Tko je Jelena Pavičić Vukičević koja će voditi Zagreb do lokalnih izbora?

Zagreb, 28.02.2021. - Suradnici Milana Bandića obratili su se medijima ispred Gradskog poglavarstva. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je jutros od srčanog udara. Na fotografiji Jelena Pavičić Vukičević. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Nakon smrti Milana Bandića, novinarima se među prvima obratila zamjenica gradonačelnika i njegova bliska suradnica dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević.

“Iako smo izgubili prvog od nas, misija će nas pratiti do kraja mandata. Milan Bandić živio je i umro za ovaj grad. Ne poznajući radni dan, odmore…”, kazala je u emotivnom obraćanju Pavičić Vukičević ispred Gradskog poglavarstva i dodala:

“Šarm zagrebačkih ulica činio je i Milan Bandić. Veliko hvala divnom čovjeku, vođi, prijatelju, čovjeku koji možda nije imao vremena za svoju obitelj, ali ju je beskrajno volio.”

Zamjenica gradonačelnika Pavičić Vukičević od 28. veljače 2021. obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba do kraja redovnog mandata.

Sukladno članku 93. Zakona o lokalnim izborima općinskom načelniku, gradonačelniku i županu, odnosno njihovim zamjenicima mandat prestaje po sili zakon smrću, objavljeno je iz Grada.

Kako je mandat prestao nakon isteka dvije godine, neće se raspisivati prijevremeni izbori za gradonačelnika, a dužnost gradonačelnika obnašat će zamjenik koji je na kandidaturi za izbor gradonačelnika, bio prvi naveden iza kandidata za gradonačelnika, odnosno Jelena Pavičić Vukičević.

Mandat zamjenici gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika trajat će do stupanja na dužnost novog gradonačelnika, odnosno do dana prije prvog radnog dana koji slijedi danu objave konačnih rezultata izbora (članak 91. Zakona o lokalnim izborima).

Također, prema članku 40. d stavak 8. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, o svim promjenama tijekom mandata gradonačelnika, pročelnik upravnog tijela nadležnog za službeničke odnose, dužan je bez odgode obavijestiti tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Pročelnica Stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić obavijestila je danas, 28. veljače, ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu o početku obnašanja dužnosti gradonačelnika od strane Jelene Pavičić Vukičević.

Tko je Jelena Pavičić Vukičević?

Pavičić Vukičević (46) je profesorica komparativne književnosti i s Bandićem je bila praktički od početka njegove karijere.

Bila je tajnica u gradskom SDP-u kada je Bandić izabran prvi puta na dužnost 2000. godine. Od 2003. – 2007. bila je zastupnica SDP-a u Hrvatskom saboru. Od 2005. – 2008. gradska zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, predsjednica Kluba SDP-a, predsjednica Zajedničkog kluba SDP-HSS-HSU, a potom pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. 2013. je bila članica Hrvatske delegacije u Odboru regija pri Europskom parlamentu.

U njegovim prvim mandatima je obnašala različite funkcije. Bila mu je već zamjenica u mandatu koji je počeo 2009. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr