Split izglasalo obavezno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima: ‘Za razliku od nacističkih i fašističkih režima, žrtve komunističkih režima nisu dobile pravnu zadovoljštinu’

Foto: fah

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, 23. kolovoza, ubuduće će se u Splitu obilježavati obavezno i taj je dan uvršten u službeni gradski protokol, odlučilo je splitsko Gradsko vijeće u noći sa srijede na četvrtak.

Za takvu su odluku glasovala 23 vijećnika a četiri su bila protiv. Obrazlažući prijedlog takve odluke predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić, koji je i predsjednik splitskog HDZ-a, istaknuo je da je nužno imati jednak odnos prema žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima.

“Za razliku od zločina nacističkih i fašističkih režima koji su odmah poslije rata procesuirani, a veći dio počinitelja masovnih zvjerstava osuđen, žrtve komunističkih režima nisu dobile dovoljnu pravnu zadovoljštinu, a počinitelji tih zvjerstava nisu stigli pred lice pravde”, rekao je Škorić.

Vijećnik SDP-a Goran Kotur, koji je i predsjednik splitskog SDP-a, istaknuo je kako treba izraziti poštovanje žrtvama “bilo kojeg režima,” ali, po njemu, ne može se izjednačavati zločinačka ideologija sa zločinačkom praksom jer i u mnogim demokratskim državama bilo je zločina.

“Što se tiče komunizma vrlo je bitna razlika između staljinizma i komunizma”, kazao je Kotur. Braneći svoje stajalište, Kotur je rekao kako su se i u liberalnim demokracijama događali zločini ali to nisu bile zločinačke ideologije.
Replicirao mu je Škorić, rekavši kako takva tumačenja govore zašto se Hrvatska još nije distancirala od zločina bivšeg komunističkog režima.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u četvrtak 23. kolovoza ove godine su po prvi put službeno obilježile vlasti Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, zajedno položivši vijence i zapalivši svijeće ispred ulaza u splitsku tvrđavu Gripe.

U toj je tvrđavi tijekom Drugog svjetskog rata najprije bio talijanski fašistički vojni zatvor, a po dolasku partizanskih komunističkih vlasti pred kraj rata i u poraću tamo su mučeni i iz njega u smrt odvođeni politički neistomišljenici. Svijeće su zapalili predstavnici udruga iz Domovinskog rata i predstavnik Hrvatskog društva političkih zatvorenika.

Na poticaj europskih intelektualaca i žrtava komunističkih progona, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj.

Po završetku redovite sjednice splitskog Gradskog vijeća bila je predviđena tematska sjednica o komunalnim problemima u Splitu tijekom turističke sezone te stanju prometne infrastrukture u tom gradu, ali je ta sjednica odgođena za sljedeći petak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb