Svečano obilježavanje 30. godišnjice formiranja ratne postrojbe Divizion pomorskih i kopnenih diverzanata ‘A’ HRM-a

Foto: Foto: MORH / M. Čobanović. Obilježavanje 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice | Foto: MORH / M. Čobanović

Prigodom svečanog obilježavanja 30. godišnjice formiranja ratne postrojbe Divizion pomorskih i kopnenih diverzanata “A” HRM te uručenja odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske dvojici ratnih zapovjednika postrojbe, u petak, 15. listopada 2021. godine, od 9.15 sati počinje svečani program u vojarni admirala Svete Letice-Barbe, izvijestili su iz Udruge dragovoljaca pomorskih diverzanata.

Bit će paljenje svijeća u znak sjećanja na poginule i umrle pripadnike postrojbe ispred spomen sobe u Zapovjedništvu HRM-a. Osobni je izaslanik predsjednika zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, a ovim događajem će prisustvovati i izaslanik potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved, zatim gospodin Mate Raos te izaslanik ministra obrane bit će kapetan bojnog broda Darko Malečić. Svoj dolazak potvrdili su i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita.

Priopćenje Udruge dragovoljaca pomorskih diverzanata, koje potpisuje njen bivši pripadnik Josip Ovas prenosimo u cijelosti:

Divizion pomorskih i kopnenih diverzanata “A” HRM ustrojen je u listopadu 1991. godine od dragovoljaca iz sastava Odjela za podvodna djelovanja zapovjedništva HRM te bivših pomorskih diverzanata i ronilaca koji su do tada napustili JRM. Temelj za ustrojavanje ove elitne postrojbe bila je zapovijed tadašnjeg načelnika GS OSRH generala Antona Tusa od 16. listopada 1991. godine o formiranju diverzantskih grupa i odreda u svim granama OSRH, pa tako i u HRM-u. Taj su dan diverzanti HRM-a izabrali kao dan svoje postrojbe. Namjena Diviziona u sastavu HRM-a i OSRH-a bila je djelovanje na operativno taktičkoj dubini neprijatelja na obalnom rubu i otocima, pa je tako postrojba tijekom ratnih djelovanja bila aktivna na većini bojišta na obali i u zaleđu. Osim bojnih djelovanja pripadnici postrojbe, bili su uključeni i u pronalaženje mina i minskih sidrišta ispred Ratne Luke Lora te u osiguranje raketne topovnjače “Petar Krešimir IV”, čija se gradnja završavala u brodogradilištu u Kraljevici. Krajem rujna 1992. godine postrojba je uključena u bojna djelovanja na Južnom bojištu.

Dijelovi postrojbe sa stalno spremnim snagama bili su konstantno raspoređeni na Južnom bojištu te u području Maslenice i pontonskog mosta sve do okončanja OA Oluja. U znak zahvalnosti mještani Posedarja, za sveukupan doprinos u obrani tog područja, postavili su spomen ploču pomorskim diverzantima HRM-a i ostalim braniteljima na posedarskoj rivi. Pored operativnih zadaća u postrojbi obučilo se preko 500 pripadnika OSRH-a za razne nivoe vojnih ronilačkih zadaća u ratu i miru. Kroz postrojbu je od njezina ustrojavanja pa do gašenja u prosincu 2007. godine prošlo 135 pripadnika. U ratnim djelovanjima poginulo je 7, a ranjena su 2 pripadnika postrojbe. Nakon rata do danas je umrlo 9 pripadnika postrojbe.

Postrojba i njeni pripadnici su u više navrata pohvaljivani, nagrađivani i odlikovani od njima nadređenim zapovjedništvima:

1. Prilikom svečanog postrojavanja u luci Gruž predsjednik Tuđman je od prvih 100 spomenika Domovinskog rata osobno uručio dvije pripadnicima Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata.
2. Za uspješno provođenje borbenih zadaća u VRO Maslenica, te pokazanu borbenost, požrtvovnost i iznimnu hrabrost u provedbi te operacije, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH dr. Franjo Tuđman pohvalio je 16 pripadnika postrojbe.
3. Za uspješno obavljanje bojnih zadaća i iskazanu hrabrost i samopožrtvovanje prilikom izgradnje pontonskog mosta, 12 pripadnika postrojbe pohvalio je načelnik GSOS-a na prijedlog zapovjednika Zbornog područja Split.
4. Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH-a Stipe Mesić pohvalio je postrojbu povodom dana OSRH 2006.godine.
5. Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH-a dr. Ivo Josipović, povodom 20. obljetnice HRM-a i Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata „A”, odlikovao je postrojbu visokim odličjem Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazanu hrabrost u ratu.
6. Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, povodom 20. obljetnice ustrojavanja postrojbe, dodijelio je Veliku plaketu HRM-a.
7. Jedan dio pripadnika postrojbe tijekom rata za svoj doprinos nagrađen je samokresima, a neke je više puta pohvalio načelnik GSOS i zapovjednik HRM-a.

Dio pripadnika ratne postrojbe nalazi se još uvijek na odgovornim dužnostima u: HRM-u, bojni za specijalna djelovanja, međunarodnim vojnim misijama i združenim zapovjedništvima NATO-a. Posebno je važno istaknuti kako tijekom svih naših okupljanja nikada nismo zaboravili obitelji naših poginulih kolega branitelja, a uspostavili smo i odličnu suradnju s općinom Posedarje. Preustrojem OSRH-a i HRM-a, Divizion pomorskih diverzanata „A” HRM ugašena je 31. prosinca 2007. godine, ali njeni ponosni pripadnici svoju pripadnost, ovoj po mnogo čemu elitnoj postrojbi, i danas sa ponosom ističu te nastavljaju njegovati zajedništvo iskovano u Domovinskom ratu.

Pripadnici postrojbe i dalje razvijaju kulturu alumnija, koji svojim djelovanjem žele iskazati poštovanje i zahvalnost postrojbi u kojoj su stekli prijatelje i životni poziv, ali i pridonijeli njezinom razvoju.

PROTOKOL: petak, 15.10.2021.
09.00 sati: okupljanje na ulazu u vojarnu admirala „Svete Letice-Barbe“ u Splitu
09.15 sati: paljenje svijeća u Spomen sobi poginulih pripadnika HRM-a u Zapovjedništvu HRM-a
10.00 sati: isplovljenje broda do mjesta pogibije dvojice hrvatskih branitelja postrojavanje pripadnika postrojbe na palubi broda, prijavak jednog od zapovjednika postrojbe izaslaniku predsjednika RH, himna klapa HRM-a, minuta šutnje za poginule hrvatske branitelje, pozdravni govori, nastup klape HRM-a, uručenje odlikovanja predsjednika RH i zahvalnica pripadnika postrojbe izaslaniku predsjednika RH, obitelji poginulih i umrlih pripadnika postrojbe, molitva odrješenja za poginule i umrle pripadnike postrojbe, ronioci odnose vijenac i polažu ga na spomen obilježje pod morem.
11.45 sati: uplovljavanje u luku Lora.
12.00 sati: sveta misa zadušnica u kapelici vojarne u Lori.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr