Sva su biračka mjesta uredno otvorena: U Mostaru odaziv bolji nego prije četiri godine

Zagreb, 5.7.2020. - Izbori za Hrvatski sabor, na kojima se za 151 saborskog zastupnika na mandat od četiri godine natječe gotovo 2700 kandidata. Na oko sedam tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, koja se otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati, ima pravo glasati 3 milijuna 860 tisuća birača. Kandidate se natječu na 192 liste stranaka i koalicija, na kojima je žena 41 posto. U deset izbornih jedinica u Hrvatskoj bira ih se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika. Zbog protuepidemiskih mjera ovi su izbori jedni od najzahtjevnijih od stjecanja hrvatske neovisnosti. Provodit će ih oko 75 tisuća ljudi, a nadzirat će ih gotovo 8.700 promatrača. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle dojave o eventualnim problemima u glasovanju.

Sva su biračka mjesta uredno otvorena i početak glasovanja protječe u redu, kažu u DIP-u.

Od 7 do 19 sati može se glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, uz njih su otvorena i posebna na kojima glasuju štićenici domova za starije i nemoćne, zatvorenici, posade brodova, vojnici, privremeno upisani birači.

Na svima se, zbog sprječavanja zaraze koronavirusom, glasuje uz propisane epidemiološke mjere koje uključuju držanje udaljenosti od metra i pol, dezinfekciju ruku, nošenje maski i rukavica.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, za glasovanje se prijavilo 539 osoba u samoizolaciji, ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).

Dijaspora bira samo tri zastupnika, neovisno o odazivu

U 42 zemlje u inozemstvu glasuje se drugi dan, u Mostaru je u subotu odaziv bio bolji nego prije četiri godine. Ipak, treba istaknuti da neovisno o odazivu, ‘dijaspora’ to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj, imaju pravo izabrati samo tri od 151 zastupnika koliko ih se bira u Sabor.

U nedjelju u 11 sati završit će izbori u Canberri, Sydneyu i Melbourneu, koji su zbog vremenske razlike bili otvoreni već u petak u 23 sata.

U inozemstvu je, u subotu u 16 sati, posljednje otvoreno biralište u Los Angelesu, dva sata prije onog u Chicagu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina