U Splitu mirni prosvjed zbog neuređene pristupne ceste naselju Kile

Split, 05.06.2019. - Prosvjed Udruge stanara Nova kila na raskrižju Lovrinačke i Vukovarske ulice zbog neuređene pristupne ceste u toj splitskoj četvrti. Neuređena pristupna cesta ugrožava sigurnost, posebice školske djece. foto HINA/ Milan ŠABIĆ

Oko 300 stanovnika novoizgrađenog splitskog naselja Kile u istočnom dijelu grada u srijedu predvečer mirnim je prosvjedom izrazilo nezadovoljstvo zbog neuređene pristupne ceste tom naselju koja je duga oko 500 metara i prijetnja je sigurnosti, posebno školskoj djeci koja se njome kreću.

Prosvjednici su nakon šetnje tom dionicom ceste nakratko zaustavili promet na obližnjem, jednom od najprometnijih gradskih raskrižja, Vukovarske i Lovrinačke ulice, prolazeći dok je na semaforu bilo crveno svjetlo. Nosili su transparente s natpisima: “Ne želimo biti žrtve u prometu, “Hoćemo sigurnu cestu, “Basically Africa.”

Organizator prosvjeda je Udruga stanara Nova Kila, a njezina predsjednica Iris Marin Prižmić je najavila slične prosvjede i ubuduće ako se ne riješi problem pristupne ceste naselju Kile.

“Postojeća pristupna cesta nema javnu rasvjetu ni nogostupa, ni mogućnost odvoda otpadnih voda, a i puna je rupa te je preuska je tako da se na njoj ne mogu mimoići dva vozila To stvara sigurnosne opasnosti u prometu, posebice za djecu koja tom dionicom idu u osnovnu školu Mejaši,” upozorila je Prižmić.

Po njezinim riječima tom se prometnom dionicom dnevno kreće više od 2.000 osobnih vozila, te dostavna vozila, autobusi, kamioni. Ona također podsjeća kako je prilikom izgradnje novih POS-ovih stanova u naselju Kile prije nekoliko godina obećana i izgradnja pristupne ceste novom trasom koja bi bila sigurnija za promet za oko pet tisuća stanovnika u tom dijelu Splita.

U povodu današnjeg mirnog prosvjeda oglasio se i splitski dogradonačelnik Nino Vela koji je u pisanoj izjavi istaknuo kako razumije razočarenje građana naselja Kile te da je Grad učinio sve da dođe do izgradnje nove trase pristupne ceste tom naselju i rekonstrukcije raskrižja Vukovarske i Lovrinačke ulice, i da je vrijednost tih radova gotovo 16 milijuna kuna.

“Grad Split sada čeka rješenje Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave kako bi mogao postupiti po rješenju,” istaknuo je Vela.

Objasnio je kako je splitski gradonačelnik Krstulović Opara prvo u prosincu prošle godine, a zatim u ožujku ove godine donio odluku o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude, ali u oba slučaja jedan od ponuditelja, to jest tvrtka Point iz Split žalila se Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina