Tri liječnika i 13 medicinskih sestara u Hrvatskoj imaju kragujevačke diplome

diplome
Foto: Hina, snimka zaslona, fotomontaža: Narod.hr

O diplomama stečenim na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu u Srbiji, za neke od kojih se sumnja da su lažne, u petak su se oglasile Hrvatska liječnička komora, Hrvatska komora medicinskih sestara i Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji je, kako smo pisali, u tijeku istraga protiv bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Predraga Čanovića koji se terete da su zlouporabom ovlasti pogodovali pri izdavanju diplome državljanima Hrvatske i tako pribavili višemilijunsku korist.

Tko je nadležan za priznavanje kvalifikacija

Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje rekli su:

“Agencija je zaprimila ukupno četiri zahtjeva za priznavanje inozemnih kvalifikacija Strukovna medicinska sestra stečenih na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu – dvije stranke su povukle zahtjev za priznavanje nakon što im je objašnjeno da se za priznavanje svojih kvalifikacija u svrhu obavljanja reguliranih profesija iz područja sestrinstva moraju obratiti Hrvatskoj komori medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Među lažnim diplomama i ona Grbinove supruge? Evo što on kaže o tome

Naime, Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija propisano je da sve osobe koje žele pružati usluge obavljanjem određene regulirane profesije (Popis reguliranih profesija u RH) u Republici Hrvatskoj, a stručnu kvalifikaciju su stekle u inozemstvu, dužne su se obratiti nadležnom tijelu (profesionalne udruge (komore) ili nadležna ministarstva) koje odobrava pristup obavljanju određene regulirane profesije u RH za provođenje postupka priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Nadležno tijelo za regulirane profesije iz područja medicinske sestre je Hrvatska komora medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo sumnji

Za preostale dvije kvalifikacije, izdane u rujnu 2014. godine, Agencija je provela postupak i izdala rješenje o priznavanju dviju kvalifikacija (obje stranke kojima je priznata kvalifikacija pismeno su izjavile da priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije ne podnose radi pristupa reguliranim profesijama).

U postupku priznavanja navedene dvije kvalifikacije nije bilo sumnji u vjerodostojnost dostavljenih dokaza o stečenim kvalifikacijama.

Napominjemo kako Nacionalni ENIC/NARIC ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u postupku priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija provjerava i akreditiranost institucije na kojoj je stečena kvalifikacija, akreditaciju predmetnog studijskog programa te, po potrebi, vjerodostojnost kvalifikacije za koju se traži priznavanje te prava i mogućnosti koje predmetna kvalifikacija omogućava u državi u kojoj je izdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjera autentičnosti isprave

U postupcima priznavanja Agencija koristi sve alate za dodatnu provjeru autentičnosti isprave. Prije svega tu su stručno osposobljeni djelatnici koji godinama proučavaju inozemne obrazovne sustave iz kojih kvalifikacije pristižu na priznavanje, poznaju načine šifriranja dokumenata, sadržaje isprava, zaštitne kodove i slično te svakodnevno surađuju s kolegama iz inozemstva koji rade na priznavanju i, po potrebi, izravno kontaktiraju inozemna visoka učilišta koja su kvalifikaciju izdala. AZVO, također, na upit zainteresiranih stranaka provjerava vjerodostojnost visokoškolske kvalifikacije stečene u Republici Hrvatskoj.

U slučaju kada uz korištenje navedenih provjera autentičnosti isprava posumnjamo u njihovu vjerodostojnost, prijavljujemo slučaj na postupanje Državnom odvjetništvu. Kazne za korištenje lažnih diploma nisu u nadležnosti Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Institucije Republike Srbije nisu kontaktirale Agenciju vezano za slučaj diploma iz Kragujevca”, odgovorili su iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje za N1.

Tri liječnika

U Hrvatskoj liječničkoj komori kažu da je od 2013., odnosno od ulaska Hrvatske u EU-u, samo troje liječnika s diplomom kragujevačkog Medicinskog fakulteta upisano u njihov Imenik liječnika, tj. izdana im je licenca za samostalan rad u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Licencu su dobili nakon što su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, ističe HLK.

Od 2013. do danas HLK je zaprimio šest zahtjeva za priznavanje diplome kragujevačkog Medicinskog fakulteta. Od tih šest zahtjeva dva postupka su prekinuta, a četiri postupka su dovršena izdavanjem rješenja o priznavanju inozemne kvalifikacije. Međutim, od to četvero liječnika, samo troje je zatim zatražilo i izdavanje licence.

13 medicinskih sestara

U Hrvatskoj komori medicinskih sestara kažu da imaju u evidenciji ukupno 13 medicinskih sestara s diplomom fakulteta u Kragujevcu. Sve su one u Hrvatskoj komori prošle postupak polaganja razlike ispita 2015. godine.

Predsjednik Komore Mario Gazić ističe da su to sve bile medicinske sestre koje su stekle srednje medicinsko obrazovanje u Hrvatskoj.

Nakon izbijanja afere zbog diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.