Tko je Nikola Vuković, po Tomaševićevoj odluci novi šef Zagrebačkog holdinga?

Foto: Zagrebački holding

Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prekršio je svoje predizborno obećanje da će za sve pozicije u Gradu i gradskim poduzećima raspisivati javne natječaje. Na jučerašnjoj sjednici skupštine Zagrebačkog holdinga, koju čine Tomašević i njegovi zamjenici, razriješen je, naime, dosadašnji Nadzorni odbor i Uprava Zagrebačkog Holdinga te za predsjednicu Nadzornoga odbora imenovana Suzana Brenko, a za članove odbora Ratko Bajakić i Damir Topić, a imenovan je i djelomični sastav Uprave Holdinga – predsjednik Uprave Nikola Vuković i član Uprave Ante Samodol.

Tko je Nikola Vuković?

Nikola Vuković u Holdingu je bio do 2018., ali je otišao pa vodio spor protiv bivše tvrtke, koji je izgubio. Jutarnji list navodi da je Tomašević izabrao čovjeka koji je radio ono protiv čega se Možemo borio, a da je novi šef “tehnomenadžer predratne ljevice”. Odnosno, riječ je o kadrovima Saveza komunista Hrvatske.

Vuković je radio za Antu Markovića, a kasnije s Vujićem i Tuđmanom osnivao SDSH. Navodno se s njime mjesecima pregovaralo.

Iako je odluka o imenovanju Nikole Vukovića za novog predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga – dakle starog kadra koji je u tom komunalnom divu prvi put zaposlen još u vrijeme dok je zagrebačkim SDP-om vladao Milan Bandić – iznenadila mnoge, ona se, tvrdi neimenovani izvor, jako dugo kuhala.

“Nisu točne interpretacije da je odluka gradonačelnika Tomislava Tomaševića ishitrena. Pouzdano znam da su Tomašević i ljudi iz vodstva platforme Možemo! prije ove odluke o imenovanju novog šefa uprave Holdinga već nekoliko mjeseci bili u kontaktu s Nikolom Vukovićem”, tvrdi izvor Jutarnjeg lista.

Na stranicama Holdinga objavljen je kratak životopis novog šefa.

Rođen je 1959. u mjestu Koljane, grad Vrlika, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1983., na ekonomsko teorijskom smjeru. Radio je u Republičkom zavodu za društveno planiranje/Ministarstvu gospodarskog razvitka/Državnom zavodu za makroekonomske analize i prognoze (ustanovama koje su bile sljednice jedna drugoj) od 1984. do 1996. U ustanovi bio stručni savjetnik, viši stručni savjetnik ministra, načelnik Odjela za regionalni razvoj te ravnatelj Državnog zavoda. Radio na izradi analiza, strategija razvoja, prijedloga mjera ekonomske politike, uređivao mjesečnu publikaciju Zavoda, rukovodio odjelom i ustanovom. U Hrvatskom autoklubu bio predsjednik Nadzornog odbora 1995-96. te zamjenik predsjednika HAK-a 1996-97. godine. Od 1997. do 2007. bio član poslovodstva HAK-a: pomoćnik, zamjenik i glavni tajnik HAK-a. Rukovodio firmom, konsolidirao i stabilizirao poslovanje HAK-a. Upravljao projektima uspostave novih tehnoloških sustava, digitaliziranja poslovanja, izgradnje poslovnih objekata. Za rezultate u vođenju HAK-a dobio najviše međunarodno priznanje svjetske automobilske asocijacije AIT za razvoj autokluba. Od 2007. do 2018. zaposlen u Zagrebačkom holdingu, bio pomoćnik predsjednika Uprave za strategiju i razvoj, direktor Službe za korporativni razvoj, direktor Sektora upravljanja ljudskim resursima, razvoja i korporativnih komunikacija. Radio na izradi razvojnih i poslovnih planova, projektima unapređenja i racionalizacije poslovanja, projektima EU, projektima gospodarenja otpadom, rukovodio službom i sektorom. Od 2019. bavio se investicijama na globalnim financijskim tržištima.

Sin Vuk čestitao tati na Facebooku i pohvalio se njihovom bibliotekom s 18.000 knjiga

Nikola Vuković otac je poznatog ekonomista Vuka Vukovića. On je na svom facebook profilu čestitao ocu na novoj dužnosti.

> (VIDEO) Vuk Vuković: ‘Potreban je otpis doprinosa, prireza, poreza, lokalnih davanja i promjena sustava naplate PDV-a’

> Tomašević prekršio predizborno obećanje, pa sad tumači da je to u interesu Zagrepčana

“Kad sam gostovao u ‘NU2 ‘prošle godine, spomenuo sam pred kraj emisije kako mi je u obrazovanju i razvoju puno pomogao otac svojom bibliotekom od 15 tisuća knjiga. Zapravo ih je 17 tisuća, jer su dvije tisuće kod mene.

Sada ih je već, nakon godinu i nekoliko mjeseci, blizu 18 tisuća (evo, naručili smo 200 komada sabranih djela ekonomskih klasika iz SAD-a prije koji tjedan).

U svakom slučaju, radi se o jednoj od najvećih privatnih biblioteka vjerojatno u ovom dijelu Europe.

I to je najbitnije što trebate znati o novom šefu Uprave Zagrebačkog holdinga.

Čisto kao detalj koji ukazuje na suštu suprotnost od bivše uprave i dosadašnjeg načina upravljanja.

O njegovoj stručnosti, znanju i sposobnosti neću govoriti, u to ćete se vrlo brzo uvjeriti sami. Mislim da je skupljena izvrsna ekipa i uvjeren sam u uspjeh, tako da čestitam svima koji su preuzeli ovaj težak posao, i čestitam gradonačelniku i zamjenicima na sjajnom potezu!

Bravo tata, zaslužio si apsolutno, i samo naprijed!

P.S. Ovo naravno znači da ja ne sudjelujem u projektu transparentnosti Zagreba, odnosno ako i budem sudjelovao, to će biti besplatno i za grad i za Holding”, napisao je Vuk Vuković na Facebooku.

Vuk Vuković htio se odreći diplome ako Bandić postane počasni doktor

Kada se pojavio prijedlog da će tadašnjem gradonačelniku Bandiću biti dodjeljen počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, hrvatski znanstvenik i doktorand na Oxfordu Vuk Vuković napisao je na svojoj Facebook stranici da dodjela doktorata Bandiću “metaforička šamarčina svim kvalitetnim ljudima sa Zagrebačkog sveučilišta” te je najavio da će se odreći svoje diplome na Ekonomskom fakultetu ako Bandić doista dobije počasni doktorat.

Davati počasni doktorat čovjeku koji je simbol korupcije u Hrvatskoj novo je dno dna Sveučilišta u Zagrebu, kazao je Vuk Vuković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr