Foto: Fah

Damir Novinić, bivši ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost (AIK), od 7. travnja ponovno je zaposlen na HRT-u. Na Prisavlju tvrde da se vratio temeljem sporazuma potpisanoga prije pet godina, ali i činjenice da je kao državni dužnosnik imao pravo na to. U Ministarstvu uprave međutim kažu da ravnatelj AIK-a nije državni dužnosnik u smislu Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika javlja Tportal.

Novinić je prije odlaska u AIK, u koji je stigao u jesen 2012., u mandatu vlade Zorana Milanovića, bio ravnatelj HTV-a, a na Prisavlje se vratio kao savjetnik mentor u Ured glavnoga ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića.

Kako nikakav natječaj nije bio raspisan, otvorilo se pitanje temeljem čega se to Novinić vratio na javni RTV servis.

U odgovoru s HRT-a, na upit tportala, naveli su kako je Novinić s njima potpisao sporazum o mogućnosti povratka prije odlaska u AIK. Sporazum je, dodali su, potpisao tadašnji v. d. glavnoga ravnatelja Domagoj Novokmet.

Napominju i da je osim sporazuma Novinićev povratak reguliran Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika koji mu omogućuje povratak na isto ili slično radno mjesto.

Međutim u Ministarstvu uprave kažu da ‘ravnatelj AIK-a nije dužnosnik u smislu tog zakona’, pa proizlazi da ne može konzumirati prava iz njega. Drugim riječima, Novinić se po njegovu slovu nije mogao vratiti na Prisavlje.

U fokus javnosti Novinić je došao potkraj 2008. godine kada je na Prisavlje iz tvrtke Jadran invest stigao bez javnog natječaja i bio postavljen na mjesto pomoćnika ravnatelja HTV-a za ekonomske poslove, navodi Tportal.

U nešto manje od četiri godine na HRT-u promijenio je tri pozicije. Nakon što je bio desna ruka ravnatelju HTV-a Blagi Markoti postao je direktor proizvodnje, a posljednji period proveo je na poziciji ravnatelja HTV-a. U veljači 2010. godine Novinić je istaknuo i kandidaturu za glavnog ravnatelja HRT-a, ali unatoč tome što je ušao u uži izbor nije prošao.

Na Prisavlje je stigao po preporuci tadašnjeg potpredsjednika Programskog vijeća HRT-a Siniše Grgića, kojeg je pak Saboru za člana PV-a predložio glavni tajnik Europskog doma Mislav Stipić, današnji direktor proizvodnje na HRT-u. Novinić je u to vrijeme bio predsjednik Središnjeg odbora Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma u Zagrebu.

I Novinić i Stipić bivši su članovi HSLS-a.

Kada nije prošao na natječaju za glavnog ravnatelja Prisavlja Novinić je otišao u Zagrebački holding (ZGH), gdje je imenovan za člana Uprave. Međutim, tamo se zadržao svega nekoliko mjeseci.

Brz odlazak iz ZGH-a liberali su pravdali neslaganjem s predsjednikom Uprave ZGH-a Ivom Čovićem, ali istinu njegova odlaska razotkrio je tadašnji član Nadzornog odbora Josip Kregar. Prema njegovim riječima, Novinić je pristao na smanjenje neto plaće za deset posto, na iznos oko 17 tisuća kuna, ali je tražio brojne povlastice kojima bi to nadoknadio, ističe Tportal.

Između ostalog tražio je šest do devet mjesečnih plaća otpremnine koje bi se isplaćivale bez obzira tko raskida ugovor, mjesec dana godišnjeg plus tjedan dana slobodnog, te policu osiguranja od oko tri tisuće kuna godišnje.

Nakon kratke epizode u ZGH-u Novinić se vratio na HRT s kojeg, kasnije se ispostavilo, nikad nije ni otišao jer na Prisavlju bio u neprekidnom radnom odnosu.

U životopisu mu stoji i da je prije kratke epizode u Jadran investu i dolaska na HRT bio direktor u Pastor inženjeringu i član Uprave Pastor grupe, tvrtke u vlasništvu Ivana Domagoja Miloševića, bivšeg potpredsjednika Vlade u eri HDZ-a.

Novinića je ulovila kamera tportal.hr-a snimivši ga na proslavi pobjede Kukuriku koalicije u Muzeju suvremene umjetnosti iako tamo, prema Etičkom kodeksu HRT-a, nije smio biti.

No sankcije za to, koliko je poznato, nije snosio. Godine 2012. u promjenama na javnom RTV servisu Novinić se spominjao kao kadar tadašnjeg HNS-ovca Radimira Čačića za mjesto v. d. glavnog ravnatelja HRT-a.

Sam Novinić izjavio je da je nestranačka osoba, da je u politici bio kratko te da mu je drago što se na natječaj za ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost javio prije nego što je izabran v. d. glavnog ravnatelja HRT-a jer je na taj način demantirao da je Čačićev kadar.

Izvor: narod.hr/Tportal