Stranci Savez komunista Hrvatske prijeti kazna do 100.000 kn

Foto: fah

Općinski prekršajni sud u Zagrebu za 27. travnja zakazao je glavnu raspravu u postupku protiv Saveza komunista Hrvatske (SKH) zbog nepodnošenja godišnjeg financijskog izvještaja za što je predviđena kazna od 10.000 do 100.000 kuna.

Ročište je zakazano zbog prekršaja odredbe Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma o financiranju kojim se novčano kažnjava politička stranka, nezavisni zastupnik i nezavisni vijećnik koji ne dostave Državnom uredu za reviziju i Državnom izbornom povjerenstvu godišnji financijski izvještaj s propisanim prilozima, u propisanom roku i na zakonom propisani način, javlja Glas Istre.

Osim novčane kazne za stranke, za ovaj prekršaj predviđena je i kazna za nezavisnog zastupnika, nezavisnog vijećnika, osobe ovlaštene za zastupanje neovisne liste, odnosno nositelja liste grupe birača, kandidata i predstavnika organizacijskog odbora od 2000 do 20.000 kuna.

No, s druge strane u sudskom pozivu nije navedena adresa okrivljene pravne osobe, njezin zastupnik ni OIB, ali je opisan daljnji tijek daljnjeg postupka.

”Okrivljena pravna osoba dužna je do pravomoćnog dovršetka postupka kao i do dovršetka postupka izvršenja odluke o prekršaju, odmah izvijestiti sud o promjeni adrese ili namjeri da promijeni sjedište”, stoji u pozivu.

Ako tako ne postupi “sud će poziv ili odluku, koju okrivljeniku ne može dostaviti zbog neprijavljivanja promjene adrese ili zbog očitog izbjegavanja primitka, istaknuti na oglasnu ploču suda te će se protekom osmog dana od stavljanja na oglasnu ploču dostava smatrati uredno obavljenom”.

Dodaje se i kako je ”imenovani predstavnik” osobno dužan pristupiti ispitivanju, a sud može izdati ”dovedbeni nalog”.

Navode i da prozvana okrivljena pravna osoba – Savez komunista Hrvatske nije registriran u u Registru političkih stranaka RH ni u Registru udruga.

“Fantomski” SKH upisan je u Registru neprofitnih organizacija. Prema tim podacima, organizacija – politička stranka pod tim imenom upisana je u ožujku 2019. sa sjedištem u Ulici Njivice V. u Zagrebu, a kao osoba za kontakt navodi se Zvjezdana Lazar.

Predsjednica ”novog” SKH aktivna je u objavama na Facebooku, a u dosad rijetkim istupima u medijima 2019. komentirala je i najavu eventualnog stečaja ”konkurentske” Komunističke partije Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/glasistre.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.