Tko se krije iza studenata koji na Filozofskom fakultetu stvaraju nered?

Foto: fah

Članovi Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta iz reda profesora, koji se protive dekanu Vlatku Previšiću i traže njegovu smjenu, pročitali su u četvrtak na početku sjednice Vijeća svoju izjavu u kojoj su u nekoliko točaka “osporili legitimnost njezina održavanja” te je potom i napustili. Sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu prekinuta je jer je dio profesora otišao, nije bilo kvoruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na plenumu Filozofskoga fakulteta (FF) Sveučilišta u Zagrebu, održanom u srijedu navečer ispred zgrade Filozofskoga fakulteta, ponovljen je zahtjev za smjenom dekana Vlatka Previšića, zatraženo je da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada, a izglasan je i zahtjev da se smijeni rektor Boras.

Predsjednik Studentskog zbora KBF-a: Plenum je apsurd, glasuje 300 studenata i 200 članova udruga koje su inicijator svega

Podsjetimo, neredi su krenuli još od prijedloga ugovora o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Dario Mican, predsjednik Studentskog zbora KBF-a, tom prilikom je za narod.hr pojasnio što bi ta suradnja značila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne radi se o integraciji ili spajanju nego o suradnji dvije sastavnice Sveučilišta. Nudi se studentima u Hrvatskoj jedna novost koja je već prisutna u Europi, a to je da studenti studiraju neki svoj predmet i teologiju. U Njemačkoj je normalna stvar studiranje teologije i povijesti. Treba uvijek vidjeti tko je u gubitku”, ističe.

Plenum nije nešto što obvezuje Filozofski fakultet jer tijelo koje je prisutno na Filozofskom fakultetu je Studentski zbor. Plenum je nešto apsurdno što se događa u Hrvatskoj, a to je da svaki čovjek u Hrvatskoj može doći i glasovati o nečemu što će se ticati studenata Filozofskog fakulteta”, dodao je tada.

Naime, zahtjeve plenuma poduprli su, između ostalih, i Centar za mirovne studije, Radnička fronta, Forum mladih SDP-a, Antifašistički front, Skupina 112, udruga Protagora te Centar za ženske studije, znači uglavnom lijevo-liberalne udruge i SDP. Kako tada tako su se i sada uključili Forum mladih SDP-a, te Centar za ženske studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Paradoks je da pozovu 200-300 članova udruga koje su inicijator svega toga, da oni glasaju na tom plenumu. Od 500 ljudi neka je 300 studenata, opet je 200 članova udruga, a ta odluka kao obvezuje blizu 6000 studenata Filozofskog fakulteta. Koji je to apsurd, to je mali postotak. To je prvo unutarnja stvar Filozofskog fakuteta. Mi nemamo nikakve veze s tim što se događa kod njih, ali želimo se uključiti jer se sve to pretvorilo u ideološki rat. Njima nažalost smetate vi kao portal i mi kao fakultet. Neki se pitaju zašto smo uopće u sastavnici Sveučilišta što znači da oni krše zakon i oni diskriminiraju, a ne kako oni žele prikazati drugačije”, isticao je Mican koji je tada takođe upozorio da medijima žele zabraniti pristup jer “bi se u javnosti još više moglo naglasiti koliko je to stvar Radničke fronte, Akademske solidarnosti, Društva mladih antifašistkinja itd., koji su nad Studentskim zborom Filozofskog fakulteta”.

Foto: fah
Foto: fah

Okomili se i na novinare

Tako je plenum, koji se trebao održati u prostorijama Filozofskoga fakulteta pod nazivom “Jedan svijet, jedna borba”, održan ‘pod vedrim nebom’. Na početku je sudionicima predloženo da, “ako dođe policija i spriječi održavanje plenuma, ne pružaju otpor nego da dopuste da ih ‘odnese’ policija”. Novinari su pak upozoreni na to da je “direktna demokracija anonimna”, te je jedan od sudionika zamolio novinare da se “maknu ljudima iz faca tom kamerom”, iz tko zna kojeg razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Previšić zabranio održavanje jer je riječ o političkom skupu

Naime, dekan Previšić je u srijedu navečer, uoči plenuma, zabranio njegovo održavanje u fakultetskim prostorijama i u priopćenju istaknuo kako “iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti održavanje plenuma, s obzirom na to da je riječ o političkome skupu”.

Sudionici plenuma odlučili su pak svojim glasovima da je ponedjeljak, 3. listopada, odnosno početak nove akademske godine 2016./2017., rok do kojega dekan Vlatko Previšić mora sam dati ostavku ili ga treba smijeniti rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, a izglasali su i da će 3. listopada navečer u 20 sati održati novi plenum.

Podsjetili su da je Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentske predstavnike u Fakultetskome vijeću toga fakulteta, a jedan od sudionika osvrnuo se i na informacije iz medija kako se navedeni razlozi zbog kojih su poništeni izbori na Filozofskome fakultetu “mogu naći na barem još deset fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenum: Od traženja da rektor Boras preuzme odgovornost do zahtjeva za njegovom ostavkom

Od početnoga zahtjeva formuliranoga riječima da “rektor Boras preuzme odgovornost sukladno svojim ovlastima”, sudionici plenuma na kraju su izglasali i zahtjev da se smijeni rektor zagrebačkoga Sveučilišta, ali nije istaknut rok.

Iznesen je prijedlog da se za smjenu rektora traži potpora sveučilišnih sastavnica, odnosno uprava fakulteta. Ali, rečeno je, iako to ne bi bilo loše, sudionici plenuma usuglasili su se da će za smjenu rektora tražiti potporu studentskih zborova na sveučilišnim sastavnicama, odnosno da studentski zborovi na fakultetima budu supotpisnici zahtjeva za smjenu rektora Borasa.

Kada je pak riječ o daljnjim postupcima studenata, iznesena su tri prijedloga – prvi da se blokira fakultet, drugi da se blokira dekan Previšić unutar fakulteta i treći da se održi prosvjed ispred zgrade rektorata, a rezultat glasanja pokazao je da su se studenti odlučili za blokadu fakulteta.

Pri tomu je jedan od sudionika, upozorio okupljene da je blokada organizacijski zahtjevna te ih je pozvao da pomognu njezinu provedbu, ako do blokade i dođe.

Svi koji su se uputili na plenum, mogli su vidjeti i poruke ispisane na pločniku duž ulice Ivana Lučića u koje se nalazi i zagrebački Filozofski fakultet koje pozivaju na ostavku dekana Vlatka Previšića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.