Upozorenje građanima: Provjerite svoje bojlere kako bi spriječili tragične posljedice

Foto: Thinkstock

Policijska uprava zagrebačka i Gradska plinara Zagreb nastavljaju s preventivnim djelovanjem kako bi spriječili mogućnost trovanja ugljičnim monoksidom. Upozorili su građane na opasnost od atmosferskih bojlera u starim zgradama te apelirali na vlasnike stanova da ih adekvatno održavaju.

Ugljični monoksid otrovni je plin, bez boje, mirisa i okusa zbog čega je poznat kao “tihi ubojica” koji uzrokuje više smrtnih slučajeva nego svi ostali otrovi zajedno. Od deset smrtnih slučajeva devet ih se događa u iznajmljenim stanovima jer se osobe koje u njima borave nemaju običaj služiti atmosferskim bojlerima, prenosi HRT.

“Atmosferski bojleri su bojleri koji koriste zrak za izgranje iz prostora u kojem su smješteni, a dim se odvodi klasičnim dimnjacima. S obzirom da oni koriste zrak iz prostora u kojem su smješteni, a da su korisnici u zadnjih desetak godina renovirali svoje stanove, ugrađivali PVC i ALU stolariju, pogotovo u kuhinjske nape i ventilatore, vrlo često dolazi do povrata dimnih plinova jer jednostavno nema dovoljno zraka za izgaranje. Tu je ta opasnost od povratka dimnih plinova, odnosno trovanja ugljičnim monoksidom”, rekao je rukovoditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Dubravko Duvančić.

Osam osoba stradalo u posljednje četiri godine

Na području Policijske uprave zagrebačke u zadnje četiri godine dogodila su se 32 slučaja trovanja ovim otrovnim plinom, od čega je osam osoba smrtno stradalo. Najbolja je prevencija atmosferske bojlere, koje još uvijek koristi 80 tisuća građana, zamijeniti kondenzacijskim.

Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge, istaknuo je da su mnogi vlasnici stanova, osobito oni u starim zgradama, obnovili svoje prostore, a da pri tom nisu zamijenili atmosferski bojler niti su sanirali dimnjak.

“Primjerice, u središtu Zagrebu se obnavljaju stanovi za najam, a ostaju dimnjaci stariji od sto godina. Pozivam sve potrošače da dimnjačarima omoguće pristup dimnjaku”, poručio je Zrinski.

Opasnost prijeti i od kuhinjskih napa koje ne smiju raditi u isto vrijeme kada i atmosferski bojler. One uzrokuju povrat plinova u devet od deset slučajeva trovanja ulgljičnim monoksidom jer ukoliko rade u isto vrijeme kada i atmosferski bojler u roku od jedne minute izvršit će povrat plinova i doći će do trovanja, a u roku od pet minuta može doći i do smrtnih posljedica.

Simptome trovanja lako se može zamijeniti sa simptomima gripe, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, gubitak daha i opća malaksalost zbog čega je važno hitno posjetiti liječnika, a još važnije provjeriti svoje bojlere kako bi se spriječile tragične posljedice. Sve informacije o opasnostima ugljičnog monoksida građani će dobiti na lecima koje će im na njihovu adresu poslati Policijska uprava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT