Sutra postupak u slučaju Mustač kreće ispočetka

Sutra na varaždinskom Županijskom sudu s početkom u 9 sati započinje sjednica vijeća u predmetu izvršenja Europskog uhidbenog naloga protiv bivšeg čelnika Udbe Zdravka Mustača, zbog kaznenog djela pomaganja i poticanja na ubojstvo, objavljeno je na internetskim stranicama Županijskog suda u Varaždinu.

Na sjednici raspravljat će se o predaji Mustača i mjerama opreza, rekao je za narod.hr odvjetnik obitelji ubijenog Stjepana Đurekovića Siniša Pavlović.

Postupak kreće od nule, tako da sve ono što je odlučeno u prvoj odluci Županijskog suda u Velikoj Gorici, sada se odlučuje ispočetka, kao da one odluke nije bilo”, rekao je Pavlović.

“Županijski sud u Velikoj Gorici donio je dvije odluke koje su izvan snage, da neće predati Mustača, o čemu se sada ponovo odlučuje, hoće li ga ili neće predati i ostaju li na snazi mjere opreza ili ne. To se u ovom slučaju odnosi na predaja putovnice i osobne iskaznice,” pojasnio je za narod.hr Pavlović.

“U ponovljenom postupku županijski državni odvjetnik dat će svoje, obrana svoje, a jedina promjena je da smo sada i mi u postupku i da mi imamo svoju izjavu”, rekao je odvjetnik obitelji Đureković.

“Sud odlučuje kada čuje sve strane u postupku, povlači se na vijećanje i donosi odluku, a odluka se odgađa jedino u slučaju da sud utvrdi da treba nekakav poseban dokaz”, rekao je Pavlović i zaključio da će sutra odluka najvjerojatnije biti donesena.

Slučaj Mustač nasumičnom je dodjelom, putem e-spisa predmet, dodijeljen sucu Zdravku Pintariću, a na Županijski sud u Varaždinu prebačen je rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Time je prihvaćen prijedlog predsjednika Županijskog suda u Velikoj Gorici za prenošenje nadležnosti slučaja Mustač na neki drugi sud.

Županijski sud u Velikoj Gorici je zatražio premještanje slučaja na drugi sud zbog nedostatka sudaca, a sve nakon usvojene žalbe obitelji ubijenog Stjepana Đurekovića na presudu prvostupanjskog suda. Tada je predmet upućen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

U obrazloženju odluke stoji kako argumentacija nije bila prihvatljiva te da se slučaj nije sagledao u svjetlu svih relevantnih propisa, čime je žaliteljici dokinut položaj oštećenika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah