U požeškoj vojarni ‘123. brigade HV’ prısegnuo 16. naraštaj dragovoljnıh ročnıka

U požeškoj vojarni “123. brigade HV” u subotu je održana svečana prisega 16. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, među kojima je 424 ročnika i 48 ročnica koji su svoj osmotjedni ciklus osposobljavanja počeli 26. veljače u Središtu za temeljnu obuku (SzTO) Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u Požegi.

Uz ročnike, njihove obitelji i prijatelje u Središtu za temeljnu obuku svečanosti su nazočili i brojni gosti, među kojima izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH (OSRH) načelnik Glavnog stožera (GS) OS RH general-pukovnik Mirko Šundov, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, zapovjednici grana i drugih ustrojbenih cjelina OSRH, predstavnici MUP-a, lokalne uprave te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Tekst prisege pročitao je zapovjednik SzTO-a brigadir Niko Jurilj, a postrojeni ročnici prisegnuli su da će se u “obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti”, ističe se u priopćenju.

General Šundov: Služenje i čuvanje Domovine jedna od najtežih i najcjenjenijih zadaća

Nakon prisege, ročnicima je čestitao načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Šundov, naglasivši da je dragovoljno služenje prvi korak za buduću karijeru onima koji će postati profesionalci, ali i bitno je za one koji će postati pričuvnici.

„Vaša je zadaća da svoje obveze izvršavate odgovorno i savjesno“, poručio je general Šundov, dodavši da iza njihove intenzivne obuke stoje iskusni instruktori, spremni prenijeti svoje bogato znanje.

Služenje i čuvanje Domovine jedna je od najtežih, ali i najcjenjenijih zadaća, zaključio je načelnik GS OS RH.

Ivić: Postajete dio vojske pobjednika koja je ispunila zadaće i domovini podarila slobodu, sigurnost i mir

Zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić podsjetio je ročnike da pripadaju naraštaju koji služi u godini kada Oružane snage RH slave svoju 25. obljetnicu.

„Postajete dio vojske pobjednika koja je ispunila svoje zadaće i svojoj domovini podarila slobodu, sigurnost i mir“, rekao je Ivić, čestitajući ročnicima na njihovoj motiviranosti i na želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu RH.

„Uvjeren sam kako su naše Oružane snage ono pravo, poticajno mjesto neprestanog učenja, stjecanja novih iskustava, mjesto visokih standarda“, zaključio je Ivić.

U sklopu svečanosti službena izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na Spomen-obilježju poginulim pripadnicima 123. brigade HV-a, a u požeškoj vojarni je bio organiziran i taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom koje koriste OSRH.

Tijekom obuke dragovoljni ročnici steći će temeljna vojnička znanja i vještine.

Prva i druga faza obuke provodi se u vojarni “123. brigada HV” u Požegi, a treća faza obuke u trajanju od tri tjedna, provodi se na vojnom poligonu “Gašinci” u terenskim uvjetima. Završetak obuke 16. naraštaja ročnika planiran je u travnju 2016. godine.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja, od 2008. do 2015. godine, 4840 ročnika uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje, navode iz MORH-a

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: snimka zaslona