Stipe Alfier kažnjen novčano zbog komentara u Dnevniku HRT-a

Urednik i voditelj HTV-ova Dnevnika Stipe Alfier kažnjen je novčanom kaznom za nepoštivanje uredničkih procedura na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a  nakon njegova nedavnog istupa u središnjem Dnevniku javne televizije kako je referendum o ustavnoj definiciji braka pokazao da je Hrvatska tisuću svjetlosnih godina od Engleske, nije povrijedio Etički kodeks.

„Izrečena mu je novčana kazna ustegom na plaću u određenom postotku, a on obično biva 10 do 30 posto. Odlučeno je to na današnjoj sjednici Vijeća“, doznaje narod.hr s HRT-a.

Novčana kazna je jednokratna te da za sada nema govora o tome da će Stipe Alfier biti smijenjen s pozicije jednog od urednika Dnevnika HRT-a, poručuju s HRT-a.

“Alfierov angažman u Dnevniku odstupa od uredničkih politika HRT-a i stoga je sankcioniran od poslodavca, iako ga kolege novinari u Etičkom povjerenstvu nisu prepoznali kao odstupanje”, kazao je danas glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na sjednici Programskog vijeća HRT-a, upitan o odluci Etičkog povjerenstva HRT-a. Izvijestio je da je, neovisno o stavu Etičkog povjerenstva, vršitelj dužnosti rukovoditelja Informativnog medijskog servisa Tomislav Špoljar izrekao Alfieru disciplinsku mjeru i kaznio ga za nepoštivanje uredničkih procedura ne precizirajući o kakvoj sankciji je riječ.

Radman je pozvao Etičko povjerenstvo da u neformalnom razgovoru članovima Programskog vijeća HRT-a objasni način na koji su donijeli svoju odluku. Podsjetio je da je povjerenstvo neovisno tijelo te da to ne znači pokušaj utjecaja na njihovo odlučivanje.

Nikola Kristić, bivši predsjednik Etičkog povjerenstva HRT-a koji je radi sporne odluke Povjerenstva dao ostavku, u telefonskom je razgovoru rekao kako nema komentara na tu odluku.

„Rekao sam svoje razmišljanje i mislim da sam bio vrlo jasan. Ništa tu ne bih komentirao, neka radi svatko svoj posao prema svojim ovlastima“, rekao je Kristić za narod.hr.

Naime, to je povjerenstvo odlučilo da urednik i voditelj HTV-ova Dnevnika Stipe Alfier i suurednik Damir Smrtić nisu povrijedili odredbe Etičkog kodeksa HRT-a kratkim završnim komentarom: “Hrvatska je dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti”. Taj je komentar Alfier izrekao u središnjem Dnevniku, na kraju priloga o ozakonjenju homoseksualnih brakova u Engleskoj.

Etičko povjerenstvo ocijenilo je da Alfierova odjava nije bio komentar ili osvrt kojim se htjelo mijenjati, iskrivljavati ili tumačiti činjenice iz priloga na temelju svojih ili tuđih stajališta ili mišljenja.

“Voditelj je u odjavi upotrijebio rečenicu, stilsku figuru koja je bila ‘rubna’, s obzirom na kontroverznu temu iz priloga ne samo u hrvatskome društvu nego i puno šire, ali kojom se nije nikoga izravno prozivalo ili vrijeđalo, već kritički propitivalo ističući činjenicu različitosti bez predznaka dobro ili loše, te je ostavljala dovoljno prostora najširem krugu gledatelja i cjelokupnoj javnosti da se sami odrede o ‘štetnosti’ ili ‘korisnosti’ objavljene informacije”, obrazložilo je povjerenstvo nakon što je saslušalo sva očitovanja.

Alfiera i Smrtića je Etičkom povjerenstvu prijavio v.d. rukovoditelja Informativno-medijskog servisa Tomislav Špoljar, smatrajući da su navedenim komentarom izravno prekršili interni kodeks.

Iz udruge “U ime obitelji” pozdravili su danas odluku sa sjednice Programskog vijeća HRT-a jer je time poslana poruka da urednici i voditelji Dnevnika ne mogu koristiti javni medij za neprimjereno komentiranje, širenje svojih osobnih stavova i vrijeđanje neistomišljenika.

“Žao nam je da građani RH još uvijek nisu čuli ispriku za uvrede koje su iznesene u najgledanijem terminu naše javne televizije za koju plaćaju pretplatu. Nadamo se da će HRT nakon ove odluke uputiti i primjerenu ispriku svim građanima koji su etiketirani kao nazadni samo zato što su na referendumu glasali za brak kao zajednicu žene i muškarca,” izjavio je predsjednik udruge Lino Zonjić za narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: hrt