Štambuk na riječkom Hodu za život: ‘Željela bih potaknuti sve žene, da daju životu priliku’

hod za život
Foto: snimka zaslona

“Željela bih potaknuti sve žene, buduće majke, koje se nađu u teškoj životnoj situaciji, u kojoj sam i sama bila, da daju životu priliku i neće se pokajati – istaknula je u svom govoru Katarina Štambuk, članica organizacijskog tima Hoda za život u Rijeci protekle subote.

“Ja imam dijete, moja kćer danas ima 22 godine, jako sam ponosna na nju. Uvijek odaberite život, uvijek se borite za život. Pobačaj predstavlja prekid života konkretne osobe koja je neponovljivo ljudsko biće, dječak ili djevojčica. Niti jedna majka ne bi se trebala naći u situaciji da prekine život svoga djeteta. Svi mi ljudi povezani smo zajedničkom stvarnošću da nam tih prvih devet mjeseci života još intenzivnije nego inače u životu treba ljubav i zaštita majke, oca i cijelog društva. Ako žena ima podršku oca djeteta sigurna sam da se nikada neće odlučiti za pobačaj.” – rekla je, među ostalim, Katarina Štambuk.

> Rijeka Hodala za život jer – život je zakon!

‘Grad koji teče’ – za život

Hod za život, obitelj i Hrvatsku ove se subote, 25. lipnja, održavao u Rijeci. Hod se održao nakon povijesnog dana za prava nerođene djece nakon što je u petak objavljena presuda Vrhovnog suda SAD-a, kojom je poništena odluka suda iz 1973. godine, kojom je legaliziran pobačaj u cijelom SAD-u.

Riječani su hodali za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji.

Miroljubivim hodom kroz “grad koji teče”, radosno i uz pjesmu Riječni su poslali važnu poruka da je svaki život važan.

„U organizaciji ovogodišnjeg Hoda za život u Rijeci sudjelovalo je jako puno volontera. Svima njima zahvaljujemo, jer bez njihova nesebičnog rada, Hod za život ne bi bio ovakav veliki događaj“, rekao je Ante Bekavac, koordinator organizacijskog tima Hoda za život Rijeka.

Hod za život u cijeloj Hrvatskoj

Hrvatska je ove godine diljem Lijepe naše hodala za život, obitelj i Hrvatsku. Održano je 11 Hodova za život.

Za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji hodalo se u gradovima: Varaždinu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Zagrebu, Imotskom, Splitu, Zadru, Pločama, Osijeku i Sisku, a krajem lipnja u Rijeci. Cijela naša Hrvatska hoda za život!

Hrvatska hoda za život još od 2016., kada se prvi Hod održao u Zagrebu. Od tada do danas svake se godine povećava broj gradova koji sudjeluju u ovoj manifestaciji slavljenja života, a ove se godine održava ukupno u čak 11 hrvatskih gradova.

> Fotogalerija: Hod za život u Zagrebu u 500 fotografija!

Kad započinje ljudski život?

U Hrvatskoj su četiri medicinska fakulteta na pitanje Ustavnog suda kad započinje ljudski život odgovorila – začećem. Hrvatski pak Ustav ističe: “Svako ljudsko biće ima pravo na život”. U skladu s time, za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji svake godine hodaju mladi i stari, djeca, bračni parovi, obitelji…

Brojni govornici na dosadašnjim Hodovima dirnuli okupljene

U svim gradovima koji su ove godine hodali za život, okupljenima su se obratili različiti govornici koji su, svaki iz svog iskustva i područja djelovanja, govorili o pravu na život i brizi za nerođene.

> Pogledajte najbolje trenutke s Hoda za život u Pločama i Zadru

> Dirljiva ispovijest apsolventa medicine na Hodu za život u Splitu: Grga moj i tvoj život obilježeni su sličnom pričom

> Hod za život u Zagrebu: ‘Potreban je zakonski okvir temeljen na znanosti koji štiti život od začeća do smrti’

U Zagrebu smo tako imali priliku čuti i Slovenku, Uršu Cankar Soares koja je poslala snažnu poruku potrebe borbe za nerođeni život te istaknula razočaranje činjenicom da trudnice iz Hrvatske dolaze u Sloveniju kako bi usmrtile svoju nerođenu djecu.

Svjedočanstvo majke čije je dijete živjelo samo dva mjeseca, ali ipak je imalo priliku osjetiti roditeljsku ljubav i blizinu, Tee Bekavac, nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Posebno je dirljivo bilo obraćanje apsolventa medicine na Hodu za život u Splitu koji se osvrnuo na slučaj malenog nerođenog Grge Čavajde, navodeći kako je i sam zbog predviđanja liječnika bio u situaciji sličnoj Grginoj. Neizmjerno zahvalan svojoj majci koja mu je usprkos svemu darovala život, mladi Miro Vuković poslao je poruku i Grginoj majci da izabere život.

U Osijeku i Sisku bilo je veličanstveno!

Još smo pod dojmom Hodova za život koji su se 11. lipnja održali u Osijeku i Sisku, a o kojima više možete pročitati ovdje:

> Izvrsna atmosfera na osječkom Hodu za život uz tamburice i slavonske pjesme

> Boris Prpić na Hodu za život u Sisku: ‘Hodamo za sve majke koje u krizi nemaju podršku’

> Sisak je hodao za život: Ovoliko pozitive u gradu na Banovini rijetko se viđa

> Pjesma i veselje na Hodu za život, obitelj i Hrvatsku u Osijeku i Sisku uz poruku ‘Život je zakon!’

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.