Tko je Robert Bajruši, novinar Jutarnjeg lista koji je napisao knjigu o Možemo?

Foto: Profil, snimka zaslona JL

Robert Bajruši objavio je ove godine knjigu koja rekonstruira nastanak platforme Možemo i njihovu političku priču, a u posljednjih mjesec dana intenzivno se bavi lokalnim izborima, posebno onima za gradonačelnika grada Zagreba.

Novinar i publicist Robert Bajruši rođen je u Rijeci. Diplomirao je na Studiju za socijalni rad u Zagrebu, a kasnije se počeo baviti novinarstvom. Između ostalog, pisao je za Radio 101, Slobodnu Dalmaciju i Nacional, gdje je jedno vrijeme (2012.) bio i glavni urednik. Autor je biografije Zorana Milanovića izdane 2011. u nakladi “Jesenski i Turk”.

“Navijanje” za Plenkovića

Među relativno nedavnim Bajrušijevim komentarima ističe se onaj kojeg je donio prošle godine nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Tom prilikom se nedvosmisleno svrstao uz Andreja Plenkovića i njegovu opciju, umanjujući značaj Mire Kovača, Ivana Penave i Davora Iva Stiera.

Pod naslovom “VELIKI PLENKOVIĆEV TRIJUMF Sada se vidjela politička nemoć Ivana Penave i Mire Kovača, ali je i raskrinkan mit o Brkiću kao sivoj eminenciji”, Bajruši slavi starog/novog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i najavljuje njegovu taktiku na parlamentarnim izborima.

“Valjda nitko ozbiljan nije mislio da će Miro Kovač pobijediti Andreja Plenkovića, i postati predsjednik HDZ-a”, piše Bajruši.

> Prof. Marušić: Osnove rodne teorije i što je Robert Bajruši lagao o njoj

> Dr. Željka Markić: “Poučak Bajrušija i JL: Ako kritiziraš komuniste, onda si ustaša… “

> Dr. Markić više od 50 tisuća kuna od sudskih presuda donirala dvjema udrugama

Autor tvrdi i da “nitko nije očekivao da će baš svi njegovi ljudi, od Tome Medveda do Olega Butkovića, Ivana Anušića, Branka Bačića i Zdravke Bušić, osvojiti dva do tri puta više glasova od, navodno, utjecajnih političara u HDZ-u, Ivana Penave, Davora Ive Stiera i Milijana Brkića”.

“Sada se vidjela stvarna politička nemoć Ivana Penave, i to da on vodi Vukovar zahvaljujući HDZ-u, a ne – kako se prikazuje u medijima – da je HDZ tamo na vlasti zahvaljujući Penavi. Ili opsjene kojima se Brkić opisuje kao nekakva siva eminencija, a u stvarnosti je gubitnik, koji nedavno nije uspio spriječiti poraz Kolinde Grabar-Kitarović, da bi u nedjelju doznao da ga ne podupire niti jedan od deset članova HDZ-a”, piše dalje u članku.

“Radikalnu desnicu mora razveseliti Plenkovićev trijumf. Sva ta ekipa, od Miroslava Škore, preko suverenista s Hrvojem Zekanovićem i Mosta pa do Zlatka Hasanbegovića, Velimira Bujanca ili Željke Markić, parazitira na priči da je sadašnje vodstvo HDZ-a izdalo nacionalne interese. Pritom se ponavljaju klimave teze u kojima se spominje Istanbulska konvencija, Plenkovićeva suradnja s HNS-om i SDSS-om, Marakeški sporazum i izborni poraz Kolinde Grabar-Kitarović”, navodi Bajruši.

Kleveta na račun dr. Željke Markić

U rujnu 2019., prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Sisku, određeno je da Hanza media, nakladnik Jutarnjeg lista, zbog klevete koju je ondje iznio Robert Bajruši, tj. zbog teške povrede njezine časti i ugleda, mora dr. Željki Markić platiti 25.000 kn.

> Pravomoćno: Jutarnji mora dr. Markić platiti 25 tisuća kuna zbog objavljene laži

> Bajruši slavi Plenkovića i najavljuje njegovu taktiku na parlamentarnim izborima

> Tko će odgovarati za Bajrušijevo zveckanje oružjem?

Podsjetimo, Bajruši je u članku naslovljenom “ŽELJKA MARKIĆ NA MALA VRATA REHABILITIRA NDH! U pripremi je obnova postupka piscu panegirika Paveliću kao uvod za ukidanje presude Kvaterniku i Budaku” iznio neistinitu konstrukciju i lažnu informaciju. Iako je u naslovu istaknuo dr. Markić, te je stavio i na naslovnu fotografiju članka, Bajruši je u članku nije niti jednom spomenuo imenom, nego u članku govori o tome kako je udruga U ime obitelji podnijela zahtjev za revizijom presude kojom je nekadašnji dugogodišnji čelnik Matice Hrvatske, Filip Lukas, osuđen na smrt strijeljanjem, te se u članku se opisuje njegov život i citiraju dijelovi presude, iz čega je vidljivo da je Filip Lukas osuđen za smrt zbog izgovorene riječi.

Članak je objavljen u nedjeljnom, čitanijem izdanju dnevnih novina, na dvije stranice, te je otisnut masnim slovima kao naslovna vijest.

Nepravomoćna presuda objavljena je u svibnju 2017., a rujnu 2019. ona je postala pravomoćna.

“Poučak Bajrušija i JL: Ako kritiziraš komuniste, onda si ustaša…

Robert Bajruši i Jutarnji su u nedjeljnom izdanju, preko dvije stranice, podsjetili sve nas kako je to bilo živjeti u komunizmu…Represivni jugoslavenski režim nam je 45 godina ulijevao u glavu da kad dovedeš u pitanje neki postupak Komunističke partije – to znači da si – ustaša.. Tako sam iz difamirajućeg naslova nedjeljnog JL-a : “Željka Markić na mala vrata rehabilitira NDH” doznala da Jutarnji i Milanovićev biograf Bajruši tumače svojim čitateljima – na liniji sa Savezom komunista – da je zahtjev U ime obitelji za revizijom i poništenjem totalitarne i nepravedne osude na smrt streljanjem tada 74-godišnjeg predsjednika Matice Hrvatske, Filipa Lukasa, – u stvari “rehabilitacija ustaštva””, napisala je dr. Markić na Facebooku nakon objavljenog Bajrušijevog članka u Jutarnjem listu.

Zagovaranje Istanbulske konvencije i rodne ideologije

U kolovozu 2017., tijekom kampanje za ratifikaciju Istanbulske konvencije, Bajruši je objavio dva članka u prilog rodnoj ideologiji, u kojima se obrušio na “hrvatsku konzervativnu desnicu” koju je optužio da iznosi neistine. Prvi je nosio naslov ‘IZDAJA, ZAVJERA, USKORO ĆE MUŠKARCI SMJETI ULAZITI U ŽENSKE ZAHODE…’ Zašto je hrvatska konzervativna desnica pobjesnila zbog nacrta novog zakona?, a drugi Jurišnici konzervativne revolucije žele Hrvatsku po svojoj mjeri, bez obzira na to koliko neistina siju.

“G. Bajruši je lagao i to dvaput: vjerujem da zna istinu, a namjerno je iskrivljuje, što se naziva laganjem. Kao ugledni kolumnist uglednoga dnevnoga lista ciljao je, dakle, da obmani, prevari i netočno informira hrvatsku javnost da bi ta javnost prihvatila njegove laži a time i podmuklu Istanbulsku konvenciju. Tako bi i Hrvatska dospjela u ralje neokomunističke revolucije koja, kao i prije sto godina, cilja srušiti poredak cijeloga svijeta, ne pitajući pritom za cijene, žrtve, patnje, znanstvenu istinu, činjenice, dijalog i demokratska i ljudska prava svih stanovnika Zemlje.” – osvrnuo se nakon na Narod.hr-u, nakon Bajrušijevog napada, prof. dr. sc. Matko Marušić te nadodao:

“Naime, Bajruši je zatajio da – kad se pažljivo slušaju argumenti zagovornika rodne teorije, otkriva se da oni uvođenje pojma roda objašnjavaju kao Svjetska zdravstvena organizacija, a onda odmah, kao da je to logično, relativiziraju spol. Potom prelaze na u pojam spolne orijentacije i potpuno rušenje osnova biologije, genetike, fiziologije, anatomije i psihologije. Na koncu „objašnjenje“ Svjetske zdravstvene organizacije postaje uporište za uvođenje zakona da žena ima pravo na pobačaj sve dok dijete ne prodiše, a dok ne prodiše, čedo nije ljudsko biće, nego „majčino tijelo“. Iz rodnoga lista brišu se pojmovi „majka“ i „otac“ i zamjenjuju pojmovima „roditelj 1“ i roditelj 2“, a muškarac koji se „osjeća“ ženom ima pravo rabiti ženski javni zahod.

Ponavljam: sve to dolazi kad se jednom usvoji pojam „roda“.”

Ustvrdio da Crkva štiti “one kojima je NDH na srcu”

Bajruši u svojem članku iz 2019. Crkvu u Hrvatskoj naziva “zaštitniocm” desnice i “onih kojima je NDH na srcu”.

“(Crkva) je bila i bit će duhovni i materijalni zaštitnik desnice, konzervativizma, ali, nažalost, i onih kojima je u srcu NDH, zbog čega se u ovih dana objavljenoj studiji, koju je, među ostalim, sponzoriralo Sveučilište Yale, upozorava da je povijesni revizionizam koji sadrži negiranje ili umanjivanje holokausta najgori u novim članicama EU-a – Poljskoj, Mađarskoj, Litvi i Hrvatskoj. Pritom se eksplicitno apostrofira Crkva: “Katolička crkva u Hrvatskoj ‘zamolila je za oprost’ žrtve holokausta. U isto vrijeme, pojedini svećenici, kao što je Stjepan Razum, poznati su po revizionizmu”, stoji u studiji koja spominje i služenje misa za Antu Pavelića.

Nažalost, to je istina. Bozanić je zagrebački nadbiskup čija metropolija izdaje tjednik Glas Koncila, koji u redovitim razmacima plasira revizionističke pamflete, a ovo su samo neki od relativno novijih naslova: “Poimenični popis JUSP-a Jasenovac masovna je prijevara” (3. kolovoza 2017.) ili još svježiji intervju s Igorom Vukićem, koji Jasenovac opisuje kao logor u kojem su ustaše štitili zatočenike od ratnih strahota, logorska svakodnevica po njemu je izgledala tako da su “glazbeno-scenske priredbe, koje organiziraju zatočenici, čest dio logorskoga i zatvorskoga života”, a “slično kao s glazbeno-scenskim priredbama, zatočenici su se mogli u slobodno vrijeme, najčešće nedjeljom, baviti športskim aktivnostima, odbojkom i nogometom”. Ili još suspektnija zajednička izjava hrvatskih biskupa sa 53. plenarnog zasjedanja HBK, kada su ocijenili kako se “u posljednje vrijeme sve očitije nastoji manipulirati okolnosti i brojem žrtava u Drugome svjetskom ratu, osobito u iznošenju neistina i neutemeljenih tvrdnja glede logora u Jasenovcu”. – pisao je Bajruši u siječnju 2019. u članku pod naslovom ZAGREBAČKI NADBISKUP BOZANIĆ MORA OTIĆI U JASENOVAC Crkva u Hrvatskoj i dalje je zaštitnik desnice, ali, nažalost, i onih kojima je u srcu NDH.

Godinu dana ranije Bajruši je neskriveno podržao stranku GLAS i njihov zahtjev za revizijom ugovora sa Svetom stolicom.

“Postoje neke političke inicijative koje su od samog početka osuđene na neuspjeh, a opet, treba ih podržati. Takva je recentna najava stranke GLAS da kreću s formalnim zahtjevom za reviziju Vatikanskih ugovora kako bi se smanjio utjecaj ovdašnje Katoličke crkve na obrazovanje, ali i uvelo više reda u državnom financiranju crkvenih institucija.

Uskoro se, dakle, mogu očekivati nove javne bitke između “vjernika” i “bezbožnika”, u kojima niti jedna strana neće popustiti ni za centimetar, ali, kao što smo već kazali, samo otvaranje pitanja položaja Crkve u ovoj zemlji predstavlja pozitivan pomak.

Jer, bili vjernik, agnostik ili ateist, svi već dulje od dva desetljeća obilno plaćamo Katoličku crkvu, a istodobno kontrolu nad svim tim novcem nema ni država, a kamoli građani.” – napisao je, među ostalim, Bajruši u siječnju 2018.

Napad na branitelje

Godine 2014. Robert Bajruši se u članku objavljenom u Globusu „Operacija Knin 2014″, osvrće se na intervju s predsjednikom Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Antom Deurom u Glasu koncila, tvrdeći da Deur poziva na oružje.

Autor intervjua s Antom Deurom, novinar Vlado Čutura, reagirao je na te optužbe.

“Vidjeti oružje gdje ga nema, očito danas može netko zlonamjeran ili osoba bolesnoga uma. Niti me je kad zanimalo, a niti znadem kojih je godina Bajruši, pa ne znam je li kad služio vojni rok ili vidio oružje!  Ali očito je i sigurno, prema pisanju članka „Operacija Knin 2014“ da ne zna što je oružje i kakav je odnos hrvatskih branitelja prema oružju, pa i onom trofejnom. Oružje nije oklagija za razvijanje tijesta za burek ili neku drugu pitu, jer prošla su vremena Matije Gupca kad se borilo vilama, toljagama, oklagijama ili ražnjevima.

Branitelji su svjesni što je oružje, člankopišče Bajruši, vratili ga tamo gdje mu je mjesto po završetku veličanstvene vojnoredarstvene operacije ‘Oluja’ u kojoj su se hrvatski branitelji oslobodili nametnika s petokrakom i kokardom.  Položili su oružje, vratili ga na sigurno mjesto, državu predali političarima.” – napisao je Čutura.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.