Stazić tvrdi da nemaju ‘ni papirića’: Pogledajte koliko se arhivskog gradiva KPH još uvijek nalazi u SDP-u!

Foto: Fah, Roberta F.; fotomontaža: Narod.hr

“Nema u SDP-u ni papirića, sve je predano u državni arhiv” ustvrdio je u Saboru SDP-ov Nenad Stazić tijekom rasprave o “Izvješću o prikupljenim popisima arhivskog gradiva“ kojega je podnijelo Ministarstvo kulture te rekao da je 1990. u SDP-u formirana komisija koja je predala ukupnu arhivsku građu koju je ta stranka imala.

> Pogledajte sramotni status Nenada Stazića o braniteljima!

> UUHBDR: ‘Stazić poziva na progon hrvatskih branitelja i genocid, pozivamo institucije da mu ukinu imunitet i procesuiraju ga’

Ta je dokumentacija, opisao je, zauzimala cijeli kat u Kockici, bila je u kutijama koje komisija nije pregledavala, nego je s arhivom dogovorila preuzimanje.

Koliko je navedena Stazićeva tvrdnja groteskna pokazuje činjenica da su upravo u tom trenutku svi saborski zastupnici imali pred sobom javno dostupne popise arhivske građe izvan arhiva, u kojima, prema informaciji koju je dostavio sam SDP, stoji da se kod njih nalazi 24 dužna metra nepredanog arhivskog gradiva.

Jesu li u popisu navedena sva građa koja se nalazi u SDP-u?

Podnošenje ovoga izvješća obaveza je Ministarstva temeljem Zakona koji je donesen prošle godine, u vrijeme Vlade HDZ-Most, na prijedlog Mosta, a kojim je omogućeno otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije.

Podsjetimo, Mostov zakon izazvao je velika protivljenja iz redova SDP-a i HDZ-a, a nakon njegova donošenja Ministarstvo kulture izradilo je prijedlog novog zakona, čije se izglasavanje u Saboru tek očekuje.

> (VIDEO) Grmoja o arhivima: ‘Nezabilježeno je u Hrvatskoj da ista stranka na vlasti donese Zakon, a nakon toga ga ne želi primjenjivati’

“Izvješće” donosi podatke o građi koja prema zakonu pripada Hrvatskom državnom arhivu, ali se još uvijek nalazi u ustanovama sljednicama stvaratelja tog gradiva. U SDP-u se tako nalazi građa Komunističke partije Hrvatske, koja ima neizostavan značaj za sagledavanje nedavne hrvatske povijesti.

> (VIDEO) Hasanbegović: ‘Novi arhivski zakon dolazi od nevidljive protulustracijske pravno-političke koterije’

Zapisi predsjedništva CK SKH, korespondencija sekretara Predsjedništva i ostalih članova predsjedništva CK SKH iz 1990. godine, neki su od dokumenata navednih u popisu iz SDP-a, kojega možete pogledati u nastavku.

No, nakon nešto duljeg popisa građe iz 1990., začuđujuće je malen popis koji u tablici slijedi iz ranijeg razdoblja. Prema popisu, u SDP-u se od građe iz razdoblja prije 1990., nalazi samo dokumentacija poput normativnih akata, isplatnih lista zaposlenika, raspodjela stanova i stambenih kredita ili, primjerice, dokumenata strane provenijencije “iz rada saveznih i republičkih organa o planovima proizvodnje privrednih subjekata”.

“Umjesto cjelovitih popisa arhivske građe od 1940. do prosinca 1990. koja se nalazi izvan arhiva, dobili smo okljaštrene fragmente iz kojih nije moguće saznati je li uistinu riječ o ukupnom gradivu izvan arhiva ili tek o pomno probranim i nevažnim dijelovima popisanim tek da se formalno zadovolji zakonska obveza, do njezina skorog i priželjkivang poništenja u obliku novog arhivskog zakona” – zaključio je zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović, komentirajući cjelokupno Izvješće sa svim popisima koje je predstavilo Ministarstvo.

“Trebamo li na riječ vjerovati onome što piše na popisima i tko nam jamči da su ti popisi uistinu cjeloviti?” – pitao je Hasanbegović.

Postavlja se pitanje jesu li navedena 24 metra arhivske građe koja se navode u Izvješću sve što SDP posjeduje ili postoji još mnogo građe za koju javnost ne zna?

U svakom slučaju, pri pogledu na tablicu, zanimljiv vizualni efekt stvara nekoliko redova s potpuno praznim rubrikama.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [30.32 KB]

Što su naši sugovornici povjesničari rekli o nedostupnosti građe iz SDP-a?

Ono što je sigurno jest činjenica da niti navedena 24 metra građe nisu dostupna u Hrvatskom državnom arhivu, a brojni povjesničari ističu kako im upravo nedostupnost te građe otežava ili onemogućava istraživanje hrvatske povijesti u komunističkom razdoblju.

U razgovoru za naš portal u mjesecu studenom prošle godine, povjesničar dr. Davor Marijan istaknuo je kako „zbog blokade SDP-a“ nije u mogućnosti provoditi arhivska istraživanja već posljednjih 5-6 godina.

Na nedostupnost građe Komunističke partije Hrvatske, koja se nalazi u SDP-u, detaljno se osvrnuo i dr. Mato Artuković, ravnatelj podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest. U razgovoru za naš portal u listopadu, istaknuo je:

> Povjesničar Mato Artuković: Antihrvatstvo hrvatskih Jugoslavena ima svoje duboke korijene u povijesti

„Kad sam istraživao sudske progone komunističkog režima nad doktorom Markom Veselicom, nisam mogao dobiti mnoge tražene dokumente (samo da spomenem npr. Izvještaj o razvoju hrvatskog nacionalizma u Savezu komunista Hrvatske, koji je podnešen 8. svibnja 1972. na 28. sjednici Centralnog komiteta SKH. Izvještaj je podnio drug Ante Josipović), jer da nisu “deklasificirani”. Odgovor je potpisao g. Dragovan, tada tajnik SDP-a.

Čudno je da nasljednica jedne totalitarne partije, koja se pokazala zločinačka svugdje u svijetu pa tako i u Jugoslaviji i Hrvatskoj, uopće ima pravo vlasništva nad građom partije za koju kaže da nije njezin sljednik, i čak određuje što će se deklasificirati tri desetljeća nakon sloma komunističkog režima.

Kad istražujete represiju komunističkoga jugoslavenskog režima, vi morate potpisivati svaki čas neke dokumente u arhivu po kojima ćete preuzeti odgovornost za eventualnu tužbu nekoga. Na taj način vi ne možete doći do ključnih činjenica. Zna se da je na doktora Marka Veselicu spreman atentat u zatvoru. Ali se ne može iznijeti tko je sve u spremanju atentata sudjelovao, tko su bili doušnici u zatvorima.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr