Ušli u vrtiće i škole: Udruga na FFZG-u promovira borbu protiv ‘rodnih stereotipa’ za djecu od 3 do 12 godina

blokatore rodna ideologija
Foto: Thinkstock

Udruga Status M je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studentima pedagogije i odgajateljima u vrtiću Prečko održala “pilotiranje programa za promicanje rodne pravde i borbu protiv rodnih stereotipa u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je pokrenut pod nazivom “Program K!, a riječ je o akciji koja je dio projekta: “KINDER – Tackling gender stereotypes in education and early childhood: building a Gender-Responsive Pedagogy in Children’s Education” (KINDER – Borba protiv rodnih stereotipa u obrazovanju i ranom djetinjstvu: izgradnja rodno odgovorne pedagogije u obrazovanju djece).

Kako iz udruge navode: “Projekt KINDER za cilj ima razviti učinkovit i inovativni program obrazovanja za stručnjake i stručnjakinje koje rade s djecom predškolske (3-6 godina) i osnovnoškolske (7-12 godina) dobi. KINDER će učiteljima_cama, odgajateljima_cama i ostalom osoblju pružiti rodno osjetljive i rodno transformativne alate koji će im omogućiti da odgovore na specifične potrebe djevojčica i dječaka u procesima poučavanja i učenja iz perspektive rodne ravnopravnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je projekt financiran iz Program Europske unije za prava, jednakost i građanstvo za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Projekt je započeo 1. siječnja 2021., a završava 31. prosinca ove godine. U njemu sudjeluju Španjolska, Portugal i Hrvatska, a tim iz Hrvatske čine Tamara Tokić, Anamarija Sočo i Monika Pažur.

Tko stoji iza projekta u Hrvatskoj?

Tokić je završila Akademiju primijenjene umjetnosti u Rijeci te u svojoj biografiji navodi da je “uključena u osmišljavanje i razvoj obrazovnih programa za djecu i mlade, kao i aktivnosti podizanja svijesti o ravnopravnosti spolova, inkluziji, prevenciji nasilja i zdravim stilovima života”.

Sočo je studirala sociologiju i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2004. godine angažirana je volonterski i profesionalno u organizacijama civilnoga društva, između ostaloga u Zelenoj akciji i Pravu na grad u kojima je jedan od ključnih ljudi bio današnji gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Ona je također sudjelovala na projektu EQUI-X koji se bavio promicanjem “inovativnih strategija koje se bave izgradnjom rodnih identiteta i uključivanje muškaraca i dječaka u nenasilne modele muškosti”. Trenutačno je članica vladine stručne skupine zadužene za izradu nacionalne strategije ravnopravnosti spolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monika Pažur je poslijedoktorandica na Katedri za pedagogiju na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Područja njezinih interesa i aktivnosti obuhvaćaju demokratizaciju odgojno-obrazovnih institucija, građanski odgoj i obrazovanje, školsku kulturu i školsko vođenje. Za sebe navodi da je edukativna trenerica za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.