Obitelj Hajduković iz Tenje kraj Osijeka bavi se njihovim uzgojem i preradom. Od lješnjaka proizvode slastice i zdrave namaze.
Za kupovinu strojeva iskoristili su poticaje Ministarstva poljoprivrede i primjer su zaokružene proizvodnje i ekološke osviještenosti.
OPG-a za uzgoj i preradu lješnjaka iz Tenje
Kada je počela pandemija COVID-a, zaustavljena je prodaja gotovo svega, pa tako i lješnjaka.
– Stali su eventi, slastičari nisu uzimali naš lješnjak, zalihe su se gomilale i došla je ta ideja spontano da se mora nešto napraviti, priča Damir Hajduković, vlasnik OPG-a za uzgoj i preradu lješnjaka iz Tenje za HRT.
– Uvijek nas je vuklo da napravimo nešto više prvenstveno zbog naše djece i mi smo odlučili zdravije živjeti, dodaje Ivana Hajduković iz Tenje.
I tako su se odlučili za preradu i proizvodnju zdravih slastica i namaza koje su nazvali po djeci Tei i Tinu.
– Sastoji se od 65 posto lješnjaka, kakaa, tamna čokolada i nešto malo šećera, to je jedino što ima unutra, nikakvih drugih ulja, konzervansa, ništa, dodaje Ivana Hajduković.
– Imamo lijepe naljepnice koje sam ja odradila, jako mi dobro dođe kao praksa za moju struku jer sam inače grafički i web dizajner tako da što god novo osmisle, ja ubacim svoju maštu u to i kreiram nešto iz svoje glave, a da njima pomognem, kaže Tea Hajduković.
Proizvodnja šljivovice
Uz lješnjake imaju i dva hektara šljiva pa su uložili u destileriju za proizvodnju šljivovice.
– Gotovo cijelu proizvodnju ćemo odraditi našim resursima, našim drvetom, a koštice nakon pasiranja šljive ćemo iskoristiti za ulje, dio ćemo iskrcati i praviti ulje za šljive, a ostatak će biti za loženje, govori Damir Hajduković.
Svoje proizvode prodaju na sajmovima, putem društvenih mreža, na kućnom pragu.
– Ništa nije glatko, ali je bitno da si sretan dok to radiš, a sreću nam daju naši kupci, pošto kad vidimo porukice koje nam stižu, na sajmu kad smo uživo s njima, kad nam daju taj osmijeh, pojašnjava Ivana Hajduković.
Ova obitelj ima razloga za osmijeh. Trud i rad im se isplate. Za budućnost ne strahuju jer ona je, kažu, u zaokruženoj proizvodnji zdrave hrane.
Izvor: narod.hr/hrt