(VIDEO) 5. kolovoza 1991. Pokolji u Lovincu – četnički genocid i zločini nad Hrvatima južne Like koje političari ne spominju niti komemoriraju

Foto: Snimka zaslona

Zločinca iz Lovinca Radoslava Čubrila za četničkog vojvodu 1994. u hrvatskom mjestu Gračac rukopoložio je donedavni parlamentarni zastupnik Skupštine Srbije i ratni zločinac Vojislav Šešelj. Desna ruka Šešelja u to vrijeme bio je današnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poznat po četničkom govoru u okupiranoj Glini iste godine, kada je pozivao na progone i ubijanje Hrvata.

Nakon pada Lovinca u mjestu je ostalo stotinjak staraca od kojih su nih čak 45 četnici ubili ili žive zapalili, što je više ubijenih civila nego je Haag utvrdio za Oluju i cijeli sektor Jug u najvećoj vojnoj operaciji poslije II. svjetskog rata u Europi, prema odvjetniku Luki Mišetiću. Današnji mediji i politčari nikada ne spominju niti komemoriraju ove zločine nad Hrvatima.

Pripadnici pobunjenih Srba iz tzv. Velebitske jedinice izveli su teroristički napad na Lovinac koji je branila skupina hrvatskih policajaca i vrlo slabo naoružani mještani. Lovinac je hrvatsko mjesto u blizini Gračaca i cijelo vrijeme Jugoslavije meta mržnje ličkih četnika.

Kada su lički Srbi, naoružani od Beograda i JNA, odlučili napraviti genocid i etničko čišćnje Hrvata iz južne Like, prva meta bili su stanovnici Lovinca, Ričica i Svetog Roka.

U tom napadu ubili su Milana Sekulića, pripadnika pričuvnog sastava MUP-a, a više mještana Hrvata su odveli i zapalili veći broj hrvatskih obiteljskih kuća. Nakon deset dana, tražeći izgubljenu stoku Mićo Račić pronašao je u žbunju pokraj ceste, dva kilometra od njihovih kuća, mučene i izmasakrirane odvedene Hrvate: Martina Šarića, Ivana Ivezića, Juru Sekulića, Stipu Katalinića i Marka Pavičića.

Svi su ubijeni s leđa.

Četnički masakr nad Hrvatima Lovinca:

Za ovaj zločin osuđen je samo Radolsav Čubrilo na 15 godina zatvora, naravno u odsutnosti i nedostupan hrvatskom pravosuđu. Ovaj četnik iz Like je u Raduču osnovao Velebitsku jedinicu, zločinačku četničku paravojnu postrojbu čiji je zadatak bio progon, mučenje i ubijanje Hrvata u Lici.

Radoslava Čubrila je za četničkog vojbodu 1994. rukopoložio donedavni zastupnik Skupštine Srbije i ratni zločinac Vojislav Šešelj. Desna ruka Šešelja u to vrijeme bio je današnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poznat po četničkom govoru u okupiranoj Glini te godine, kada je pozivao na progone i ubijanje Hrvata.

Lovinački i udbinski kraj, te cijela Južna Lika, strašno je stradala od četnika i u II. svjetskom ratu u vrijeme NDH kada su Hrvati ovog kraja bili izloženi pokoljima jednako kao i u Domovinskom ratu.

Lovinac, mjesto u okruženju, hrabro se branio do 24. rujna 1991., kada je probijena obrana sela i krenuo egzodus žena, djece i staraca uz pratnju preživjelih policajaca i lokalnih muškaraca preko Velebita u Starigrad. Ova golgota hrvatskog naroda južne Like trajala je danima.

Pripadnici specijalne policije i branitelji nisu mogli pomoći svima da prijeđu Velebit, pa su za spašavanje 17 nepokretnih civila, od kojih je najstariji imao 90 godina, angažirani iskusni zagrebački alpinisti. Pod zapovijedanjem Jerka Kirigina, pripadnici Planinske satnije Velebit pronašli su ih skrivene u zaseoku Kneževići i zatim sve, iako pod paljbom četnika i po noći, uspješno transportirali u Starigrad.

 

U Lovincu je ostalo stotinjak uglavnom staraca, a prema HRT-u su njih 45 četnici ubili ili žive zapalili u njihovima domovima:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr