U Postirama se isprepliću poljoprivreda i turizam – domaće bračko maslinovo ulje turisti često nose sa sobom

Govoreći o poljoprivredi, mnogi se najprije sjete polja rasutih po kopnenom dijelu Hrvatske. S druge strane, na spomen otoka većina će pomisliti na turizam i more. Ipak, Ljerka Vlahović, jedna od finalista izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika bračkom pričom pokazuje kako se u Postirama spajaju poljoprivreda i turizam. Za narod.hr više je rekla o tome kako i što rade te kakvi su planovi bračkih poljoprivrednika za budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ste se našli među 10 finalista izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika? Čime se zapravo bavite?

Upraviteljica sam Poljoprivredne zadruge Postira od 2008. godine i na natječaj sam se prijavila iz znatiželje, kako bih vidjela na koji će način moja priča odjeknuti u javnosti. Riječ je o možda neuobičajenoj priči za hrvatske prilike jer se žena nalazi na mjestu upravitelja PZ. Osim toga situacija je u poslovanju bila jako teška i problematična, a danas je jedan svijetli primjer. Zanimalo me kako će ljudi na to reagirati. Uz to, htjela sam da budemo primjer i poticaj drugima da se uz mnogo truda i rada uspjeh na koncu isplati.

Koji su proizvodi koje Zadruga nudi i kako PZ Postira zapravo djeluje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PZ Postira ima svoje zadrugare koji su iz mjesta Postira i susjednih mjesta. Njih je 89 i njima vršimo preradu maslina. Također vršimo i otkup ulja onih koji kod nas prerađuju masline, a zatim to ulje plasiramo u našoj suvenirnici na Braču. Našeg ulja ima i u maloprodajama u Hrvatskoj, a zastupljeni smo dosta i po sajmovima, najčešće u Zagrebu.

U vrijeme kada ste se plasirali u finale izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika govorili ste da ste u tijeku prikupljanja dokumentacije za izradu specifikacije za zaštitu bračkoga maslinovog ulja. Kako to napreduje?

Naše ulje ima oznaku HOP-a (Hrvatskog otočnog proizvoda). To smo najprije dobili za djevičansko maslinovo ulje, a zatim i za ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ove godine ćemo dobiti oznaku i za agrume – limun, mandarinu i naranču, ali i za čaj od lista masline. Što se tiče zaštite bračkog maslinovog ulja, na tome PZ Postira radi, zajedno s drugim kolegama zadrugama s otoka Brača. Smatramo da će zaštita bračkoga maslinovog ulja biti još jedna vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom da je riječ o Braču, otoku koji ljeti ugošćuje brojne turiste, može li se poljoprivreda na Jadranu spojiti s turizmom?

Da, svakako. Kod nas je stvarno jedan lijepi primjer suživota maslinarstva i turizma. To je vidljivo i na način da pogon uljare ne stoji na raspolaganju samo u ono vrijeme kad se vrši prerada maslina (to su uobičajeno tri mjeseca u godini), već se svim posjetiocima koji dođu u vrijeme ljeta na otok omogućuje da posjete naš pogon. Tako mogu čuti priču o maslinarstvu otoka Brača i o povijesti same poljoprivredne zadruge. Imaju priliku tada vidjeti i dva načina prerade maslina. U našem pogonu imamo stari način prerade maslina – prešom, ali i novi, suvremeni način – centrifugom. Nakon što turisti čuju cijelu priču, vrši se degustacija maslinovog ulja. Poslije toga prolaze kroz suvenirnicu u kojoj je zastupljeno sve ono iz našeg mjesta – suveniri od kamena, sapuni, maslinovo ulje, likeri od masline… Sve domaći, izvorni proizvodi koje turisti mogu i ponijeti sa sobom. Najveći nam je cilj da kad odlaze s otoka Brača pamte da su bili na otoku maslina. Želimo da ga, osim po kamenu, pamte i kao jedan maslinarski kraj. Tako smo za vrijeme ljeta otvoreni i u jutarnjim i popodnevnim satima. Dolaze nam organizirano brodovi s kopna, ali i autobusima stranci koji borave na otoku.

Osim turista za koje kažete da pokazuju interes, čini li Vam se da su i domaći ljudi zainteresirani? Jesu li prirodni, domaći proizvodi danas nešto traženo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da ljudi cijene domaće, kvalitetne proizvode. Čak su spremni izdvojiti i više novca ako su sigurni da se radi o kvalitetnom, domaćem, prirodnom proizvodu.

Kakvi su planovi za budućnost PZ Postira?

Plan je preseljenje u industrijsku zonu te proširenje asortimana i proširenje kapaciteta, odnosno bolja mogućnost i brži način prerade. Osim toga, valja spomenuti i prvo svjetsko prvenstvo u branju maslina koje će se održati kod nas od 19.10. do 22.10. Bit će prisutno deset zemalja sa svojim ekipama, a i hrvatska reprezentacija natjecat će se na prvom takvom natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.