U čije ime je poljska kulturna udruga u RH ‘Kopernik’ podržala napade na katoličke crkve i Ustavni sud u Poljskoj?

Foto: Facebook/PTK Kopernik

“Solidarni sa ženama u Poljskoj” – stoji na natpisu kojeg je poljska kulturna udruga “Kopernik” u Zagrebu postavila na svoj izlog, podržavši tako nasilne prosvjednike u Poljskoj koji već nekoliko dana izazivaju nerede protiveći se nedavno usvojenoj odluci Ustavnog suda o zabrani ubojstva nerođene bolesne djece.

“Dođi u Savsku 34/36, slikaj se, stavi na svoj Fejs i šalji nama!” – piše u drugoj objavi udruge “Kopernik”.

Kako bismo saznali je li riječ o službenom stavu udruge “Kopernik”, na koji način se udruga financira i jesu li već i prije sudjelovali u takvim aktivnostima, obratili smo se samoj udruzi.

> UIO uputila pismo podrške veleposlaniku Poljske: Hvala vam što ustrajno branite pravo na život svakog čovjeka!

> (VIDEO) Vjernici i navijači obranili poljsku crkvu od ekstremnih ljevičara koji podržavaju pobačaj

> Andrijanić iz Poljske o neredima u toj zemlji: ‘Spekulira se o uključivanju njemačkih Antifa s ciljem rušenja vlasti’

Podsjetimo, s 11 glasova za i 2 protiv, poljski Ustavni sud presudio je 22. listopada da dobrovoljni prekid trudnoće zbog teških malformacija fetusa krši Ustav. Presuda je uslijedila kao odgovor na žalbu koju je 2019. podnijelo 119 zastupnika, a prema kojoj zakon krši ustavna načela koja štite život svakog pojedinca. Suci su donijeli odluku o protuustavnosti odredbe jer krši tri članka Ustava, između ostalog onaj o pravu na život (čl. 38).

“Još od četvrtka kad je donesena odluka o zabrani prekida trudnoće zbog teških malformacija fetusa traju nemiri u Poljskoj koji postaju sve opasniji i sve više prijete eskalacijom u pravo fizičko nasilje.”, kazao je Goran Andrijanić, hrvatski novinar koji piše za poljski portal Wpolityce.pl i tjednik Sieci te pojasnio prosvjeduju lijevo-liberalni aktivisti i feministice koje zagovaraju pobačaj i prekid života i bolesne i zdrave djece.

On je dodao i kako se spekulir o uključivanju njemačkih Antifa u nerede s ciljem rušenja poljske konzervativne Vlade.

Poljska biskupska konferencija pozdravila je odluku poljskoga Ustavnog suda kojom se jedna od odredbi Zakona o pobačaju koji je na snazi od 1993. godine označila neustavnom. Ostale dvije odredbe – pobačaj dopušten u slučaju silovanja, incesta ili ugroze majčinog zdravlja/života i dalje su na snazi.

Inače, 2019. godine gotovo su svi registrirani pobačaji u Poljskoj učinjeni zbog oštećenja ili bolesti embrija, konkretno 1074 od ukupno 1100, prenosi IKA.

Promjenu zakona podržao je i poljski predsjednik Andrzej Duda koji je više puta rekao da pobačaj zbog tzv. eugeničkih razloga ne treba biti dopušten u Poljskoj.

“Vjerovao sam i vjerujem da svako dijete ima pravo na život.“, kazao je Duda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr