Styria udio u vlasništvu Adria Mediji Zagreb prodaje u cijelosti beogradskoj Adria Mediji Grupi

Foto: Styria

Styria Media International i Adria Media Grupa započeli su proces prodaje 25 posto udjela vlasništva Styria Media Internationala u Adria Mediji Zagreb, vodećoj hrvatskoj medijskoj kući koja se bavi izdavanjem magazina te od 1. rujna 2019. godine, beogradska Adria Media Grupa planira preuzeti stopostotno vlasništvo u Adria Mediji Zagreb, priopćeno je u ponedjeljak iz Styria grupe.

Kako se navodi u priopćenju, za Styria Grupu, vodećeg news izdavača u printu i na webu, ova odluka o izlasku iz segmenta izdavanja magazina je posljedica jasnog strateškog fokusa na osnovno news poslovanje. S druge strane, ističe se, odluka o potpunom preuzimanju vlasništva nad Adria Media Zagreb za Adria Media Grupu “podrazumijeva nastavak investicija s posebnim fokusom na digitalno poslovanje i učvršćivanje regionalno dominantne pozicije u lifestyle segmentu”.

Predstavnici vlasnika izrazili su posebnu zahvalnost Upravi i zaposlenima u Adria Media Zagreb koji su “prethodnih godinu dana ostvarili impresivne rezultate i transformirali Adria Mediju Zagreb u lidersku medijsku kuću magazina s jasno definiranom dugoročnom i održivom strategijom njezina razvoja”, navodi se u priopćenju i dodaje da Styria Media International i Adria Media Grupa nastavljaju poslovnu suradnju “dijeleći viziju neophodnosti digitalne transformacije s ciljem daljnjeg razvoja tržišta”.

Kako je Večernji list prešao iz državnog u privatno vlasništvo?

Kada je država preuzela Večernji list 1990. godine, većinski vlasnici su bili Fond za privatizaciju i Fond Mirovinskog osiguranja koji su ga pod sumnjivim okolnostima prodali 1998. godine. Naime, Večernji list preuzela je tvrtka s Djevičanskih otoka osnovana samo nekoliko dana prije, Caritas Fund Ltd., a od 2001. godine Večernjim listom upravlja austrijska Styria Medien AG odnosno Katholischer Medien Verein Privatstiftung (“Privatna katolička medijska zaklada”) o kojoj se malo zna, osim da je suprotno imenu izrazito liberalnih nadahnuća i nije bliska Crkvi, kako je i sam priznao predstavnik Styrie u Hrvatskoj Ivan Tolj.

Zbog svega je prodaju Večernjeg lista istraživao i posebni saborski odbor koje je, prema riječima predsjednika povjerenstva Joška Kontrića zaključilo čak 13 nepravilnosti odnosno kršenja zakona i drugih akata te je upozorilo na visoku razinu neregularnosti postupka dionica poduzeća Večernji listi. On je 2009. godine za Slobodnu Dalmaciju kazao da je to bilo i više nego dovoljno za poništenje pretvorbe Večernjeg lista, no do toga nikada nije došlo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr