UIO traži tematsku sjednicu: Do kad će HDZ i SDP dopuštati zakonito izrabljivanje trgovaca?

Foto: fah, Thinkstock, montaža Narod.hr

Premda čl. 44. st. 6. Poslovnika Hrvatskog sabora jasno određuje da je predsjednik Odbora za rad bio dužan najkasnije u roku od tri mjeseca izvijestiti U ime obitelji o ishodu predloženih izmjena Zakona o radu – hoće li biti upućen u proceduru ili ne – i bivši i sadašnji predsjednik toga Odbora, g. Mirando Mrsić (SDP) i g. Gordan Maras (SDP), oglušili su se na svoju poslovničku obavezu i nisu odgovorili U ime obitelji.

>(VIDEO) U ime obitelji pozvala HDZ i SDP da zakonski zaštite neradnu nedjelju i blagdane

>Rad nedjeljom i blagdanom: U ime obitelji potaknula trgovine na neradne blagdane, Sabor još nije osigurao sve što su tražili

>Rad nedjeljom: Koje mjere U ime obitelji predlaže Hrvatskom saboru?

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Sadašnji Zakon o radu omogućuje poslodavcu da trgovcima odredi da moraju raditi nedjeljom te ako ih plati samo 1 kunu više – postupa zakonito.

Udruga U ime obitelji uputila je zamolbu članovima saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo da sukladno čl. 49. st. 1. Poslovnika Hrvatskog sabora sazovu sjednicu Odbora i u proceduru upute Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, kojeg je U ime obitelji podnijela Saboru još 27. ožujka 2017. godine, a čijim bi se usvajanjem odmah poboljšao položaj radnika koji rade u trgovinama.

U Hrvatskoj radi oko 180 tisuća radnika u trgovinama, a to su najvećim dijelom žene – supruge i majke. Podaci Eurostata pokazuju da njih 35 posto radi nedjeljom, 8 posto svake nedjelje, a oko 30 posto ih radi u ciklusima.

Izmjenama i dopunama Zakona o radu koje predlaže U ime obitelji omogućilo bi se da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, te osiguralo da, ako žele, primaju najmanje 50 posto višu naknadu od standardne satnice zaposlenika. Trenutno zakonsko uređenje favorizira poslodavce jer im omogućuje da iskorištavaju radnice i radnike prisiljavajući ih da rade nedjeljom te da im povećaju naknadu za nedjeljni rad za npr. samo jednu kunu i tako ispune zakonsku obvezu povećane naknade za nedjeljni rad.

Naglašavamo kako su spomenutim nedjelovanjem i ignoriranjem prijedloga U ime obitelji najviše oštećeni radnice i radnici koji su prisiljavani raditi nedjeljom, de facto bez da su za to plaćeni.

>Željka Markić: Naš zakonski prijedlog osigurava da radnik bude plaćen za svoj rad i da ne mora raditi nedjeljom

U ime obitelji stoga traži druge članove saborskog Odbora za rad – Željka Lackovića (Nez.), Antu Babića (HDZ), Sašu Đujića (SDP), Silvana Hrelju (HSU), Mladena Karlića (HDZ), Ivana Kirina (HDZ), Ljubicu Lukačić (HDZ), Borisa Miloševića (SDSS), Tomislava Sokola (HDZ), Damira Tomića (SDP) i Marka Vešligaja (SDP) – da preuzmu odgovornost, sazovu sjednicu Odbora – za što im je prema Poslovniku (čl. 49. 1.) potrebna najmanje jedna trećina glasova – i u proceduru upute prijedlog U ime obitelji čijim bi se usvajanjem odmah poboljšao položaja radnika koji rade nedjeljom.

Izvor: narod.hr