kuna koje nisu knjižene u financijskim izvješćima

Foto: fah

U reviziji poslovanja Agrokora navodno je pronađeno tri milijarde kuna vrijednih računa koji se odnose na troškove i obveze koncerna koji su datirani od 2010. do 2015., a koji nisu bili knjiženi u financijskim izvješćima i bilancama, piše Jutarnji list.

Agrokor je na taj način poboljšavao svoju bilancu i otvarao mogućnost za prikazivanje veće dobiti nego što bi bilo moguće da su ti računi knjiženi, a dio te dobiti je bio isplaćivan i na račune tvrtke Adria Group Holding BV iz Nizozemske, koja ima 95 posto dionica koncerna, a čiji je vlasnik firma Agrokor projekti u vlasništvu Ivice Todorića, doznaje Jutarnji list.

Ovdje se, naime, ne radi o ispravcima vrijednosti imovine i investicija, na primjer, zbog različite procjene vrijednosti brendova i famoznog goodwilla, nego o ‘tvrdim’ troškovima i obvezama, računima koji nisu bili prikazivani u godišnjim bilancama.

Samo jedan dan prije nego što je zatražila aktivaciju lex Agrokora, uprava koncerna upisala je 2,2 milijarde kuna troškova u bilanci. Taj je potez učinjen 6. travnja 2017. godine. Time je, moguće, uprava pokušala opravdati dio od tri milijarde kuna neprikazanih troškova, ali je problem u tome što se ti računi, ukupno vrijedni tri milijarde kuna u rasponu od 2010. do 2015., nisu odnosili na IPO, nego na druge aspekte poslovanja.

Konačni rezultati revizije bit će poznati krajem tjedna, kada će možda priča o Agrokoru dobiti rasplet.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list