U povodu 90. rođendana prof. em. dr. sc. Zvonimira Šeparovića: ‘Izvrsni stručnjak na području prava’

Foto: Hrvoje Pilić

Danas, 14. rujna 2018. profesor emeritus doktor znanosti Zvonimir Šeparović navršava 90 godina života.

Školovao se u rodnome Blatu na Korčuli, Dubrovniku i Splitu. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je i magistrirao pravo, a na Sveučilištu u Ljubljani doktorirao pravne znanosti. Specijalizirao je međunarodno kaznenog pravo na Max-Planck – Institutu za strano i međunarodno kazneno pravo u Freiburgu (Njemačka) i te žrtvoslovlje u SAD. Dugogodišnji je profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te suradnik više međunarodnih organizacija.

Otvoreno pismo prof. Šeparovića: “Kada je moj bivši student Plenković objavio članove Vlade nastala je konsternacija”

Kao izvrsni stručnjak na području prava bio je biran na visoke funkcije u zemlji i inozemstvu, od kojih izdvajamo kao rektora Sveučilišta u Zagrebu u vrijeme demokratskih promjena, te suutemeljitelja i predsjednika Svjetskog žrtvoslovnog društva. Dobitnik je više domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

U Vladi Republike Hrvatske bio je ratni ministar vanjskih poslova s prvom zadaćom borbe za međunarodno priznanje (1991-92) te ministar pravosuđa (1999-2000). Iz njegova pera nastala je tužba protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) pred Međunarodnim sudom pravde, koja je, iako poslije okljaštrena, dovela do presude u kojoj je navodi da je Srbija počinila djela genocida na teritoriju Hrvatske.

HNES: Problem agresije na hrvatski državni teritorij valja hitno riješiti

Šeparović Junckeru: Ostvarite javni pritisak na (neo) komunističku oligarhiju u Hrvatskoj

Posljednjih godina profesor Šeparović privukao je pozornost kao predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, koje je osudilo više domaćih političara (Mesić, Josipović, Milanović, Pusić, Pupovac), a Carl-a Bildt-a i Vesnu Teršelič proglasilo nepoželjnim osobama u Hrvatskoj.

Profesoru Šeparoviću, našem začastnom članu, zahvaljujemo na njegovu nemjerljivome doprinosu te upućujemo rođendanske čestitke s najboljim željama.

Dr. Josip Stjepandić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori i domovini (HAZUDD)

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr