Stečaj Uljanika d.d. komentirali Plenković, Horvat i predsjednik uprave tvrtke: ‘Stečaj nije likvidacija’

Foto: snimka zaslona

Ministar gospodarstva Darko Horvat komentirao je u petak stečaj Uljanika d.d. koji je ujutro pokrenut na Trgovačkom sudu u Pazinu.

“Dobio sam informaciju putem medija da je sud u Pazinu donio odluku da Uljanik d.d. ide u stečaj”, kaže ministar. Dodaje i da je “svjestan činjenice da su neke stvari koje su ovom trenutku bile gotovo u završnoj fazi” vezane uz tri broda mogle ispregovarati i mimo stečajnog procesa, ali da proces ide dalje.

Na pitanje što to znači za brodove i tko će biti novi vlasnik, ministar kaže da će to jednim dijelom biti banke, a jednim država.

Što se tiče dogovora s Jan De Nul grupom, ministar kaže kako u svakim razgovorima postoje dvije strane i da pregovori traju dok se one ne usuglase.

Nakon proglašenja stečaja, radnici Uljanika d.d. čestitali su ministru na kupnji brodova, a on kaže kako “smo stečajnu proceduru pokušali odgoditi koliko god je to bilo moguće”.

“Svjestan sam činjenice da ste prizivali kaznene prijave protiv mene i dok smo osiguravali plaće radnicima”, govori ministar i zaključuje: “Državni proračun neće osiguravati neperspektivne kompanije u Hrvatskoj.”

Što se tiče sudbine ostalih kompanija u sastavu Uljanika, Horvat smatra da će i one u kontinuitetu otići u stečaj.

Govoreći o posjetu Kineza i mogućem partnerstvu s njima, ministar je najavio novi posjet kineske tehničke delegacije u ponedjeljak, ali nije htio govoriti o detaljima. Rekao je tek da će posjetiti Brodarski institut i 3. maj.

Vlada trenutno ne pregovara s Tomislavom Debeljakom ni s Dankom Končarom, kaže Horvat.

Radnici će prema ministrovim riječima na Zavod za zapošljavanje.

“Kolega Pavić je već osmislio mjere koje će pomoći tim ljudima da se vrate na tržište rada i pomoći ćemo tim ljudima koliko god možemo”, kaže ministar.

Kratko je komentirao dolazak Angele Merkel u Zagreb ustvrdivši da je to “jako velik” vjetar u leđa HDZ-u, a što se tiče sukoba ministra uprave Lovre Kuščevića s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa , Horvat kaže kako je “Kuščević na tragu mog razmišljanja”.

“Vrlo decidirano sam rekao da on nije izolirani element politike nego dio HDZ-a i mislim da je njegovo razmišljanje potpuno ispravno. Povjerenstvo se treba baviti krucijalnim problemima sukoba interesa”, smatra Horvat.

Plenković: Stečaj nije likvidacija

Premijer je kratko komentirao stečaj Uljanika d.d..

“Obavijestio me ministar Horvat o proglašenju stečaja za Uljanik d.d. Stečaj nije likvidanicija, to je novi korak”, kazao je premijer danas, kao i nekidan kad je bio proglašen stačaj Uljanik Brodogradnje.

Ponovio je i kako kineska delegacija dolazi sljedećega tjedna.

Na pitanje o tome što misli o inicijativi HNS-a da se izbjegne referendum i da se razgovara sa sindikatima, koji su prikupili gotovo 700.000 potpisa za referendum, Plenković je kazao: “Nismo otvarali tu temu. Ja sam to komentirao prije par dana, komentirat ću u nekom drugom trenutku”.

Bulić: Spasiti vrijednu imovinu

Nakon otvaranja stečaja nad Uljanikom d.d., krovnom tvrtkom grupe, iznimno je važno u što kraćem roku otvoriti daljnje pregovore kako bi se spasila vrijedna imovina, brodovi koji su u nekoj fazi gradnje, a čija je vrijednost u pulskom i riječkom brodogradilištu veća od 1,4 milijarde kuna, izjavio je u petak novinarima predsjednik Uprave Uljanika d.d. Emil Bulić.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić istaknuo je kako od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovim inženjera radi razmatranja buduće tehničke suradnje.

Po riječima suca Rabara, ta suradnja može se ostvariti i nastaviti i u stečaju.

Bulić objašnjava i kako stečaj krovne tvrtke Uljanik grupe ne znači nužno i kraj, stečaj riječkog 3. maja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1/hina